PARI – Polttoöljyn lisäaineen mainontaa humpuukiväittämillä

fooling-yourself

EDIT: 17.5.2015 – Lisätty ainesosat, ks. artikkelin lopusta.

PARI light -nimistä polttoöljyn lisäainetta mainostetaan parhaillaan aktiivisesti ainakin radiossa. Mainosspoteissa sanotaan, samoin kuin ainetta myyvän yrityksen sivuilla:

PARI lightia käyttämällä vähennät 40 % kiinteistöjen lämmitysöljyn kulutuksesta ilman kalliita investointeja.

Tällainen väite on täyttä roskaa, eikä perustu yhtään mihinkään. Jos väite olisi 4 % voisi miettiä pitääkö se paikkansa. Nyt ei tarvitse miettiä, kyse on silkasta huijauksesta. Edes teoriassa ei ole mahdollista millään lisäaineella saavuttaa näin suuria säästöjä. Jos olisi, se olisi kaikkialla jo tehty.

Nettisivulta löytyvässä esitteessä pistetään vielä paremmaksi, yli 40 %:

Säännöllisellä käytöllä on merkittävä vaikutus polttoöljyn kulutukseen, sillä kattavissa asiakaskokemuksissa on todettu, että PARI lightia oikein käyttämällä on mahdollista vähentää energian kulutusta yli 40 %.

Lisäaineita käytetään lähes kaikissa nestemäisissä polttoaineissa. Niillä parannetaan polttoaineen ominaisuuksia. Lisäaineistettu polttoaine palaa puhtaammin, liekki nokeaa vähemmän, karstaa syntyy vähemmän ja kattila pysyy puhtaampana. Myös savukaasun hiukkaspäästöt vähenevät. Etenkin raskasta polttoöljyä lisäaineistamalla voidaan saavuttaa hyötyjä, mutta ei sentään mitä tahansa. Jos kattilalaitos on kunnossa ja oikein säädetty, lisäaineen suora vaikutus polttoaineen kulutukseen on hyvin vähäinen. Polttoaineessa on se energiamäärä mikä siinä on, eikä sitä voi lisäaineilla kasvattaa.

Mainostekstit ovat aivan humpuukia. Ne rikkovat kuluttajasuojalakia, joka sanoo näin:

6 § (29.8.2008/561)

Kielto antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja

Markkinoinnissa tai asiakassuhteessa ei saa antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja, jos tiedot ovat omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee ostopäätöksen tai muun kulutushyödykkeeseen liittyvän päätöksen, jota hän ei ilman annettuja tietoja olisi tehnyt.

Kemikaaliasetuksessa sanotaan näin:

Kemikaalin valmistajan, maahantuojan, jakelijan tai muun toiminnanharjoittajan, joka vastaa kemikaalin markkinoille tai käyttöön luovuttamisesta, on laadittava ja toimitettava käyttöturvallisuustiedote kemikaalin vastaanottajalle vaaralliseksi luokitellusta aineesta ja seoksesta; tai aineesta, joka on hitaasti hajoava, biokertyvä ja myrkyllinen (PBT) tai erittäin hitaasti hajoava ja erittäin voimakkaasti biokertyvä (vPvB); tai erityistä huolta aiheuttavasta aineesta eli luvanvaraisten aineiden kandidaattilistan aineesta.

Tässä on esimerkin vuoksi moottoribensiini 95E10:n käyttöturvallisuustiedote.

NESTE OIL tarjoaa kaikkien omien tuotteidensa käyttötorvallisuustiedotteet avoimesti netissä, PARI Ligt:in tiedotetta sen sijaan ei löydy yrityksen nettisivulta. Google ei löydä sitä muualtakaan. Sitä ei tarvitse toki netissä ollakaan, mutta siitä olisi kenties nähnyt, mitä aine sisältää, koska vaaraa aiheuttavat ainesosat on ilmoitettava. Jos jollain lukijalla tämä tiedote on, sen saa lähettää sähköpostissa osoitteeseen kaj.luukko@gmail.com. En julkaise lähettäjän nimeä, enkä välttämättä tiedotettakaan, haluaisin vain katsoa mitä siinä sanotaan. Koska en ole tuotetta ostanut, myyjä ei ole velvollinen tiedotetta minulle toimittamaan.

Kolmen litran kannu näkyy maksavan 290 €, mikä on tietenkin vähän, mikäli lupaus 40 % säästöstä pitäisi paikkansa, mutta koska se ei pidä, kyse on huijauksesta.

lataus

Tuotteesta löytyy nettikeskusteluja ainakin jo vuodelta 2012:

Suomi24: Kokemuksia polttoöljyn lisäaineesta ja 40% säästöstä

Agronet: Kauran kuivauksen kokemuksia PARI polttoöljyjen lisäaineen kanssa Yläneeltä

Google löytää niitä lisääkin. Melko kauan kuluttajasuojalain vastaista markkinointia saa siis harrastaa ilman, että kukaan viranomainen puuttuu asiaan.

Etsin myyjän sivuilta jotain riippumatonta tutkimusta siitä, että luvattu 40% säästö voidaan saavuttaa. Sellaista sivuilta ei löydy, tietenkään, koska sellaista ei ole olemassa. Löytyy vain kymmenkunta referenssiä, joissa käyttäjät kehuvat ainetta, mutta niistäkin vain yksi puhuu 40% säästöistä. Muut puhuvat lähinnä polttimien toimintavarmuuden paranemisesta ja kattilan vähentyneestä nuohoustarpeesta. Nämä voivatkin olla lisäaineen ansioita. Mikäli kyseessä nyt edes on mikään oikea lisäaine, vaiko pelkkää tärpättiä toisella etiketillä, sen verran kummallista touhua tämä on.

Pikkufirmat usein perustelevat puoluettomien testien puuttumista sanomalla, että testit ovat niin kalliita. Tähän tarvittu testi ei olisi kovin kallis. Olen varma siitä, että esim. Tekniikan Maailma voisi tehdä puolueettoman testin aivan ilmaiseksikin.

Luulin löytäneeni nettisivulta jo kaiken mielenkiintoisen, kunnes avasin tämän:

Avoinkirje kasvihuoneviljelijöille

Se millä osuuksilla lämmönsiirtymisen eritavat toteutuvat kasvihuoneessa on paljon kiinni siitä, miten energia vapautuu lämpöä tuottavasta polttoaineesta lämpökattilassa. Mitä korkeampi palamislämpötila ja mitä hiilipitoisempi polttoaine, sitä enemmän kasvihuoneeseen siirtyy lämpöä säteilyn kautta, joka on kasvihuoneen tuotantohyötysuhteen kannalta tärkein lämmönsiirtymisen muoto.

Lämmön vapautuessa suurelta osin polttoaineesta säteilemällä siirtyy se myös kattilaveteen ja sitä kautta putkistoa pitkin tehokkaammin säteilyn muodossa kasvihuoneeseen, jolloin kasvit saavat enemmän kasvulle tarpeellista lämpösummaa.

Siis mitä?? Jos nyt oikein ymmärsin, tuossa yritetään selittää, että lämpö siirtyy liekistä säteilemällä vesiputkia pitkin kasvihuoneeseen. Ei siirry. Putkissa ei kulje lämpösäteilyä, niissä kulkee vettä. Lämpö siirtyy liekistä osittain säteilemällä tulipesän seinämiin ja siinä se muuttuu, noh, lämmöksi kattilaveteen. Kattilasta tulee kuumaa vettä kasvihuoneen pattereihin, tai kuumaa ilmaa putkia pitkin kasvihuoneen sisään jos kasvihuoneessa on ilmalämmitys. Millä ja miten se vesi tai ilma on lämmitetty, on yhdentekevää, kasvuun se ei vaikuta. Koska se ei voi vaikuttaa. Ei talon asukaskaan pysty patteria kokeilemalla sanomaan millä vesi on lämmitetty, öljyllä vai lämpöpumpulla, vai jollain muulla.

Edelleen täällä:

Kasvihuoneen lämmitysmuodon vaikutus viljelyn kannattavuuteen

Kun kasvihuoneen lämmityksessä siirrytään öljyltä vaihtoehtoisille polttoaineille kuten kaasulle, turpeelle tai biopolttoaineisiin aiheutuu siitä kasvun hidastumista, sillä kasvihuoneeseen tuleva lämpösäteilyn määrä eli lämpösumma on näillä polttoaineilla öljyä heikompaa. Tämän vuoksi satomäärät pienentyvät. Kyseinen ilmiö toteuttaa itsensä aina jos muita kustannuksia selvästi lisääviä muutoksia ei toteuteta samanaikaisesti kasvuvauhdin ylläpitämiseksi. Esimerkiksi valaistuksen lisäys ja hiilidioksidin tuotanto ovat kyseisiä kalliita apumuutoksia ja ne luovat kustannuksia.

PARI polttoöljyjen lisäaineella kasvatetaan lämpösäteilyn määrää öljyliekistä ja näin kasvien lämpösummaa. Kokemuksien mukaan energiatehokkuuden kasvun ansiosta öljyn kulutus pienenee yli 23 % samalla kun kasvu nopeutuu n. 42 %. Nämä arvot ovat toteutuneet useilla viljelijöillä eripuolella Suomea.

Tämä on parasta viihdettä pitkään aikaan! En tiedä kasvihuoneviljelystä juuri mitään, mutta sen tiedän, että kasvit eivät tiedä, onko niiden kasvihuone lämmitetty öljyllä, pelletillä, tai vaikka kamelinpökäleillä.

Näin ollen polttoaineen lisäaineetkaan eivät vaikuta kasvuun, koska polttoaineen liekin säteilyllä ei ole rahtusenkaan merkitystä kasvulle. Tuskin kukaan sitä liekkiä sentään kasvihuoneen sisällä polttaa?

Ajattelin, että nyt olen nähnyt kaiken, mutta paras oli vielä edessä:

Leipomot

Leipomoissa PARI tehostaa lämmönsiirtymistä paistokseen, jonka ansiosta paistoajat nopeutuvat.

Teollisesta leipomisesta tiedän vain sen, että en halua syödä paistoksia, joka on paistettu uunin polttimen tulipesässä. En usko, että kukaan muukaan haluaa, eikä tarvitsekaan syödä, koska sillä tavalla paistoksia ei paisteta. Pitääkö tuon tekstin kirjoittajat lukijoita tyhminä? Ostaako joku oikeasti tuotetta näiden kirjoitusten perusteella?

Radiomainoskampanja ei ole aivan halpa, joten kauppa Turun Pari Oy:llä varmasti käy, ja mainoskampanjan ansiosta varmaan paremmin kuin aikoihin. Huijaaminen ja valehtelu ovat yleisiä myynninedistämistemppuja mm. kosmetiikassa, luontaistuotteissa, ravinnelisissä ja etenkin laihdutusvalmisteissa. Mutta joku tolkku niissäkin yleensä on. Miten kauan radiossa saisi mainostaa laihdutusvalmistetta, joka lupaa 40% painonpudotuksen?

EDIT – 17.5.2015

Kiitos aktiivisen lukijan, tässä on nyt tuotteen käyttöturvallisuustiedotteen osa, jossa vaaraa aiheuttavat ainesosat on lueteltu.

PARI-lisäaineen ainesosat

PARI-lisäaineen ainesosat

Tuote sisältää:

90 % teollisuusvensiiniä, joka ei ole kovin yksiselitteisesti määritelty tuote. Esim. useat valopetrolit ja sytysnesteet pohjautuvat teollisuusbensiiniin. Myös mineraalitärpätti / lakkabensiini voi olla teollisuusbensiiniä, ḱuten tässä Kiilto Oy:n tiedotteessa sanotaan.

1..2 % ksyleeniä, jota käytetään mm. liuottimena.

2..4 % 1,2,4-Trimetyylibentseeniä, jota käytetään myös liuottimena, esim. tässä Shellin lakkabensiinissä. Itse asiassa Shellin lakkabensiinin koostumus on melko lähellä PARI:a.

Shell lakkabensiinin ainesosat

Shell lakkabensiinin ainesosat

PARI:n käyttöturvallisuustiedotte määrittelee minimi- ja maksimirajat huomioonottaen 93..96 % tuotteesta. Se jättää 4..7 % ”tilaa” jollekin salaiselle ainesosille, tai sitten loppu on tarkemmin määrittelemätöntä epäpuhtautta. Luetellut aineostat ovat halpoja, eivätkä selitä lähes sadan euron litrahintaa.

 1. Turun Pari Oy
 2. PARI polttoöljyjen lisäaine

19 thoughts on “PARI – Polttoöljyn lisäaineen mainontaa humpuukiväittämillä

 1. Kiitos Kai jälleen hyvästä ja tarpeellisesta jutusta. Kyllä kansaa vedetään höplästä. Omakotitalon öljylämmityksestä sen verran, että omani lämpesi alussa (rak -73), kunnes öljyn hinta nousi taivaisiin ja siirryin varaavaan yösähköön. Kun sähkön hinta lähti kipuamaan siirryin 7 vuotta sitten maalämpöön (200 m syvä kalliokaivo); toimii loistavasti. 5 vuotta sitten päätin investoida lisää hankkimalla aurinkolämpökeräimet, jolla käyttövesi lämpiää, jne. Olen nykyiseen hieman komplisoituun energiaratkaisuun kovasti tyytyväinen.

  300 neliön omakotitalon energiakulutus muuttui: öljy + taloussähkö = n. 60000 kWh/v, varaava yösähkö + taloussähkö = 50000 kWh/v, maalämpö + taloussähkö = 30000kWh ja viimeisin lisäys maalämpö + aurinkokeräimet + taloussähkö = n. 25000 kWh/v.

  Kun pohdiskelet kasvihuoneviljelyä, niin sen verran olen tietävinäni siitä, että aikoinaan eräs tuntemani neilikoita ja ruusuja kasvattava viljelijä Tikkurilassa lämmitti kasvihuoneitaan öljyllä päästäen savukaasuja huoneisiin lisätäkseen ilman CO2-pitoisuutta, jonka jo tuolloin tiedettiin edistävän kasvua. CO2:n lisäksi kukat edellyttivät tietysti lämpöä ja valoa.

  Tykkää

 2. Onpa tosiaan merkillinen firma ja merkilliset myyntiargumentit. Lienevät liikkeellä jollain sellaisella strategialla, että huijaavat niin monta kuin kerkiävät ja sitten nopea vetäytyminen, jos käry käy. Minäkään en paljon tiedä puutarhan pidosta ja leipomoista, mutta eräässä koulutuksessa muistan kuulleeni, että jotkut polttavat maakaasua kasvihuoneissa CO2:n tuottamiseksi ja leipiä paistetaan jossain niin, että maakaasua poltetaan samassa tilassa kuin leivät paistetaan.

  Tykkää

 3. Minä tiedän puutarhan pidosta paljonkin koska omistan pienen sellaisen ja olen vuosia työskennellyt isossa puutarhassa. Referenssikohteena olevan puutarhan tietoja oli ainakin puutarhasanomien artikkelista muuteltu jonkin verran. Ja tuo 65 000 litran kulutus on täysin utopistinen määrä ja siitä eteenpäin tapahtuva kulutuksen pieneneminen on suoraa seurausta talvituotannon lopettamisesta jota ei pahemmin kerrota artikkelissa. Ja vuosi 2014 oli huomattavasti lämpimämpi kuin 2013 josta tulee tuo 4000 litran kulutuksen väheneminen. Ja jos faktoja lyö pöytään niin kyseisen firman kulutus neliötä kohden vuonna 2014 oli 10,4 litraa ja minun puutarhassa se oli 9,0 litraa neliötä kohden ilman lisäaineita vuonna 2014…

  Tykkää

 4. Olin juuri yhteydessä ko.aineen toimittajaan,,täytin yhteydenottolomakkeen heidän sivuillaan ja kas 15minuuttia niin kaveri sieltä soittaa ja kyselee kaikenlaista,pyysin lähettämään sähköpostiini tarkemmat tiedot ja hinnaston ,,saas nähdä.ainakin heillä on kova tarve tehdä kauppaa, koskaan ei ole ainakaan minulle käynyt näin varttitunti siitä kun olen kiinnostukseni ilmaissut niin soi puhelin..hiukan epäilyttää ,,no katsotaan sp..tä.

  Tykkää

 5. Turun Pari Oy on aloittanut agressiivisen puhelinmarkkinoinnin kotitalouksille, jotka käyttävät öljylämmitystä. Puhetta tulee minuuttikaupalla. En saanut juuri mitään sanottua väliin, kun myyjä luetteli aina vaan lisää aineen verrattomia ominaisuuksia. Puhdistaa myyntipuheen mukaan öljysäiliön, öljyputket, -suodattimet, -suuttimet, yms sekä vähentää nuohoustarvetta. Lupasi ehdottomasti 40% säästöä öljynkulutukseen tai rahat takaisin. Aivan uskomatonta, miten tyhmänä ihmisiä pidetään, ja että jotkut tuota vielä ostavatkin. Turun Pari Oy:n yhtenä toimialanakin on ”puolivalmisteiden, jätteiden ja romun tukkukauppa”.

  Tykkää

 6. Aine on purkin mukaan erittäin vaarallista. Itse vasta jälkeen päin luin, että hengittäminenkin saattaa tappaa. En tietenkä hengittänyt suoraan, mutta jos olisin huomannut tuon, olisin ollut varovaisempi. Avasin laatikon sisällä ja vaikka kanisteri oli kiinni, tulvahti vastenmielinen haju vastaan. Siten tuli kai vähän jo hengitettyä ainetta. Kaataessa alkoi pian aavistus samasta hajusta, joten siis hengittämättä. 20 m tuulen yläpuolelle juostuna vasta saattoi hengittää normaalia ilmaa. Pahvilaatikkoon oli pinttynyt hajua. Sitäkään ei olisi kai kannattanut nuuhkaista. Pahvi sai olla yön pihalla odottamassa roskakuljetusta. Pitää kai laittaa loppukanisteri pihale, kun ei ole kunnon varastoa talveksi.

  Tässä on nyt kolme viikkoa odoteltu keuhkopöhöä. En tiedä, voiko se vielä kehittyä. Yskää ja keuhkovaivoja oli jo ennestään, joten en tiedä, oliko tuosta lisää tällaisiin vaivoihin.

  Tykkää

 7. ja Suomeen on tullut uusi öljysheikki, se Nilsiän ukko oli kova luu, kattokaa Karpon haastettelu juutuupista. niin kauan kun vaan ei mainitse mitään lääke eikä parantavista asioista saa suomessa kaupata mitä vaan….. vahinko että aina joku menee vipuun ja
  elättää kyseisiä sheikkejä. miksi ei kauppaa tuotettaan wolkkarille, voisivat kiinnostua…..
  Stupin juttuja sanon minä…………………..

  Tykkää

 8. Joo kyllä tässä tulee mieleen että taas on joku sarjahuijausyrittäjä liikkeellä, liekö näitä pesulan pitäjiä tai vastaavia, ovat saaneet Janne Ahosenkin jo telkkariin. Noh, jos joku tuota litkua haluaa käyttää niin samat aineet voi ostaa pikkurahalla ja sekoitella itse tuolla suhteella mikä on selosteessa mainittu. Tuskin jäljelle jäävään pariin prosenttiin on piilotettu mitään ihmeainetta, vettä lienee loput tilavuudesta.

  Tykkää

 9. Mäkihyppykonkari Ahonen on alkanut mainostaa tätä litkua TV:ssa. Tietääköhän Janne minkä huijarifirman mannekiiniksi on ryhtynyt? Väittää vielä mainoslauseessaan, että joku naapurin Pena ei usko aineen auttavan, mutta hän tietää sen kokemuksesta. Mitenkähän hän on sitä kokeillut?

  Tykkää

 10. Ei hyvää päivää, nytkö ne mainostaa jo telkkarissakin? Katson niin vähän TV:tä, etten ole huomannut. Kysehän on aivan korvavalon tasoisesta ”innovaatiosta”. Tämä se sentää ole tainnut saada Tekes-rahaa.

  Tykkää

 11. PARI LIGHT ON HUIJAUSTA! Ainut hyöty tuotteella oli, että se puhdisti hieman likaista poltinta. Saman vaikutuksen saa aikaan lisäämällä tärpättiä 1:2000 suhteella polttoöljyn sekaan. ÄLKÄÄ OSTAKO MISSÄÄN NIMESSÄ!!!!

  Tykkää

 12. Minulla aine irrotti kupari putkistosta sinne pinttynyttä likaan niin, että suuttimen sihti meni tukkoon. Öljypoltinhuoltaja kielsi käyttämästä tuollaisia aineita ja kertoi että vastaavia ongelmia on ilmennyt useita. Minkäänlaista hyötyä en myöskään huomannut aineesta olevan. Tein testin, eli laitoin 30l kanisteriin lämmitys öljyä sekä ohjeen mukaan tuota Pari lisäainetta sekä toisen verranteen ilman lisäainetta, eli ensin ilman lisäainetta ja putket purkkiin öljy riitti 5 vrk. Kun laitoin tuon lisäaineella varustetun litkun tulos oli aivan sama tasan 5vrk ja luvattiin että kulutus laskee 40%, eikö tällöin ole ilmassa ettei aine ole luvatun kaltaista!!!!!?????.

  Tykkää

 13. Minulla meni suutin tukkoon kun tuo aine irrotti kupariputkesta siihen kertynyttä likaa. Öljypoltinhuoltaja Loimaalla kielsi tuon aineen käytön. Pari lisäaine on kusetusta koska se ei tuo minkäänlaista öljysäästöä vaik miten laskisi ja sen on puolueeton taho todennut käytännön maamiehen julkaisussa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s