Tundra tuottaa typpioksiduulia

Tundralta on ensimmäistä kertaa mitattu typpioksiduulipäästöjä. Niitä muodostuu sopivissa olosuhteissa tundralla yhtä paljon kuin typpilannoitetulla pellolla.

Dityppioksidipäästöjen laskettiin aiheuttavan lämmitysvaikutuksen, joka on neljä prosenttia arktisten metaanipäästöjen lämmitysvaikutuksesta. Tutkija Maija Revon mukaan tulos on merkittävä, koska tähän asti tundran dityppioksidipäästöjen on ajateltu olevan nolla.

Koska havainto on uusi, sen vaikutus luonnollisesti puuttuu ilmastomalleista. Mikäli typpioksiduulin muodostumisen todetaan voimistuvan lämpötilan noustessa, kyseessä on uusi positiivinen palauteilmiö.

 

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/02/tundralta_loytyi_uusi_kasvihuonekaasujen_lahde_-_ilokaasu_549176.html?origin=rss

https://planeetta.wordpress.com/2008/03/31/kasvihuonekaasut/

http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/abs/ngeo434.html

2 ajatusta artikkelista “Tundra tuottaa typpioksiduulia

  1. Vastaavan positiivisen palauteilmiön käynnistymistä pelätään valtamerien metaaniklatraattikertymien osalta. Tutkijoiden skenaariot seurauksista ovat apokalyptisissä mittasuhteissa.

    Tykkää

  2. Metaaniklatraattien purkautuminen onkin varsinainen kauhuskenaario. Se lienee ollut syynä peleoseeni- ja eoseenikauden väliseen lämpötilan voimakkaaseen nousuun.

    Öljyteollisuuden moraalista kertoo jotakin se, että ne ovat jo kieli pitkällä hamuamassa klatraattien kaupallista hyödyntämistä, kun öljyn saatavuus vähitellen vaikeutuu.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s