Ilmastotutkijoiden ääni kovenee

Eilen Yle uutisoi IPCC:n johtaviin tutkijoihin kuuluvan Chris Fieldin antaneen todella voimakkaan varoituksen lähestyvästä ”tipping pointista”.

It is increasingly clear that as you produce a warmer world, lots of forested areas that had been acting as carbon sinks could be converted to carbon sources. Essentially we could see a forest-carbon feedback that acts like a foot on the accelerator pedal for atmospheric CO2. We don’t exactly know how strong the feedback could be, but it’s pretty clear that the warmer it gets, the more likely it is that degradation of tropical forests will increase the atmospheric CO2.

Christopher Field on filosofian tohtori, Stanfordin yliopiston biologisten tieteiden professori. Hän on lyhyeen kannanottoonsa saanut mahdutettua suuren osan viime aikoina esillä olleista havainnoista ilmastonmuutoksen kiihtymisestä ja positiivisten palauteilmiöiden voimistumisesta niin, ettei päästövähennyksillä kohta enää saada tilannetta hallintaan.

Yksi uhkaavimmista ilmiöistä tällä hetkellä on pohjoisten ikirouta-alueiden sulaminen, jolloin niiden sitoma hiili alkaa palautua ilmakehään, paikallisista olosuhteista riippuen joko hiilidioksidina tai metaanina. Ikiroudassa on hiiltä enemmän kuin ilmakehässä. Sen vapautuminen nostaa lämpötilaa, jolloin ikiroutaa sulaa enemmän, hiiltä vapautuu enemmän, lämpötila nousee, sulaminen lisääntyy jne. Kierrettä ei voi pysäyttää.

Toinen erittäin vakava asia on sademetsien mahdollinen kuivuminen. Trooppiset sademetsät eivät normaalisti pala, koska ne ovat nimensä mukaisesti sateisia ja hyvin kosteita. Ilmaston lämpeneminen voi kuivattaa sademetsiä, jolloin ne voivat palaa ja sitä kautta vapauttaa suuria määriä hiilidioksidia hyvin lyhyessä ajassa. Jo pieni muutos voi järkyttää sademetsien tasapainoa. Tästä löytyykin merkkejä historiasta 55 miljoonan vuoden takaa. Paleoseeni  ja eoseeninkauden välisen ajan geologisista kerrostumista on löydetty puuhiiltä, joka kielii juuri kasvillisuuden toistuvista ja laajamittaisista paloista. Australian viimeaikaiset maastopalot ovat mikroskooppisen pieniä sademetsien paloihin verrattuna.

Kolmas asia, mihin Field kiinnittää huomiota, on CO2-päästöjen kasvaminen nopeammin kuin IPCC:n viimeisessä raportissa on osattu ennustaa. Syynä hän pitää Kiinaan ja Intiaan viimeisen vuosikymmenen aikana rakennettua kivihiileen perustuvaa sähköntuotantoa. Hän sanoi myös, että seuraava IPCC:n raportti tulee jälleen sisältämään edellistä raporttia selkeämpiä ja voimakkaampia varoituksia.

Without effective action, climate change is going to be larger and more difficult to deal with than we thought.

If you look at the set of things that we can do as a society, taking aggressive action on climate seems like one that has the best possibility of a win-win. We really have very little time.

Näiden todettujen uhkien rinnalla EU:n 20 %:n päästövähennystavoitteet näyttävät kovin vaatimattomilta, ja teollisuuden vaatimukset ilmaisista päästöoikeuksista lähinnä irvokkailta.

Nasan ilmastotutkimuksen ykkösmies James Hansen on jo pitkään ollut tunnettu julkisista esiintymisistään, jopa poliittisista kannanotoistaan. Ei ole aivan tavanomaista tutkijalle olla asiansa kanssa niin näkyvästi esillä julkisuudessa. Hansen on tämän johdosta kohdannut myös sekä kritiikkiä että ilmeisiä vaiennusyrityksiä Bushin edesmenneen hallinnon taholta. Tietyt piirit tuntuvat ajattelevan tyyliin ”suutari pysyköön lestissään”, että tiedemiesten tehtävänä on raportoida havainnoistaan politiikalle ja sen jälkeen palata työhönsä ja pysyä hiljaa.

Pidän tutkijoiden lisääntyvää näkyvyyttä hyvänä asiana. Luulen myös ymmärtäväni, miten turhauttavaa täytyy olla vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen tiedottaa tutkimuksista joissa todetaan nykyisen trendin johtavan suuriin vaikeuksiin ja huomata, että politiikka siitä huolimatta jatkuu entisellään. Tutkijat näkevät paremmin kuin kukaan muu, miksi ja millä tavalla ihmisten elinolosuhteet Maassa ovat vaarassa. Siksi on hyvä, että he kertovat siitä suoraan. Toivottavasti vielä niin, että viesti ymmärretään.

Puhtaasti subjektiivinen käsitykseni, mistä ei pidä vetää mitään johtopäätöksiä on, että myös ”ilmastoskeptikoiden” älinä on ollut hienoisessa kasvussa. Samojen valheiden esittäminen kovemmalla äänellä ei tosin muuta mitään, mutta pitäisikö ilmiö ymmärtää ihmismielen tapana reagoida epämiellyttävin asioihin silmänsä ummistamalla? Totuutta ei katsota silmiin, se selitetään pois tai kielletään kokonaan. Ilmiö tunnetaan eläinmaailmasta ainakin strutsin tapana työntää päänsä pensaaseen vaaran uhatessa. Jos näin on, skeptikkomökän kasvu indikoisi myös omalta osaltaan ilmastokriisin muuttumista koko ajan vakavammaksi.

Yläbannerin kuva on huolella valittu. Siinä on kaikki mitä meillä on. Jos pilaamme sen, meillä ei ole mitään.

http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparisto/2009/02/ipcc-tutkija_pelkaa_ilmastonmuutoksen_rajahtavan_kasiin_547379.html

http://www.abc.net.au/news/stories/2009/02/15/2491942.htm?secti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s