Pelastavatko pikkureaktorit maailman? – Energiauutiset 1/2017

Kaikenhuipun blogi

Ohessa Energiauutiset 1/2017 -lehdessä julkaistu artikkelini pienten ydinreaktoreiden mahdollisuuksista ja esteistä. 

Suuret ydinvoimahankkeet ovat osoittautuneet ongelmallisiksi länsimaissa. Poliittinen ilmapiiri on epävarma, regulaatio tiukkaa ja rakentamisosaaminen unohdettu. Lyhytnäköisyyteen kannustavan bisnesajattelun ja taloudellisen epävarmuuden vuoksi suurten investointien aikataulu on myös liian pitkä. Ratkaisua haetaan nyt pienistä sarjatuotantoon soveltuvista reaktorimalleista.

Ydinvoimalaitosten rakentaminen länsimaissa on hiipimassa. Samalla tuuli- ja -aurinkovoimaa rakennetaan entistä enemmän, mutta vain niin kauan kuin yhteiskunta pumppaa niiden rakentamiseen yhteistä rahaa. Tapahtunut kehitys ei kuitenkaan ole vähentänyt länsimaiden tuottamia hiilidioksidipäästöjä niin nopeasti kuin niiden pitäisi vähentyä.

Tähän mennessä saavutetut päästövähenemät johtuvat suureksi osaksi taloudellisesta taantumasta, teollisuuden siirtymisestä muihin maihin tai molempien yhteisvaikutuksesta. Energiapolitiikalla taas ohjataan jotain, mikä ei poliittista ohjausta kaipaa – lähinnä päästökauppasektoria. Joissain maissa – kuten Ranskassa, Ruotsissa ja Sveitsissä – jo kerran puhdistettua sähköverkkoa yritetään samaan aikaan puhdistaa uudestaan. Panoksiatuhlataan paikallaan junnaamiseen.

Teollisuus ja nestepolttoaineet?

Kukaan ei tunnu tietävän, mitä teollisuuden lämmöntuotannon ja liikennepolttoaineiden päästöille pitäisi oikeasti tehdä. Tarjotut keinot ovat…

View original post 1 396 more words

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Pelastavatko pikkureaktorit maailman? – Energiauutiset 1/2017

  1. En tiedä pelastavatko ne maailman mutta reaktorit lienevät ainoat sähköntuotantomuodot joilla on edes teoriassa mahdollista hillitä co2 päästöjä, ja pelastavien reaktoreiden joukkoon kyllä kuuluvat ne isotkin miilut. On kaksikin tosiasiaa, eikä edes vaihtoehtoista, jotka puhuvat ydinvoiman puolesta, ensinnäkin sähkön kulutus tulevaisuudessa mieluummin kasvaa kuin vähenee, ja toisaalta ydinvoiman ainoa todellinen vaihtoehto on fossiiliset, ja kyllä kai puukin voidaan periaatteessa laskea fossiilisiin. Kyllähän sitä sanotaan puunpolton olevan neutraalia co2:n suhteen mutta millä ajanjaksolla, ja se hiilidioksidin määrä kun pitäisi saada laskemaan nyt eikä kymmenien vuosien kuluessa. Tai voihan olla niinkin, että ihmisen aiheuttamassa ilmastonmuutoksessa ei ole mitään perää mutta entä jos se onkin totta…

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s