Sähkönkulutuksen uusi ennätys 15 238 MW

15000 MW:n raja Suomen sähkönkulutuksessa meni rikki eilen iltapäivällä vähän klo 16 jälkeen. Tehopulaa ei ole, koska oma tuotanto ja tuonti toimivat. Kulutus oli jo hiukan pudonnut tämän kuvan aikaan klo 17:42, mutta oli edelleen yli 15000 MW.

Voimajärjestelmän tila

Kuva 1. Voimajärjestelmän tila 7.1.2014 klo 17:42

Tuotannon rakennetta voidaan havainnollistaa kaaviolla.

Suomen sähköntuotannon rakenne 7.1.2015 klo 17:42

Kuva 2. Suomen sähköntuotannon rakenne 7.1.2015 klo 17:42

Tässä on tarkasteltu vain sähkön kulutusta. Luonnollisesti lämmön kulutus on myös nyt huipussaan, ja vain osa siitä tuotetaan sähköllä. Lämmön kulutuksesta ei vastaavia teholukemia ole saatavissa.

Tuulivoiman keskiteho on viimeisen kahden vuorokauden (6.1. – 7.1.2016) aikana ollut n. 12 % asennetusta tuhannen megawatin tehosta. Pienimmillään tuuliteho kävi 6.1.2015 klo 15 ollen silloin 65 MW. Fingridin tuulivoimatilasto ei tätä kirjoitettaessa toimi, mutta tiedot löytyvät täältä.

Suvilahden aurinkovoimalan keskiteho on tammikuun alun parhaana päivä ollut 0,8 kW. Eilen se oli 0,25 kW.

Suvilahden tuotanto vuoden ensimmäisella viikolla.

Kuva 3. Suvilahden tuotanto vuoden ensimmäisella viikolla.

Lämpimämmän talven aikana tilanne on vähän helpompi, mutta uusiutuvien, tuulen ja auringon osalta, oleellista eroa ei ole, ja kulutuskin ylittää säännönmukaisesti ainakin 13000 MW. Vaikka tuuli tuottaa keskimäärin (=MWh) talvella enemmän kuin kesällä, järjestelmä on mitoitettava huippukulutuksen tehon (=MW) mukaan.

Aika monet tahot ovat sitä mieltä, että nyt ja tulevaisuudessa pitää rakentaa ainoastaan uusiutuvaa energiaa. Kysyisinkin nyt, miten tämän kaltaiset tilanteet pitäisi hoitaa, mikäli käytössä olisi vain uusiutuvaa energiaa? Vastaukseksi ei kelpaa tuonnin lisääminen, koska pitää voida olettaa, että myös muualla rakennetaan tästä lähtien vain uusiutuvaa energiaa.

Haluaisiko esimerkiksi Antero Vartia vastata?

4 ajatusta artikkelista “Sähkönkulutuksen uusi ennätys 15 238 MW

 1. Oltiin hiuskarvan päässä pienimuotoisesta sähköpulasta 7.1.2016. Vaan onnertar puuttui peliin ja pelasti meidät. Tässä keskeisimmät samanaikaiset lottovoitot:

  – Vesivarastot olivat historian korkeimmalla tasollaaan. Sähköä riitti tuotavaksi Ruotsista ja Norjasta Ruotsin kautta. Jos olisi ollut poikkeuksellisen kuiva vesivuosi, koko Skandinavia olisi ollut pulassa, koska kaikkialla oli kylmää. Poikkeuksellisen kuivia vesivuosia sattuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

  – Loppiaisviikko. Suomessa juhlapyhä keskellä viikkoa piti kulutuksen poikkeuksellisen matalalla tasolla. Pietarissa juhlittiin uutta vuotta, ja sähköä riitti Suomeenkin tuotavaksi. Näin ei ole viime aikoina käynytkään, johtuen Venäjän kapasiteettimaksusta (joka puolestaan poistaa venäläisiltä sähköpulavaaran).

  – Emme olleet aivan korkeapaineen keskuksessa, vaan osittain sivussa tai selänteessä. Siksi pakkanen pysyi maltillisena ja pahin tilanne väistyi nopeasti. Ajatelkaapa, jos korkeapaine olisi jäänyt päälle pariksi viikoksi. Korkeapaineen rinteessä riitti isobaareja sen verraan, että saatiin tuulivoimaakin, jopa 300 MWh/h,

  http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja-tuotanto/Sivut/Tuulivoima2.aspx (8.1.2016)

  mikä on aivan loistava saavutus kulutushuipun aikaiseksi tuotannoksi. Korkeapaineen keskuksessa tuulivoimakin olisi jäänyt nollaan.

  Sähköhuoltomme lepää hyvän tuurin varassa. Näillä sanoilla toivotan Hyvää Energiavuotta kaikille!

  Tykkää

 2. Toivottavasti tämä avaisi joidenkin silmät, eli että ei aivan loputtomasti luotettaisi hyvään tuuriin ja lisättäisi sen varjolla sattumasähköä, uskallan kuitenkin hieman epäillä sitä silmien avautumista.

  Tykkää

 3. Silloin kun on kovat pakkaset ei yleensä juurikaan tuule ja lisäksi vuodenaika on sellainen että aurinkokaan ei juuri paista.

  Tällöin kulutus on aivan huipussaan.

  Silloin kun tuulee ja paistaa niin kulutus on minimissään (kesä).

  Keskimäärin suomen 1000MWh tuulivoimaa tuotti tässä kuussa vain 250MWh sähköä..

  Voisi nekin henkilöt vähän miettiä tuota lukemaa kun puhuvat että paljonko maksaa 1 MWh tuulivoimaa.. kustannus pitää oikeasti nelinkertaistaa jos keskimääräinen tuotanto halutaan sinnepäin.. ainakin näin tyynempinä kuukausina.

  Tykkää

 4. rok, keskimäärin talvella tuulee enemmän kuin kesällä. Keskimäärin eniten tuulee talvella öisin.

  Mutta kovimmilla pakkasillahan ei tuule ollenkaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s