Kansan Uutiset puhuu palturia

Osoituksena taas siitä, miten vaikeita energia-asiat ovat, esimerkki viime maanantain Kansan Uutisten verkkolehdestä.

Costa Rica pärjää lähes kokonaan uusiutuvalla energialla

Artikkelista saa sen käsityksen, että Costa Rica pärjää kokonaan uusiutuvalla energialla. Niinhän ostikikokin lähes suoraan sanoo. Teksti kertoo vielä erikseen:

Hiili ja öljy ovat Costa Rican energiapaletissa yhä varavoiman lähteitä, mutta kuluvan vuoden 75 ensimmäisen päivän aikana niihin ei jouduttu turvautumaan kertaakaan, iloitsee ICE:n edustaja Javier Orozco.

Asia on siis kunnossa? Costa Rica on siirtynyt kokonaan uusiutuvaan energiaan, eikä tarvitse fossiilisia enää yhtään? Väärin. IEA näyttää totuuden.

Costa Rica tuottaa kyllä suurimman osan sähköstään vesivoimalla, loput tuulivoimalla ja biomassalla.

Kuva 1. Costa Rican sähköntuotanto.

Kuva 1. Costa Rican sähköntuotanto.

Suomalainen media sekoittaa jatkuvasti termistöä. Englanninkielen sana power tarkoittaa sähköenergiaa, mutta se käännetään usein väärin – energia. Energia on englanniksi energy, jonka kyllä englanninkielinenkin media toisinaan sekoittaa sanaan power, ja niin ovat käsitteet jo sekaisin sielläkin. Kansan Uutisten juttu voisi olla hätäinen käännös englanninkielisestä mediasta, koska saman asian kanssa on sekoiltu sielläkin:

Costa Rica went 100% renewable — then saw energy prices fall

Costa Rica is now running completely on renewable energy

Costa Rica goes 75 days powering itself using only renewable energy

Costa Rica Uses Only Renewable Energy for the First 75 Days of 2015 in a Cost-Cutting Initiative

Energia ja sähkö menevät railakkaasti sekaisin. IEA:n tilasto Costa Rican primäärienergian lähteistä kertoo karun totuuden.

Kuva 2. Costa Rican  primäärienergia.

Kuva 2. Costa Rican primäärienergia.

Noin puolet Costa Rican käyttämästä energiasta on peräisin öljystä. Kyseessä lienee pääosin liikenteen käyttämä energia, koska lämmitystä maassa ei juuri tarvita, eikä teollisuuttakaan liiemmin ole.

Melkoinen ristiriita siis uutisen ja todellisuuden välillä. Ihmiset muodostavat käsityksensä todellisuudesta paljolti median välityksellä, joten tällaiset uutiset johtavat vääriin käsityksiin ja usein aiheettomaan optimismiin. Toki 100 % uusiutuva sähkökin on positiivinen saavutus, olkoonkin, että Costa Rican kulutus on pieni, noin 15 % Suomen kulutuksesta, ja vesivoiman osuus on aina ollutkin suuri, kuten kuvasta 1. voimme nähdä.

Medialla ei ole ammattitaitoa kirjoittaa energia-asioista. Ilmatieteenlaitos on järjestänyt koulutusta toimittajille, jotta he ymmärtäisivät ilmastouutisia ja osaisivat kirjoittaa niistä oikein. Vastaava koulutus energiasta olisi enemmän kuin tarpeen.

The Guradian osaa paremmin. Otsikon

The truth behind Costa Rica’s renewable energy

alla sanotaan näin:

Even if Costa Rica were able to sustain 100% clean electricity production, the country still relies on petroleum for transportation, and emissions from this sector are the largest hurdle the country faces in reaching its carbon neutrality goal.

The fact that even a country like Costa Rica, which has made major investments to produce clean energy, still struggles with these obstacles, shows just how difficult it would be for larger, more industrialised nations to follow in its footsteps.

Juuri näin. Todelliset koitoksen Costa Ricalla ovat vasta edessäpäin. Korkeamman elintason maissa haasteet ovat vastaavasti suurempia.

Yksi ajatus artikkelista “Kansan Uutiset puhuu palturia

  1. Olen käynyt IL:n ilmastokurssin toimittajille, joten pieni täydennys sallittaneen: kurssilla puhuivat isäntien lisäksi ympäristöjärjestöjen edustajat. Kenelläkään ei ollut näkemystä siitä, miten päästöjä voisi tehokkaimmin vähentää (olettaen, että hiilidioksidi todella määrää ilman lämpötilan.) Energiakurssi toimittajille olisi kyllä enemmän kuin tarpeen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s