Ydin vs. uusiutuvat -vertailua

Vaikka ingressin kysymyksen asettelu

”Pelastetaanko maapallon ilmasto ydinvoimalla vai uusiutuvilla energiamuodoilla?”

onkin mielestäni väärä, odotan tältä Pasi Toiviaisen artikkelisarjalta paljon. Vastaavia objektiivisia vertailuja ei ole ainakaan ilmastoon perehtyneen toimittajan voimin liiemmin tehty.

Ensimmäinen osa on täällä:

Ilmastonmuutos ja heräävä jättiläinen – eli ydinvoimaa vai uusiutuvia?, osa 1

Arvioitavana on kirjat:

Risto Isomäki – Kosminen rakkaus vai suuri saatana – 20 päätöstä ydinvoimasta

sekä

Janne Korhonen, Rauli Partanen: Uhkapeli ilmastolla – vaarantaako ydinvoiman vastustus maailman tulevaisuuden?

Kenenkään ei pitäisi ajatella, että valinta tehdään ydinvoiman ja uusiutuvien välillä joko-tai -periaatteella. Molemmille on paikkansa, molempia tarvitaan, ja vielä lisäksi paljon muutakin. Siksi pidän selvänä, että vastaus Jannen ja Raulin kirjan nimeen on myönteinen.

Mainokset

5 ajatusta artikkelista “Ydin vs. uusiutuvat -vertailua

 1. Kun uusiurvulla energialähteillä on omat, niiden käyttöä edistävät yhdistyksensä, miksei ydinvoimalla ole?

  Ennen kaikkea kaipaisin sellaista yhdistystä, joka asettaisi tavoitteekseen 4G-ydinvoimalan saamisen Suomeen.

  Minulla olisi mielessäni jo ehdokas sen puheenjohtajaksikin. Kuka? Vihjeenä: hän on hyvin tiiviisti kytköksissä tähän blogiin ,,, 😉

  Tykkää

 2. Rutosissa suljetaan ydinvoimaloita koska siellä on uraanivero, joka nostaa ydinvoiman muuttuvia kustannuksia noin 50% ja sitä on juuri korotettu.

  http://www.reuters.com/article/2014/10/29/sweden-nuclear-idUSL5N0SO1V420141029

  ”The operators of Sweden’s nuclear power plants say their older reactors may have to shut earlier than planned due to higher taxes proposed by a new coalition government.”

  ”The new left-wing government, which includes the anti-nuclear Green party, has proposed increasing taxes on nuclear power capacity by 17 percent from 2015, prompting warnings from state-run utility Vattenfall and Germany’s E.ON.”

  Eli Ruotsissa siis punavihreät ovat nostaneet ydinvoiman veroja, joka taas tarkoittaa aikaisempia sulkemisia. Nämä veronkorotukset myös tarkotitavat, ettei olemassaoleviin vanhoihin laitoksiin kannata investoida, koska voi käydä niin että tulee investoitua johonkin, joka kielletään tai jonka käyttäminen tehdään mahdottomaksi.

  Sitä kun ruotsalaiset punavihreät ovat veroilla ja poliittisilla riskillä saanut yhtiöt sulkemaan vanhoja reaktoreita etuajassa, suomalaiset vihreät käyttävät tätä perusteluna ydinvoiman kannattavuudelle. Jep, jep.

  Tykkää

 3. Heikki, kysymyksesi on mielenkiintoinen. Olen sitä mieltä, että monille uusiutuvia ajaville järjestöille se uusiutuva energia on itse tavoite. Ydinvoiman kannattajille tavoite on enimmäkseen joku muu, kuten päästöjen vähentäminen, ja ydinvoima on siinä vain yksi keino. Siksi sille ei ole omaa järjestöä.

  Tilanne on jossain määrin korjaantunut. Tuli nimittäin perustettua kavereiden kanssa yhdistys: Suomen Ekomodernistit ry, lyhyemmin SEM. Sekään ei ole mikään ydinvoiman etujärjestö, vaan ympäristöongelmiin järkiperäisesti suhtautuva yhdistys. Kansanomaisesti voisi sanoa, että ympäristöjärjestö ilman ideologiaa, ja ”hörhöilyä”. SEM kannattaa mm. ilmastonmuutoksen torjuntaa, eli päästöjen vähentämistä, eli päästötöntä energiaa, jolloin ydinenergia on kannatettava asia.

  Yhdistyksellä ei ole ihan vielä nettisivuja, mutta FB-ryhmä toimii osoitteessa

  https://www.facebook.com/groups/Suomen.Ekomodernistit/

  Olen pitkään ollut sitä mieltä, että tällaiselle yhdistykselle on selkeä tilaus olemassa. Yhä useampi ihminen ymmärtää, että aivan edessämme on suurimmat ongelmat jotka ihmiskunta on koskaan kohdannut, eikä niiden ratkaisuja valitessa pidä noudattaa muuta kuin kylmää logiikkaa ja faktoja, vaikka epämielyttäviäkin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s