Tuulivoima petti britit pakkasessa – taas

Royd_MoorTammikuussa 2011 kirjoitin yllä olevalla otsikolla, silloin ilman ”taas”. Teksti luettavissa tästä.

Silloin referoidussa The Telegraphin artikkelissa sanottiin:

Even yesterday, when conditions were slightly breezier, wind farms generated just 1.8 per cent of the nation’s electricity — less than a third of usual levels.

Asennettua tuulivoimatehoa Briteissä oli silloin n. 5000 MW. Nyt sitä on jo yli 10000 MW, mutta The Telegraph julkaisi eilen aivan saman sisältöisen uutisen otsikolla

Proof that the wind industry cannot be relied upon for our electricity

UK demand hit 52.54 gigawatts (GW) between 5pm and 5.30pm on Monday, according to official data from the National Grid. But wind contributed just 0.573GW during the same time, just over 1pc of the total.

Kolmen tuoden takainen pohjanoteeraus 1,8 % oli nyt vieläkin vähemmän kaksinkertaistuneesta kapasiteetista huolimatta.

Tuulivoima Briteissä toimii suunnilleen kapasiteettikertoimella 0,22, mutta tulee tilanteita, joissa tuulivoima on kokonaan poissa pelistä, kuten The Telegraph kirjoittaa:

For all the vast subsidies it has been given, the wind industry is not fit for purpose. While it is clearly able to contribute during some periods, it cannot always do so and its cost is high, hitting the poor and taxpayers in an unacceptable manner. We will always need to rely on fossil fuel for the vast bulk of our energy consumption.

Tuulivoima on hyvä keino vähentää muuta tuotantoa, mutta sen korvaajaksi siitä ei näiden kokemusten perusteella ole, mikä on toki tiedettykin koko ajan. Brittien on edelleen pidettävä käytettävissä kaikki hiili-, kaasu- ja ydinlaitoksensa huolimatta siitä, kuinka paljon tuulivoimaa rakennetaan. Vaikka tuulivoima itsessään on suhteellisen halpaa, tällainen kokonaisuus, jossa kaikki vanhat laitokset säilytetään, ei voi olla halpa.

Pysyvyyskäyrästä nähdään, miten tuulivoiman tuottama teho jakautuu jakson ajalle. Vuonna 2011 katsottiin, miltä joulukuun 2010 tuulivoiman pysyvyyskäyrä näytti.

Kuva 1.

Kuva 1.

Vuoden 2014 joulukuu näyttää tältä:

Kuva 2.

Kuva 2.

Maksimiteho on kasvanut, mutta käyrän muoto on samanlainen, koska tuuliolosuhteet molemissa joulukuissa ovat olleen samankaltaiset. Maksimiteho on alle 60 % asennetusta tehosta, ja noin neljäsosan joulukuusta teho on alle 10 %. Tuulitilastot ovat täältä.

Jos tuulivoiman pienin odotettavissa oleva teho on yksi prosentti asennetusta kapasiteetista, sitä pitäisi rakentaa sata kertaa tarvetta enemmän, jotta siihen voisi kaikissa tilanteissa ainoana tuotantomuotona luottaa. Tässä tapauksessa tarve oli 52,54 GW, eli 52.000 MW. Jos tuulivoimaa olisi asennettuna 5.200.000 MW, se olisi kattanut myös tämän tarpeen, mutta tämä on lähinnä teoreettinen pohdinta, kuolleena syntynyt ajatus.

Tuulivoima ei poista riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ilman sellaista sähkön varastointia, joka riittää kattamaan kaikki tuulen tuotantokatkokset. Sellaista varastoa ei ole olemassa, eikä myöskään suunnitteilla, koska riittävän kustannustehokasta, riittäviin mittoihin skaalattavissa olevaa menetelmää sellaisen rakentamiseksi ei ole keksitty. Sähkön varastointi on ollut yksi suurimpia alan haasteita ainakin viimeiset sata vuotta, ja on sitä edelleen. Lämpimurtoja ei ole näköpiirissä.

5 ajatusta artikkelista “Tuulivoima petti britit pakkasessa – taas

 1. Tuulivoima nykyisessä muodossaan: epäluotettavaa, kallista rakentaa, vaatii jatkuvia tukia kannattaakseen, aiheuttaa paljon ympäristöhaittoja eläimille ja ihmisasutukselle. Minun järkeni mukaan ei kannata rakentaa tällä tekniikalla ensimmäistäkään tuulivoimalaa.

  Tässä tarvitaan kokonaan uudenlainen teknologia. Millainen, sitä ei kukaan vielä tiedä. Toivottavasti joku tulevaisuuden Nikola Tesla ratkaisee nämä tekniikan ongelmat.

  Tykkää

 2. Kyse on ennemminkin tarkoitukseen soveliaiden fysikaalisten tai kemiallisten ilmiöiden puuttumisesta kuin tekniikan kehitys.

  Sähköä ei varastoidakaan sähkönä. Esim. kännykän akussa ei ole sähköä. Siellä on tietty kemiallinen reaktio, joka toimii molempiin suuntiin, eli akkua voi ladata ja purkaa. Pumppuvoimala varastoi ”sähköä” veden potentiaalienergiaan, eli se on tavallaan kahteen suuntaan toimiva vesivoimala.

  Nämä ovat esimerkkejä toimivista varastointimenetelmistä, mutta niiden skaalattavuus tuuli- ja aurinkosähkön vaatimaan kokoluokkaan on se ongelma; pumppuvoimaloille ei riitä sopivia geologisia muodostelmia, ja akkuja varten ei riitä lyijyä, tai litiumia, tai millä kemialla se haluttaisiinkaan tehdä. Virtausakut ovat kyllä näyttäneet lupaavilta, kuten moni muukin keksintö aikansa.

  Tykkää

 3. Vihreät väistävät nämäkin ongelmat yksinkertaisest seuraavalla tavalla:
  Yksinkertaisesti toivotaan, että tekniikka kehittyy ja unohdetaan koko ongelma (esimerkiksi Pekka Raukko).

  Tai sitten lähdetään siitä, että tuulettomana päivänä yksinkertaisesti suljetaan koko maa ja vietetään aina silloin tällöin muutama päivä öljylampun valossa viltti nsikoilla takkatulen äärellä. Tämäkin kelpaa aivan varmasti vihreillelle, mutta luonnollisesti koko maan toimintojen alasajoa ei kumminkaan suostuta laskemaan tuulivoiman kustannuksiin.

  Tykkää

 4. Vihreiden maailmassa vain uusiutuvat energia kehittyvät. Ydinvoima ei kehity, se taantuu. Näinhän asia ei tietenkään ole, vaan ydinvoima on aivan uuden aikakauden kynnyksellä. Euroopan ja muun länsimaailman änkyröidessä asian kanssa, tulemme ilmeisesti näkemää ydinvoiman uuden tulemisen Kiinassa. Sen jälkeen tilanna menee mielenkiintoiseksi. Kiinalla on halpa, päästötön ja ehtymätön energianlähde. Sen ansioista se jättää kilpailukyvyssä muun maailman taakseen, enkä usko muun maailman tätä pitkään katselevan, vaan se muutos on pakko tehdä täälläkin. Ilmaston takia toivon muutosta ennemmin aikaisemmin kuin myöhemmin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s