”Saksa yrittää suostutella Vattenfallia pitämään kiinni hiilestä”

Hiili-tuulivoima

Saksa tarvitsee hiiltä jatkossakin.

Näin otsikoi Taloussanomat 11.11.2014. Saksan talous- ja energiaministeri Sigmar Gabriel matkustaa Tukholmaan suostutellakseen Vattenfallia perumaan Saksassa sijaitsevien hiilivoimaloidensa ja –kaivostensa myyntiaikeet. Syynä on yksinkertaisesti se, että Saksa on massiivisesta uusiutuvan energian ohjelmastaan huolimatta täysin riippuvainen hiilestä, kuten Sigmar Gabriel kirjoittaa muistiossaan:

Ei ydinvoimasta ja hiilestä voi luopua samaan aikaan.

Maailman ehkä tunnetuin ilmastotutkija James Hansen kertoo kirjassaan Storms of my grandchildren (2010) vierailustaan Saksassa Sigmar Gabrielin ollessa ympäristöministerinä. Hansen keskusteli Gabrielin kanssa ja halusi tietää, miksi Saksa rakentaa hiilivoimaa, vaikka siitä pitäisi nimenomaan päästä eroon. Lopulta Gabriel paljasti syyn:

Then, in the final minutes of our meeting, the underlying story emerged with clarity: Coal use was essential, Minister Gabriel said, because Germany was going to phase out nuclear power. Period. It was a political decision, and it was not negotiable.

Tämä on todiste edellisen artikkelin Saksan energiavallankumous mahdottoman edessä paikkansapitävyydestä. Jatkaessaan nykyistä energiapolitiikkaansa Saksa ajaa itsensä yhä syvemmälle fossiilienergian suohon, josta irrottautuminen käy tulevaisuudessa jatkuvasti vaikeammaksi. Kuten Taloussanomien artikkelin eräässä kommentissa todetaan: ”Saksan Energiewende on poliittisen munauksien emämunaus.

Lisäys 12.11.2014 klo 19:25

Sigmar Gabrielin ruotsin pääministerille osoittama kirje löytyy tästä linkistä. Kirjeessä sanotaan, että saksa aikoo kyllä luopua hiilestäkin, mutta hitaammalla aikataululla, jotta voidaan jotenkin hallita alasajon seuraukset.

Germany will indeed phase out fossil power as well – but at a gentler speed that can somehow be managed in terms of its consequences.

Tuon voi tulkita miten haluaa. Minä tulkisen sen niin, että Saksalla ei ole hajuakaan miten luovutaan (somehow) sekä ydinvoimasta että fossiilisista polttoaineista. Ei siitä miten se tehdään, eikä semminkään milloin se tulee tapahtumaan.

 1. Taloussanomat: Saksa yrittää suostutella Vattenfallia pitämään kiinni hiilestä
 2. Reuters: UPDATE 1-Germany wants to dissuade Vattenfall from selling lignite assets
 3. German minister warns against quick exit from coal power
 4. Sibmar Gabrielin kirje Ruotsin pääministeri Stefan Lövfenille
 5. Storms of my grandchildren (PDF-kirja)
 6. Saksan energiavallankumous mahdottoman edessä
 7. Uusiutuva energia on siirtymäkauden ratkaisu
 8. Miksi käytämme sähkövaloja
Mainokset

4 ajatusta artikkelista “”Saksa yrittää suostutella Vattenfallia pitämään kiinni hiilestä”

 1. Vatvottuani tätä tilannetta jo jonkin aikaa, on ollut pakko myöntää, että Kaj on oikeassa. Hiiletön lähitulevaisuus on mahdotonta ilman ydinvoimaa. Suosittelen kaikkia muitakin vihreitä ja ympäristöihmisiksi kutsuvia katsomaan dokumentin Pandora’s Promise. Siinä on hyvin kuvattu tähän valintaan liittyviä asioita. Eilen ja tänään vänkäsin muutamien luonnonsuojelijoiden (joihin toki itsekin kuulun) kanssa tuulienergiasta. He ovat alkaneet demonisoida sitäkin. Joillekin ei taida kelvata mikään muu kuin pää laittaminen hiekkaan ja ”hyvillä” bio- ja aurinkotoiveilla hurskastelu.

  ps. Asensimme juuri taloomme maalämmön aurinkovaraajalla. Toivottavasti mahdollisimman suuri osuus sen vaatimasta sähköstä tulee tulevaisuudessa auringon lisäksi tuulesta ja ydinvoimasta 😉

  Tykkää

 2. En ihmettele lainkaan, miksi luonnonsuojelijat – ainakin ne oikeasti luonnossa liikkuvat – kääntyvät vastustamaan tuulivoimaa. Tulin äskettäin Pallakselta, ja täytyy sanoa, että Oloksen tuulimyllyt häiritsevät ”hiukan” erämaan illuusiota. Huoli metsäpeurojen elinalueista lienee myös aiheellinen. Siinä vain tulee pää vetävän käteen, jos vastustetaan kaikkea tasapuolisesti.

  Tykkää

 3. Olen myös oleillut Oloksella – minua eivät ko. myllyt haitanneet. Erämaissa en niitä kyllä haluaisi nähdä. Yhteyttä metsäpeuran ja tuulimyllyjen välillä en kyllä näe. Täällä Suomenselällä on peuroja runsaasti ja myllyjäkin tulossa melko monta. Sen sijaan kaiken vastustaminen on tosiaan pelkästään typerää. Koko energiamuutoksen pitäisi lähteä puhtaalta pöydältä, jossa jaokaisen olisi oltava valmis luopumaan ennakkolähtökohdistaan ja suhtautumaan faktoihin avoimesti. Muuten hukka meidät perii.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s