Yksilön mahdollisuus kulutuksen vähentämiseen on rajallinen

Henkilökohtaisilla valinnoilla voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä, sanotaan. Tietysti voikin, mutta kuinka paljon? Jos elää normaalia mutta tuhlailematonta elämää, siihen tarvitaan vähintään lämmin asunto, ruokaa, vaatteita, joitakin tavaroita, palveluita, liikennettä ja sähköä. Haja-asutusalueilla ja lapsiperheille oma autokaan ei ole ylellisyyttä eikä turhake. Toki ilmankin voi olla, mutta se menee helposti kohtuuttomuuden puolelle.

Taloussanomat kirjoittaa otsikolla

Yksin perustulollakin asuva kuluttaa 1,5 kertaa luonnon kestokyvyn verran

Tutkimus osoittaa, ettei suomalaisessa yhteiskunnassa voida vähentää luonnonvarojen kulutusta kestävälle tasolle pelkästään yksilöiden kulutusvalinnoilla. Kestävien materiaalijalanjälkien tavoittelu edellyttää muutoksia infrastruktuurissa, tuotantotavoissa ja yhteiskunnallisissa palveluissa.

Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että vaikka ihmiset tekevät ekologisen jalanjälkensä pienentämiseksi kaiken sen minkä kohtuudella voi odottaa, se ei silti riitä. Kulutuksen tulisi nykyisillä tuotannon tavoilla ja rakenteilla pienentyä niin paljon, että ihmisten sietokyky ylittyy. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan, milloin esim. energian hinnan nostaminen lakkaa vaikuttamasta sen kulutukseen. Demokratiassa tulee raja vastaan myös siinä, kuinka paljon hintoja tai haittaveroja voidaan nostaa, ennen kuin tilalle valitaan päättäjät, jotka lakkaavat kiusaamasta ihmisiä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s