Voiko Ebola levitä koko väestöön kolmessa vuodessa?

Ebola leviää maailmalla, eikä parannuskeinoa ole. 70 % prosenttia tartunnan saaneista menehtyy. Mitä Ebolan leviämisestä tiedetään?

Iltalehti: WHO: Ebolatartuntoja jo yli 10 000

Iltalehti: Pahin ennuste: 1,4 miljoonaa ihmistä sairastuu Ebolaan

Liberiassa tartuntojen määrä kaksinkertaistuu tällä hetkellä 15-20 päivän välein ja Sierra Leonessa sekä Guineassa 30-40 päivän välein.

Helsingin sanomat: Tästä on kyse: Ebola leviää nopeammin kuin sitä pystytään torjumaan

Apuna käytetään myös niin sanottua yleistä lisääntymislukua, joka kuvaa sitä, kuinka monta henkilöä yksi tartunnan saanut keskimäärin ehtii tartuttaa ennen kuin paranee tai menehtyy. Jos luku on alle yksi, epidemia on sammumaan päin. Jos luku on yli yksi, se leviää. Mitä korkeampi luku, sitä nopeammin tauti leviää. ebolan kohdalla luku on 1,5 – 2.

Jos tartunnan saaneiden määrä kaksinkertaistuu yhdessä kuukaudessa, ja yksi tartunnan saanut tartuttaa edelleen 1,5 tai 2 ihmistä, eikä mikään pysäytä leviämistä, se etenisi näin.

Ebolan_leviäminen

Ebolan leviäminen nykyisellä nopeudella, jos mikään ei sitä pysäytä.

Maapallon väkiluku on seitsemän miljardia. Jos yksi tartuttaa kaksi koko väestö sairastuisi kesäkuuhun 2016 mennessä. Jos yksi tartuttaisi 1,5 päivämäärä olisi elokuussa 2017.

Maailma on pitkään saanut olla rauhassa mustan surman kaltaisilta pandemioilta. Jos todella ärhäkkä ja tehokkaasti leviävä virus kehittyy, mitä sen leviämiselle mahtaisi? Ennen pitkää se voisi saavuttaa koko Maapallon väestön.

Mainokset

7 ajatusta artikkelista “Voiko Ebola levitä koko väestöön kolmessa vuodessa?

 1. ”Jos yksi tartuttaa 1,5 koko väestö sairastuisi kesäkuuhun 2016 mennessä. Jos yksi tartuttaisi kaksi, päivämäärä olisi elokuussa 2017.”

  Tai pikemminkin toisin päin?

  Tykkää

 2. Siis olet kaiketi olettanut, että jatkossa tapaukset joko kaksinkertaistuvat tai puolitoistakertaistuvat joko kuukausi. Tämähän on tavallista eksponentiaalista kasvua eikä se liity mitenkään tuohon lisääntymislukuun. Lisääntymisluku on paljas luku joka ei siis sisällä ilmiön aikaskaalaa. Lisääntymisluku voi olla iso mutta taudin eteneminen hidasta. Lisääntymislukua käytetään epidemiamalleissa joista eräs yksinkertainen on SIR-malli. Siinä on kolme differentiaaliyhtälöä, joita simuloimalla voi arvioida taudin leviämistä. Yhtälöt ovat epälineaarisia, joten ei voida oikein puhua mistään kaksinkertaistumisajasta.

  Tykkää

 3. Lehdet kirjoittavat:

  Liberiassa tartuntojen määrä kaksinkertaistuu tällä hetkellä 15-20 päivän välein ja Sierra Leonessa sekä Guineassa 30-40 päivän välein.

  Ekstrapoloin tuota näin:

  Jos tartunnan saaneiden määrä kaksinkertaistuu yhdessä kuukaudessa, ja yksi tartunnan saanut tartuttaa edelleen 1,5 tai 2 ihmistä, eikä mikään pysäytä leviämistä, se etenisi näin.

  Analysoidaan vähän uutisia. Otsikossa sanotaan:

  Pahin ennuste: 1,4 miljoonaa ihmistä sairastuu Ebolaan

  Tekstissä sanotaan:

  WHO varoittaa, että Ebola-tartuntojen määrä tulee kasvamaan eksponentiaalisesti ja olemaan 20 000 marraskuuhun mennessä, mikäli taistelua tappajavirusta vastaan ei tehosteta.

  Edelleen:

  Amerikkalaisen terveysjärjestön CDC:n antamassa pahimmassa ennusteessa Länsi-Afrikan maissa on 0,5-1,4 miljoonaa Ebola-tartunnan saanutta ihmistä ensi tammikuussa.

  Tuo onkin jo aivan eri asia kuin otsikon sanoma, ja leviämisnopeutakin suurempi kun muualla annetaan ymmärtää. Entä sen jälkeen kun 1,4 on sairastunut? Missä vaiheessa jo ennestään heikot yhteiskunnat romahtavat?

  Minä en oleta mitään, enkä väitä mitään. Taudit kuitenkin nykyään voivat levitä nopeudella 900 km/h. Kyllähän se pistää ajattelemaan.

  Tykkää

 4. No, en tietenkään halua vähätellä ebolaa, mutta tuo mitä sanot yllä ekstrapoloinniksi ei vastaa sitä mitä lisääntymisluku tarkoittaa. Jos olet kiinnostunut niin täällä on selitetty lisääntymislukua (basic reproduction number, merkintä R0) ja SIR-malleja http://web.stanford.edu/~jhj1/teachingdocs/Jones-on-R0.pdf . Se että alkuvaiheessa kasvu on eksponentiaalista on aivan luonnollista, ja myös yhteensopivaa SIR-tyyppisten mallien kanssa. Nythän puhutaan tuhansista tapauksista, kun kokonaisväestö on miljoonia. Toisin sanoen kokonaisväestö ja terveitten lukumäärä on ollut vielä oleellisesti vakio, jolloin on odotettavissa että kasvu on eksponentiaalista. Kun määrät alkavat olla sitä luokkaa, että terveitten määrää ei voi enää pitää vakiona, niin tapahtuu jotain muuta. Juuri tätä nämä SIR-tyyppiset mallit yrittävät selvittää. Ja lisääntymisluku on eräs parametri näissä malleissa. (Siellä on parametri beta joka on lisääntymisluku kerrottuna eräällä toisella parametrilla joka antaa ongelman aikaskaalan) Mutta kuten sanoit, niin tämä poikkeaa ”tavallisista” epidemioista siinä, että todellakin kokonaiset valtiot ovat vaarassa romahtaa…

  Tykkää

 5. WHO varoitti tartuntojen määrän kasvavan eksponentiaalisesti, minä itse asiassa kysyin, onko se mahdollista, ja mitä jos…

  Itse järkeilin asian niin, että sairaiden ja terveiden ihmisten lukumäärien suhde vaikuttaa jollain tavalla uusien tartuntojen määrään. Epidemian riistäytyminen täysin käsistä jollain alueella, vaikuttaa muuhun maailmaan, tulee matkustuskieltoja, tehostettuja tarkastuksia, karanteeneja jne. Kun muistetaan, miten herkkä talousjärjestelmämme, ja vaikkapa lentoyhtiöiden talous on, määrätään lentokieltoja todennäköisemmin liian myöhään kuin liian aikaisin. Lentoyhtiöt menevät hyvin helposti nurin, ja kuka sen maksaa? Länsimaiden parempi terveydenhuolto, hygienian taso, erilaiset asumis- ja elinolot muutenkin todennäköisemmin hidastavat kuin nopeuttavat leviämistä. Viruksetkin muuntuvat, eli kukaties tämä muuntuu vaarattomaksi ennen kuin leviää laajemmalle.

  Entä jos kuoleman aiheuttava virus olisi sellainen, että se tarttuu jo oireettomista ihmisistä ilmateitse, ja sen itämisaika on niin pitkä, että tartunnan saaneita ei mitenkään pystytä/ehditä eristämään terveistä?

  Mutta kiitos palautteesta! En väitä tietäväni tästä mitään, siksi otsikon perässäkin oli kysymysmerkki. Onko vastaus sitten myöntävä vai kieltävä, se jää nähtäväksi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s