”TVO:n pulma: Kaksi ydinvoimalahanketta päällekkäin”

Näin uutisoi YLE 2.2.2014. Uutisessa todetaan, että OL3:n keskeneräisyys haittaa OL4:n suunnittelua, jonka rakennuslupaa pitäisi hakea kesällä 2015, muuten hanke raukeaa. Samaan aikaan valmistellaan toisaalla myös Fennovoiman laitoshanketta.

Varmasti usean projektin samanaikainen johtaminen ja rahoittaminen teettää töitä. Mutta katsotaanpa, mitä historialla on tästä asiasta sanottavana. Alla olevassa kaaviossa on Suomen kaikkien neljän toiminnassa olevan laitoksen rakentamisajat, rakentamisen aloittamisesta ensimmäiseen verkkoon tahdistukseen.

Kuva 1. Janat kuvaavat laitosten rakentamisaikoja rakentamisen aloituksesta ensimmäiseen verkkoon tahdistukseen.

Kuva 1. Janat kuvaavat laitosten rakentamisaikoja rakentamisen aloituksesta ensimmäiseen verkkoon tahdistukseen.

Nähdään, että vuonna 1976 maassamme rakennettiin neljää ydinvoimalaa samanaikaisesti. Rakentamisajat vaihtelivat neljän ja puolen, ja kahdeksan ja puolen vuoden välillä.

Jos jotain on osattu aikaisemmin, se varmasti osataan nytkin. Tai jos ei osata, se voidaan opetella uudestaan, koska se on osattu ennenkin.

Koko länsimaisessa politiikassa, mukaan lukien Suomessa, on liian pitkään vallinnut sellainen käsitys, että ydinvoimaa ei enää tarvita, eikä sen rakentamiseen tarvittavaa osaamista ole sen vuoksi ylläpidetty sillä tasolla, mitä näiden projektien läpiviemiseen vaaditaan. Tämän virheen seurauksia maksamme nyt mm. Olkiluoto 3:n myöhästymisen muodossa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s