EU rajoittamassa pölynimurien tehonkulusta

noonooEU on uutisen mukaan rajoittamassa pölynimurien tehonkulutuksen 1600 Wattiin, ja vuodesta 2017 lähtien 900 Wattiin. Idea on sen verran kummallinen, että uutinen voi vielä osoittautua ankaksi, mutta siltä varalta, että se ei ole ankka, katsotaanpa millainen vaikutus tällä muutoksella olisi meillä Suomessa.

Suomessa kulutetaan sähköä n. 90 TWh vuodessa. Jatkuvana tehona se tarkoittaa 9400 MW. Jaettuna suomen väkiluvulla 5,4 miljoonaa, saadaan jatkuvaksi tehoksi 1800 W / asukas. Tämä teho vastaa sitä tilannetta, että meillä jokaisella olisi jatkuvasti palamassa 45 kappaletta 40 W:n hehkulamppua, ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Suomessa on 2,5 miljoonaa kotitaloutta. Jokainen kotitalous kuluttaa tällä tavalla suhteutettuna 3900 W sähköä, mikä vastaa 97 kpl 40 W:n hehkulamppua.

Ajatellaan, että jokaisessa kotitaloudessa olisi pölynimuri, joka kuluttaa 2000 W, minkä kuulemma tehokkaat imurit tänä päivänä saattavat kuluttaa. Kuinka paljon kotitalouksissa imuroidaan, siitä ei taida olla tilastoja, mutta arvioidaan, että imurointia harrastetaan yksi tunti viikossa.

Viikossa on 168 tuntia. Imurin teho 2000 W yhden tunnin ajan vastaa energian kulutuksessa samaa kuin 12 Watin yhtämittainen kulutus. Koska kotitalouden kuluttama teho on 3900 W, on imurin teho 12 W tästä noin 0,3 %. Sen verran sähkönkulutus siis vähenisi, jos imurit kiellettäisiin kokonaan. Koska imureita ei olla kieltämässä, ainoastaan vähentämässä niiden tehonkulutusta osapuilleen 1000 W, saavutetaan tällä 0,15 % vähennys sähkönkulutuksessa.

Käytännössä säästö jää tätäkin pienemmäksi, koska kaikki imurin kuluttama sähköteho muuttuu lämmöksi ja jää asuntoon vähentäen täten lämmitysenergian tarvetta. Mahdollisesti heikkotehoisemmalla imurilla joutuu myös imuroimaan pidemmän aikaa.

Kotitalouksissa yleiset vedenkeittimet kuluttavat 2000 W. Kannattaisiko niidenkin maksimitehoksi määrätä 900 Wattiin ?

(Kotitaloudet kuluttavat sähköstä vain alle 30 %. Tässä esitetty lamppuvertailu on tehty havainnollisuuden vuoksi. Vaikka se ei kirjaimellisesti vastaa todellisuutta, sen avulla voidaan silti arvioida imurien tehorajoituksen vaikutus sähkön kulutukseen suuruusluokaltaan oikein.)

  1. EU kieltää tehokkaat pölynimurit
  2. Suomen väkiluku
  3. Kotitalouksien määrä
  4. Sähkön kulutus Suomessa
  5. Sähkön kulutus sektoreittain
Mainokset

2 ajatusta artikkelista “EU rajoittamassa pölynimurien tehonkulusta

  1. Eikö olisi vielä parempi, jos kielletäisiin ihmisiä imuroimasta niin usein? Ei tulisi meille laiskemmille niin paha morkkis muiden siivoamisesta. Kaikille voisi myös määrätä samanlaiset vaatteet. Näin säästyisi kaikenlaiselta vaatteisiin liittyvältä status-kilpailulta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s