Ilmastoskeptikot olivat väärässä viimeksikin

Pohjoisnavan merijään tämän vuoden minimiksi on kirjattu vähän yli viisi miljoonaa neliökilometriä. Se on n. 50% enemmän kuin viime vuoden ennätysminimi.

Tästä voimme päätellä, että merijään väheneminen on päättynyt eikä jää enää uhkaa kadota kokonaan. Vai voimmeko? Emme voi, mutta skeptikot voivat, kuten jokainen nettikirjoittelua seurannut on voinut huomata.

Tässä muutama otsikko tunnetusta skeptikkoblogista:

Kirjoituksissa annetaan ymmärtää, että jään pinta-ala olisi kasvusuunnassa ja väheneminen on takanapäin.

Nuo kirjoitukset ovat vuosilta 2008, 2009 ja 2010, jolloin syyskuun jääminimi edellisen kerran kasvoi aikaisemmasta ennätyksestä. Sen jälkeen se uudelleen väheni, saavuttaen uuden ennätysminimin vuonna 2012, jolloin jäätä oli noin kaksi miljoonaa neliökilometriä vähemmän kuin noiden kirjoitusten julkaisemisen aikoihin.

Tässä on kuvattu skeptikoiden tapa tulkita tilastoja.

Kuva: SkepticalScience

Jään määrä vaihtelee vuosittain, mutta jos katsomme pitkän aikavälin trendiä, on vähenevä suuntaus selvä. Jos nykyinen suuntaus jatkuu, voi pohjoisnapa olla kesäisin jäätön jo tämän vuosikymmenen aikana.

Monet muutkin skeptikkokirjoitukset tuolta ajalta puhuvat samaa palturia:

Lisää löytyy helposti googlamalla esimerkiksi hakusanoilla Arctic Ice Recover 2009.

Kaivatut halutulokset eivät ole aivan listan kärkipäässä, koska ne ovat jo vanhoja, mutta selaamalla hakutuloksia eteenpäin niitä löytyy helposti.

lmastonmuutoksen suunnasta ei yksittäisten vuosien erojen perusteella voi päätellä yhtään mitään. Tämä esimerkki pohjoisnavan merijäästä todistaa sen. Sama pätee ilmakehän lämpötilaan. Tilastoja voidaan tulkita niin, että ei ole lämmennyt viimeiseen 17 vuoteen ja vetää siitä johtopäätös, että lämpeneminen on päättynyt, IPCC on väärässä ja meitä on huijattu. Mutta skeptikot ovat väärässä ja he yrittävät huijata meitä, koska he tulkitsevat tilastosta pelkät tasannevaiheet.

Kuva: SkepticalScience

Ilmastotutkimuksessa ei ole paljastunut mitään, mikä viittaisi siihen, että ilmakehän lämpeneminen olisi päättynyt. Jahka tämä tasannevaihe on ohi ja käyrä kääntyy taas selvään nousuun, voidaan skeptikot hirttää heidän omilla kirjoituksillaan. Pohjoisen merijään kohdalla se voidaan tehdä jo nyt.

Päivitys 3.10.2013

NSICD on julkakissut päivitetyn kaavion syyskuun jääminimistä. Kuva alla.

Figure3_Sept2013_trend

7 ajatusta artikkelista “Ilmastoskeptikot olivat väärässä viimeksikin

 1. Kiitos. Hyvä kirjoitus. Uutisointi on ollut viime päivinä erityisen noloa. ”The two stories on Arctic sea ice and the forthcoming report by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) were written by David Rose, who has been assigned by the newspaper’s editor and deputy editor, Geordie Greig and Gerard Greaves, to undermine the science of climate change through a campaign called ‘The Great Green Con’.

  But the campaign is now is disarray as the newspaper has been forced to admit that Rose’s Arctic ice story was based on a typographic error, and the other article contained major mistakes and misrepresentations.

  http://www.lse.ac.uk/GranthamInstitute/Media/Commentary/2013/Sept/humiliating-mistakes-mail-on-sunday.aspx

  Tykkää

 2. ”Professor Curry said the ice’s behaviour over the next five years would be crucial, both for understanding the climate and for future policy. ‘Arctic sea ice is the indicator to watch,’ she said.” Ennuste:parin vuoden päästä hän suoltaa samaa riippumatta siitä mitä jäälle tapahtuu.

  Tykkää

 3. Toi eka animaatio näyttää aika tarkoitushakuiselta.

  Siitä puuttuu tämä vuosi, jossa näkyisi aika suuri nousu. Taitaisi olla ton kuvan peräkkäisten vuosien eroista suurin.

  Vielä enemmän häiritsee tuo pystyakselin asettelu niin, että nolla ei ole näkyvissä. Joskus se on toki tarkoituksen mukaista ja silloin siitä pitää mainita. Ilman varoitusta pidän sitä törkeänä harhaanjohtamisena.

  Ilmankin tällaisia temppuja olisi ihan perusteltua sanoa, että yhden vuoden muutos parempaan ei vielä kumoa pidempää kehitystä. Varsinkin, kun isoja vuosittaisia vaihteluita on ollut ennenkin.

  Tykkää

  • Animaation tarkoituksena oli, kuten juusov totesi, vain osoittaa miten jääminimi vaihtelee eri vuosien välillä, mutta pitkän aikavälin trendi on ollut alaspäin kasvava.

   Sellaista graafia ei ole vielä julkaistu, jossa tämän vuoden minimi näkyisi, koska syyskuu on vielä kesken. Tässä viime vuoden graafi:

   Tämän vuoden minimi tullee sijoittumaan lähelle vuotta 2010 – ja sinistä trendiviivaa. Suurempi hyppäys ylöspäin nähtiin 90-luvun puolivälissä. Silloin ”skeptikot” eivät kirjoittaneet ajatuksiaan nettiin, joten en tiedä miten sitä on aikanaan kommentoitu. Ehkä ei mitenkään, koska aihe ei vielä ollut kovin esillä.

   Tykkää

 4. ”jäätön jo tämän vuosikymmenen aikana” linkin takana olevassa kuvassa on nolla mukana koska se on tarkoituksenmukaista.

  Tuo animaatio ei taida olla niin uusi, että siinä voisi olla 2013 mukana. Animaation tarkoituksena on minusta pilkka ja hauskuus ja se toimii minusta siinä mielessä oikein hyvin.

  Tykkää

 5. hei Tiede lehden mukaan hiili co2 ei lämmitä ilmastoa koska asiaan liittyy säteily ja aallonpituus ja kaasujen viritys ( Tiede lehti: Mitä tarkoitetaan kasvihuoneilmiöllä ja Miten co2 lämmittää ilmakehää)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s