Pohjoisen merijään uusi sulamisennätys

Pohjoisen merijään uusi sulamisennätys saavutetaan tänä vuonna. Asia on käytännössä jo varma, koska aikaisempi vuoden 2007 ennätys on jo lähes saavutettu, ja aikaa minimiin on vielä kokonainen kuukausi.

Alla oleva kuva perustuu satelliittimittauksiin, ja se kertoo jään peittämän merialueen pinta-alan.

Ajan tasalla oleva kuva löytyy tästä linkistä:

http://www.ijis.iarc.uaf.edu/en/home/seaice_extent.htm

Merijään tilavuudesta ei ole olemassa tarkkoja mittauksia. Paras käytettävissä oleva tieto lienee PIOMAS-malli, jonka trendi näyttää tältä:

Kuvaaja löytyy osoitteesta:

http://psc.apl.washington.edu/wordpress/research/projects/arctic-sea-ice-volume-anomaly/

Kaksi vuotta sitten tehty merijään tilavuuden muutoksen ekstrapolointiin perustuva ennuste näyttää totuudenmukaiselta.

Pohjoisnapa jäätön tämän vuosikymmenen aikana?

Pohjoisnapa tullee kesäisin olemaan kokonaan jäätön tämän vuosikymmenen aikana. Sillä voi olla arvaamattomia vaikutuksia pohjoisen pallonpuoliskon ilmastoon.

Merijään häviäminen johtuu maapallon ilmaston lämpenemisestä. Ihmiskunnan ilmakehään päästämät kasvihuonekaasut voimistavat kasvihuoneilmiötä, jonka luonnollisena seurauksena ilmasto lämpenee. Pohjoisen merijään kesäinen katoaminen tulee olemaan ensimmäinen suuri konkreettinen osoitus ilmaston lämpenemisestä. Samalla se voi olla horjahduspiste, jonka jälkeen lämpeneminen riistäytyy käsistä. Päästöjen vähentäminen ei enää auta, jos maapallon heijastavuus vähenee liikaa ja lämpeneminen tämän johdosta kiihtyy nopeammin kuin päästöjen vähentäminen sitä hidastaa.

Ilmastonmuutoksen torjuminen olisi pitänyt toden teolla aloittaa viimeistään kolmekymmentä vuotta sitten. Toistaiseksi asian hyväksi ei ole puhumisen lisäksi tehty mitään. Keinoja olisi ollut käytettävissä:

Ympäristöaktivismi on syynä ilmastokriisiin

Yhä edelleen kehitys etenee vastakkaiseen suuntaan kuin pitäisi:

Satu Hassi Saksan energiasta

Ilmaston lämpeneminen voidaan ehkä pysäyttää poistamalla kasvihuonekaasuja ilmakehästä. Se vaatii suunnattoman paljon enemmän resursseja kuin päästöjen kääntäminen laskuun 30 vuotta sitten olisi vaatinut.

4 ajatusta artikkelista “Pohjoisen merijään uusi sulamisennätys

 1. Uutiset ovat huolestuttavia, mutta eivät mikään yllätys. Mistä löytyy se poliittinen tahto, joka aloittaa ilmastonmuutoksen torjunnan sen vaikeimman kautta?

  Tekisi mieleni olla pessimisti, mutta siitä ei ainakaan ole mitään apua. Haluan uskoa, että vielä on paljonkin tehtävissä.

  (p.s. Pienenä toivomuksena: näkisin erittäin mielelläni Kaj Luukon jatkavan tämän blogin aktiisista päivittämistä)

  Tykkää

  • Pävitetty versio tekstistä:

   http://ilmastotieto.wordpress.com/2012/08/28/pohjoisnavan-jaapeite-pienempi-kuin-koskaan-mitaushistorian-aikana/

   Uusi ”ennätys” itsessään ei ole mitenkään erikoinen asia. Se on, että trendi on ollut alaspäin, ja kiihtyvä, jo ainakin viimeiset 30 vuotta. Se ei vaan ylitä uutiskynnystä, joten ehkä ennätyksiäkin tarvitaan.

   Jään tilavuuteen ei myöskään ole oikein missään kiinnitetty huomiota, vaikka se on tärkeämpi kuin pinta-ala. Ilman tilavuutta ei ole pinta-alaa, mutta tilavuus voi mennä hyvin pieneksi ilman merkittävää vaikutusta pinta-alaan; jää ainoastaan ohenee. Ikään kuin sulava lumihanki keväällä. Ohenee hitaasti pinta-alan muuttumatta, ja kun alkaa lähestyä nollaa, tulee paljas maa näkyviin ja lumipeite katoaa kokonaan joskus vain muutamassa päivässä. Tämä vaihe näyttäisi olevan alkamassa Pohjoisella Jäämerellä.

   Ilmiön voi havaita Kun tuosta JAXA:n kuvasta katsoo eri vuosikymmenien keskiarvokäyriä. Vuosikymmenien välinen ero on kasvanut koko ajan. Nyt ei ole enää paljon jäljellä, ja loppu menee nopeasti, todennäköisesti vielä tämän vuosikymmenen aikana.

   Talvisin Jäämeri tietenkin jäätyy kuten tähänkin asti vielä pitkälle tulevaisuuteen, mutta monivuotinen jää on mennyttä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s