Solixi – aurinkoenergiaa talteen uudella keksinnöllä

Aurinko tunnetusti säteilee Maahan tunnissa saman verran energiaa kuin ihmiskunta käyttää koko vuoden aikana. Tekniikkaa aurinkoenergian talteen keräämiseksi on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, mutta se ei ole lyönyt itseään läpi, koska energiaa joudutaan keräämään talteen hyvin laajalta alueelta, ja koska säteily on epäsäännöllistä. Esimerkiksi öisin ja talvisin ei säteilyä ole tarjolla riittävästi tai ei ollenkaan. Riittävän tehokkaita menetelmiä energian varastoimiseksi ei ole olemassa. Fysiikan lait tulevat vastaan, eikä uusia läpimurtoja energian varastoimisessa ole myöskään näköpiirissä.

Uusi suomalainen keksintö Solixi tarjoaa yhden uuden mahdollisuuden aurinkoenergian entistä tehokkaampaan hyödyntämiseen. Keksintö on yksinkertaisuudessaan varsin nerokas. Vaikka se ei sisällä mitään mullistavaa uutta teknologiaa, se on erinomainen esimerkki olemassa olevan teknologian hyödyntämisestä uudella tavalla.

Solixiin pääsee tutustumaan tänään julkistetuilta nettisivuilta osoitteessa:

http://solixi.com/

Facebook-sivu löytyy osoitteesta:

http://www.facebook.com/Solixi

23 ajatusta artikkelista “Solixi – aurinkoenergiaa talteen uudella keksinnöllä

  1. Kyllähän peileillä voidaan parantaa aurinkolämpökeräimen hyötysuhdetta, mutta mekaanisten peilien huolto tuo mukanaan sellaisia huolia, joita kiinteillä keräimillä ei ole. Kuvien mukaisista häkkyröistä oletan, että asuinkunnan rakennusvirastolla saattaisi olla myös jotain sanottavaa.

    Itselläni on katolla 4 NN-10 http://www.nn-energy.fi/tuotteet/aurinkokeraimista/nn10.php keräintä katolla, jotka ovat syyskuusta 2010 tuottaneet karkean arvion perusteella n. 5000 kWh lämpöenergiaa. Investointikustannukset huomioiden, eihän siitä varsinaista taloudellista hyötyä juurikaan ole, mutta on kuitenkin hauskaa seurata lämmön kertymistä. Aurinkokeräinteni sijainti katolla ei ole optimaalinen mutta antaa siitä huolimatta mukavasti lämpöä noin puolen vuoden ajan.

    2008 asennettu kalliolämpöjärjestelmä on korkeammasta hankintahinnasta huolimatta pienentänyt sähkölämmitteisen 300 m2 omakotitaloni käyttökustannuksia merkittävästi. Talon kokonaissähkön kulutus oli aiemmin 45-50.000 kWh/v ja on nyt pudonnut reilusti alle 30.000 kWh/v.

    Tykkää

  2. @ No, Kaj, ikiliikkujasi ei toiminut ja vaihdoit puheenaihetta 😉 ?

    Heh, veikkaanpa, että tuo Solix-häkkyrä lentää sorsalampeen ensimmäisessä kunnon syysmyrskyssä ;)!

    Mistä näitä vihreitä Pelle-Pelottomia sikiää, ei hajuakaan luonnontieteistä tai teknologiasta? Esitin blogissani jo aikaa sitten perusteet, miksi ei mm. Ilmatieteen laitoksen ”Sähköpurje” toimi, kommenttia en ole saanut, paitsi yhden toisen epäilijän…

    Tykkää

  3. @ Tuosta aurinkoenergiasta, kyllä minäkin skeptikkona sitä hyödynnän. Pari vuotta sitten käytyäni kutsuttuna tutustumassa Kiinan aurinkovoimaan sikäläisen ”Piilaakson” valmistajatehtaalla Wuxissa sain lahjaksi 50W:n 17 V jännitteen
    aurinkopaneelin. Asetin sen aurinkoiselle parvekkeellemme, kytkin sen Ni-Cd-
    akkuun ja sen pyörittämään pientä tuuletinta. Hönkii se hieman helteellä ;).

    Tykkää

  4. Myrskyistä ja sorsista huolestuneille on juttua mm. solixi.com/näe/myrsky ja näe/peilit auki ja kiinni.
    Vähällä perehtymisellä tietäisi jo paljon enemmän.
    Nuo teidän ”omat aurinkoenergiakokemukset” on kyllä liikuttavia – ja aika onnetonta piiperrystä. Hauskaahan tuollainen puuhastelu voi silti olla.
    Ensi kerralla kun haluatte viritellä niin on sitten muitakin vaihtoehtoja 🙂

    Tykkää

  5. @ Hmm.. enpä nyt sano mitään, tosihan on, että ei polttomoottorinkaan usko
    toimivan ensinäkemältä… mutta, mikä on investoinnin kuoletusaika? Tähänhän useimmat energiainnovaatiot sortuvat, ei lasketa lukemattomia harrastetyön tunteja, iloahan niistä on, mutta se kannattavuus … Toisella rintamalla, britit laskivat, että uusien dieselien hyötysuhde ketjun loppupäässä on aivan samaa
    luokkaa, kuin (blug in)sähköautolla, lähtökohtana tuo 550 g hiiltä/kWh. Miksi siis rakentaa kallis uusi infrastruktuuri?

    Toisaalta, en mielelläni tyrmää uusia innovaatioita muistellessani omani kohtaloa. Esitin laserrakettini idean 7 vuotta ennen kuin sen uudelleen keksi New Yorkin Rensselear-yliopiston proffa Leik Myrabo, minulle naurettiin, Leif sai NASA:lta miljoona taalaa kokeisiin Uudessa Meksikossa … Kohdallani oli kysymys ilmiöstä nimeltä ”väärä mies”, N.I.H.

    Joten, tsemppiä 😉 !

    Tykkää

  6. Aurinkoenergia on aivan varmasti kaikkein varteenottavimpia energiantuottomuotoja tulevaisuudessa, myös pienessä mittakaavassa, vaikka eläkeläisten raati täällä nyrpistääkin nokkaansa 😉

    Peukut pystyyn Solixille.

    Tykkää

  7. @ tyy

    ”Eläkeläisten raati” … no, ikärasismi on tavallista, nyky-yhteiskunta arvostaa vain nuoruutta, ”Ekonomi, merkonomi tai reipas nuori mies”,kuten se entinen
    paikkailmoitus kuului.

    Luonnonlait eivät kuitenkaan ole tässä sukupolvien vaihdon välillä muuttuneet ja ”wanhat pierut” omaavat aika paljon nk. elämänkokemusta siitä,mikä on mahdollista ja mikä ei. Toki aurinkoenergiaa on loputtomasti,mutta sen ”tiheys”
    on vähäinen, reilun kilowatin verran neliömetrille ilmakehän ylärajoilla.

    Totta on tietenkin, että me täällä pohjoisilla leveysasteilla saamme vuoden mittaan jotakuinkin saman määrän valoa kuin eteläisemmät leveysasteetkin,mutta haittaavia tekijöitä on paljon, lumi ja pöly eräinä ja
    valoisten aikojen energia pitäisi jotenkin varastoida. Jos on tarkoitus vain kuunnella kesämökillä radiota, akku riittää, mutta mitään merkittäviä energiamääriä ei näin voida varastoida.

    Keskustelin Sanoman kolmen maakuntalehden palstoilla aikoinani Ilmatieteen laitoksen tutkijan kanssa, jolla väikkäri aerosolifysiikasta. Hän viittasi Saharaan rakennettavaan jättimäiseen aurinkovoimalaan, joka kattaisi 15% Länsi-Euroopan energiantarpeesta. Tuo on suurta optimismia, sielläkin tehoa tulee kenties 3 tuntia puolen päivän molemmin puolin, millä katetaan 18 tunnin energiankulutus? Saharaan on aika vaikea ajatella vaikkapa pumppu (pato)
    voimalaa, puhumattakaan alueen geopoliittisesta levottomuudesta, voimala ja voimansiirto olisi alinomaa terroristi-iskujen kohteena ja Euroopassa sähköt katkeilisivat yhtämittaa.

    Todella käytännöllisessä mitassa energian teko aurinkokennoilla tulee tavattoman kalliiksi. Ehkä olisi paras käyttää hyväksi luontoa ja kasvattaa vaikkapa jättimäisissä altaissa levää, josta sitten biopolttoainetta. Hyötysuhde on huono, mutta allaspelti halpaa.

    Tykkää

  8. @ Vielä ”tyy”:lle tuosta eläkeläisjutustasi:

    Syynä siihen, että niin monet denialistit ovat eläkkeellä olevia professoreja on, että virassa olevia painostetaan ”konsensukseen”, minulle on kerrottu useammasta kuin yhdestä tapauksesta. Omalla kohdallani huomaan sen täydellisenä porttikieltona valtamedioihin, aiheesta riippumatta, nimeni on ”mustalla listalla”. Tämä ei ole paranoijaa, vaan täyttä totta. Ilmastokirkko vastaa täysin keskiajan katolista kirkkoa ja sen kirkonkirousta. ”Uususkonto”,
    kuten norjalainen nobelisti Ivar Giever kuvasi.

    Tykkää

    • Tämä ei ole paranoijaa, vaan täyttä totta. Ilmastokirkko vastaa täysin keskiajan katolista kirkkoa ja sen kirkonkirousta. “Uususkonto”,kuten norjalainen nobelisti Ivar Giever kuvasi.

      Muuten ihan oikein, mutta ”ilmastoskeptismi” on se uususkonto.

      Tykkää

  9. Oikealla suuntauksella noita Solixin peilejä voisi käyttää lumen ja jään sulattamiseen pihalta tai katolta.

    Tai jos oma piha jää liian alhaiseen kulmaan, niin sitten naapurin pihalta 🙂

    Tykkää

  10. Jyri. Tuo sinun Solixi on kiehtovanoloinen laite. Sen sijaan Solixin kotisivu kärsii pahasti uskottavuudesta. Se on kumma sekoitus valmiin tuotteen myyntiä ja pyyntöä osallistua tuotteen kehitykseen/edes ensimmäisen rakentamisen kustantamiseen. Kannattaisi valita jompi kumpi linja. Itse olen kiinnostunut laitteesta, mutta hinnasta tai edes hintaluokasta en löytänyt tietoa. Minusta sinun kannattaisi saada aikaiseksi muutama referenssikohde ensin ja sitten jos/kun kaikki onnistuu, sen kun paahdat myyntiä.

    Tykkää

  11. Hannu Tanskanen:
    ”Omalla kohdallani huomaan sen täydellisenä porttikieltona valtamedioihin, aiheesta riippumatta, nimeni on “mustalla listalla”. ”

    Se kyllä saattaa johtua siitä, että kirjoitat puutaheinää ja siihen tyyliin vielä, ettei kukaan voi ottaa sinua missään muussakaan asiassa vakavasti.

    Ainutkaan asiallinen lehti ei halua moista kirjoittajaa itselleen, koska sinun juttuihin ei voi luottaa.

    Tykkää

  12. @ Syltty

    Tanskasella on pitkä ura valtalehtien toimittajana ja tiedekirjoittajana mm.
    TM:ssa viisi vuotta vakinaisesti. Ei moiseen kyvytön pääse, joten herjasi on
    jälkijättöistä kateutta. Pieni kielenhuolto kohdallasi olisi myös paikallaan,
    oletko koskaan kuullut possessiivisuffikseista? ”Minun juttu, sinun juttu”
    opetetaan jo ala-asteella, muttei ehkä nykyisessä peruskoulussa,jonka voi
    ruotsalaisten lehtimiesten testin mukaan läpäistä koira.

    Tykkää

Jätä kommentti