Kylmäfuusiota Italiasta

Italialainen Andrea Rossi väittää kehittäneensä toimivan kylmäfuusiolaitteen, joka on pian valmis markkinoille. Ensimmäinen yhden megawatin voimala valmistuu tämän vuoden aikana.

Kylmäfuusio-tötterö

Kuvan mukaisessa tötterössä on nikkeliä, ja jotain salaista katalyyttiä. Kun tötteröön syötetään sähkövirtaa ja vetyä, se alkaa tuottaa lämpöä. Muutaman kymmenen watin sähköteholla ja 0,1 grammalla vetyä laite tuotti kuuden tunnin testijakson aikana noin 20 kilowatin tehoa.

Mietin kaksi kertaa, lähdenkö kirjoittamaan tästä, koska kyse on mitä suurimmalla todennäköisyydellä huuhaasta. Täysin mahdotontahan se ei tietenkään ole, etteikö Rossi olisi löytänyt ennestään tuntematonta ilmiötä, jonka luonnetta ei puheidensa mukaisesti itsekään ymmärrä. Mutta kun joku kuullostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä ole totta. En löisi vetoa tämän keksinnön puolesta. Mielenkiintoista on silti seurata, miten tämä tarina päättyy.

Andrea Rossin haastattelun voi käydä lukemassa täältä:

http://nextbigfuture.com/2011/02/ossi-low-energy-nuclear-reactions.html

Mainokset

11 ajatusta artikkelista “Kylmäfuusiota Italiasta

 1. Kylmäfuusion ensimmäiset keksijät naurettiin suohon. Kymmenen vuotta myöhemmin Yhdysvaltain laivaston kolme laboratoriota San Diegossa esittivät tutkimustuloksensa, jotka varovasti tukivat teoriaa, jostain tuli energiaa enemmän kuin systeemiin oli syötetty. Keskustelin asiasta joskus 1990-luvun puolivälissä Piilaakson Santa Clarassa olevassa firmassa, joka valmisti ultrapuhtaaseen piihin pohjautuvia alfa-ilmaisimia, yhtiön teknisen johtajan kanssa, joka vakuutti testiensä osoittavan fuusioreaktiota tapahtuvan. Myös laivasto mittasi sekä energiaa että alfasäteilyä ja heliumia, joiden syntyä ei muuten pystytty selittämään. Henkilökohtaisesti en usko asiaan, mutta mm. tuo raportti löytyy netistä:

  http://www.breitbart.com/article.php?id=CNG.a67cf72fe27770f9ec992da18169937d.a1

  http://www.foxnews.com/story/0,2933,510589,00.html

  Tykkää

 2. Ruåtsalainen Ny Teknik on ollut innokkaimpia Rossin fuusioreaktorin uutisoijia. Sieltä kannattaa hakea lisätietoa. Tässä on tuorein uutinen prof. Giuseppe Levin testistä, jossa hän lämmitti vettä 18 tuntia jatkuvalla noin 20 kilowatin teholla. Eli se poissulkee kaikki mahdolliset kemialliset energianlähteet. No Levi ja muut tähän uuteen testiin osallistuneet voivat toki olla lahjottuja kun italiassa ollaan ja tiedetään Rossin mafiayhteydet menneiltä vuosikymmeniltä, mutta silti. Voihan tässä jotain olla. Kylmäfuusio (LENR-CANR) pitäisi olla mahdollinen reaktiona, paljon mahdollisempi kuin lämpöfuusio, joka ei koskaan voi olla taloudellisesti kannattava koska lämpöfuusion investointikustannukset on aina korkeammat kuin sen kanssa kilpailevilla muilla ehtymättömillä energianlähteillä.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3108242.ece

  Tykkää

 3. Kylmäfuusio itsessään ei ole huuhaata, vaikkei sille ole olemassa selkeää teoriaa. Emmehän me väitä fissioenergiaakaan huuhaaksi, vaikka fission teoreettinen ymmärtäminen on vähän niin ja näin.

  Kylmäfuusio on havaittu monissa yhteyksissä, mutta ongelma on toistettavuus. Koska kunnollista teoriaa ei ole niin olosuhteiden arpominen on hankalaa ja silloin tällöin törmätään johonkin, mutta ei oikein ymmärretä mikä sitten lopulta katalysoi fuusion, joten toistettavuus jää vain haaveeksi.

  Rossi itse on aktiivisesti tutkinut kylmäfuusiota 24 vuotta, kuten sadat tai tuhannet muutkin ydinfyysikot, joten ihan sattuman kaupalla ei tässä nyt ihan olla liikkeellä.

  Jokatapauksessa petos tai ei niin motiivia on hankala ymmärtää. A) Jos petos, niin miksi niin moni tohtori-tason tutkija on sotkenut itsensä juoneen jossa rikastuminen on epävarmaa. B) Miksi Rossi on esittänyt selkeän aikataulun ja sanonut että rahoitus on kunnossa. C) miksi Rossi on luvannut paljastaa yksityiskohtaisen ja toistettavan kuvauksen reaktorista kun hänen patenttihakemuksensa on hyväksytty D) reaktorin pihtaaminen maksaa globaalille kansantaloudelle noin miljardi euroa tunnissa ja kymmeniä energianpuutteeseen kuolleita ihmishenkiä kehitysmaissa. (tuolla voisi esim. tislata merivedestä kasteluvettä) E) kylmäfuusiotutkimus on aiheetta leimattu pseudotieteeksi, mitä se ei ole varsinkin kun se voisi onnistuessaan siirtää ihmiskunnan Star Trekin aikakaudelle, joten ylimääräinen petos ei ole hyväksi alalle.

  Paljon omituisia kysymyksiä, joihin on hankala vastata. Oli kyse petos tai ei.

  Tykkää

 4. Mikään asiallinen tutkimus ei ole huuhaata. Edes se, että kunnollista teoriaa ei ole, ei tee siitä välttämättä huuhaata.

  Nou problemo. Jos Rossin härpäke toimii, saamme kyllä aivan varmasti siitä varmuuden pikaisesti. En kuitenkaan vielä irtisano sähkösopimustani 🙂

  Tykkää

 5. Hannu,
  Olen lukenut tuon hafnium-artikkelisi Teknarista, ja aina välillä googlannut aihetta, mutta ei siitä oikein mitään tahdo löytyä.

  Jos haluat viihdettä, laita googleen hakusanaksi ”vapaaenergia” tai ”free-energy”, niin jo alkaa ikiliikkujan keksiöitä löytymään.
  (Olet yhtä tervetullut kommentoimaan kuin kaikki muutkin, kun pysyt asiassa ja erossa ad hominemista.)

  Jouni,
  kiitos uutislinkistä. Niitä on koottuna lisää Tiede-foorumilla:

  http://www.tiede.fi/keskustelut/kemia-fysiikka-ja-matematiikka-f3/kylmafuusio-onnistunut-italialainen-lammitin-t49316-75.html

  Kylmäfuusion ja fission erona on toistaiseksi se, että fission tiedetään toimivan, kylmäfuusion ei. Enkä nyt tiedä, voiko fission teoriasta sanoa sen olevan ”vähän niin ja näin”.

  Sehän ei toki olisi ensimmäinen kerta, jos ensin keksitään ilmiö, ja vasta sitten teoria. Se, että asialla on fyysikot, ei vielä todista mitään. Nobelisti Wolfgang Pauli puuhasteli kaikenlaista vähemmän tieteellistä C-vitamiinin kanssa, ja yksi historiamme suurmiehistä, Isaac Newton, harrasti myös mm. alkemiaa. Mutta mielenkiintoista on todella katsoa, mihin tämä Rossin ja kumppaneiden keksintö johtaa.

  tyy,
  mitä turhia tilaamaan, tuohan on mitä mainioin foliohatun uusiokäyttökohde. 🙂

  Mutta jos, siis JOS tuo todella toimisi, luulen, että jälleen kerran E$$o ja kumppanit tekisivät kaikkensa saadakseen keksinnön patentin teljetyksi omaan kassakaappiinsa. Siellä on jo ennestään ties mitä keksintöjä, poissa sotkemassa energiamarkkinoita.

  Tykkää

 6. ”Olet yhtä tervetullut kommentoimaan kuin kaikki muutkin, kun pysyt asiassa ja erossa ad hominemista” (Kaj)

  Kiitos. Laitan tuon tervetulotoivotuksesi puutteellisen keskiasteen mutterikoulutuksesi piikkiin, konemestari Kaj. Kaikilla meillä ei ole ollut onnea saada klassista sivistystä ja valkoisen miehen käytöstapoja. ”Alhaiset puheet ei koske ylhäiseen mieleen” (sanoi joku, en nyt juuri muista kuka).

  Voivathan sekä kylmäfuusio että hafnium olla tuubaa, sitä en kiellä. Kuitenkin tuon proffan tutkimus löytyy, samoin USA:n merivoimien labrojen. On myös tunnettua, että tiettyjen isotooppien hajoamista voidaan kiihdyttää herätesäteilyllä.

  Mm. TM:n nk. ”Tieteen Maailma” palstan toinen valtiotieteen tohtori ivasi minua tässä taannoin tuosta hafniumista. Toinen väitti pari numeroa sitten arsenikin olevan arseenitrikloridia. Se on kuitenkin neste ja Agatha-täti käytti sitä valkoista jauhetta eli arseenitrioksidia As2O3. Noin lukion lyhyin tiedoin. Et se näistä asiantuntemuksista, shit sattuu 😉 !

  Ystävällisesti,

  Hannu T Tanskanen, kemisti (ins), Ph.D. (USA)
  Vapaa tiedetoimittaja (mm. TM:n tiedekirjoittaja 2003-2008)

  (Aika huumormiehiä nämä virheet, syyttävät TOISIA ”ad hominemista” 😉 )-

  Tykkää

 7. Kiitos. Laitan tuon tervetulotoivotuksesi puutteellisen keskiasteen mutterikoulutuksesi piikkiin, konemestari Kaj. Kaikilla meillä ei ole ollut onnea saada klassista sivistystä ja valkoisen miehen käytöstapoja. “Alhaiset puheet ei koske ylhäiseen mieleen” (sanoi joku, en nyt juuri muista kuka).

  Paras kommentti ikinä! Ei jätä mitään arvailujen varaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s