Fossiiliteollisuus vastustaa ydinvoimaa

Tältä näyttää australialaisissa lehdissä jokin vuosi sitten julkaistu kampanjamainos kivihiilen puolesta, ydinvoimaa vastaan.

Teksti mainoksessa:

Viesti Australian hiilikaivostyöläisiltä

Ilmastonmuutos on todellinen ja tarvitsemme hallituksen joka torjuu sitä. Passiivisuus ei enää ole vaihtoehto. Äänestäjillä on mahdollisuus valita:

Työväki

 • Kannata 1,5 miljardin dollarin investointia puhtaaseen hiiliteknologiaan.
 • Ei ydinvoimaa

Kokoomus

 • Jatka puhtaan hiiliteknologian laiminlyöntiä
 • Kehitä ydinvoimaa, joka korvaa hiiliteollisuuden

Valinta on yksinkertainen. Äänestä hiiliteollisuuden työpaikkojen puolesta.

Ydinvoima tappaa hiiliteollisuuden.

Australiassa ei ole ydinvoimaa, ja maan päästöjen kehitys näyttää tältä:

Australiassa on tuuli- ja aurinkovoimaa, mutta hiiliteollisuus ei koe niitä uhkaksi, koska ei kampanjoi niitä vastaan. Syykin on selvä: Ne eivät uhkaa kivihiilen asemaa Australian energiapaletissa.

Väitän, että fossiilienergiateollisuus, öljy-, hiili- ja maakaasuteollisuus, lobbaa systemaattisesti ydinvoimaa vastaan, koska kokee sen uhkaksi omalle liiketoiminnalleen. Yllä oleva kuva on tästä vain yksi pieni esimerkki. Kyse ei ole salaliitosta, vaan aivan tavallisesta liiketoiminnan tavasta suojata oma asemansa vaikeuttamalla kilpailijoiden toimintaa. Samat tahot lobbaavat samasta syystä ilmastosopimuksia ja päästörajoituksia vastaan. Samaa ovat tehneet tupakkateollisuus, sekä kemianteollisuus esim. Freonin kohdalla, näistä olen kirjoittanut aikaisemmin tässä.

Vaikuttamisen keinoina ovat disinformaatio – väärät faktat ja muu tosiasioiden hämärtäminen. Ydinvoima on aiheena kiitollinen, koska sen avulla on helppo herättää ihmisissä pelkoja. Fossiiliteollisuus on saanut hienosti tukea toimilleen Greenpeacelta ja muilta ympäristöjärjestöiltä. Karkeasti ottaen puolet kentästä on saatu uskomaan, että ilmastonmuutos on huijausta, ja ne jotka pitävät ilmastonmuutosta totena on saatu vastustamaan ydinvoimaa. Näin fossiilisten polttoaineiden kysyntä on turvattu jatkossakin. Uutena aluevaltauksena on maakaasuteollisuuden harjoittama aurinkovoiman tukeminen. Koska auringon varavoimaksi tarvitaan maakaasua, jokainen uusi aurinkovoimala on myös uusi maakaasuvoimala. Maailman rahakkaimman liiketoiminnan markkinointistrategiaa ja voittokulkua ei voi kuin ihailla.

Suoria todisteita väitteille en pysty esittämään. Tätä aihetta on tutkittu vähemmän kuin tupakka- ja ilmastolobbyä. Wikileaks saattaa paljastaa jotakin uutta. Rod Adams on koonnut blogiinsa aihetodisteita kategorian ”smoking gun” alle.

Samasta asiasta: J. M. Korhonen – Ydinvoima tappaa hiilivoiman

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Fossiiliteollisuus vastustaa ydinvoimaa

 1. Olisiko mahdollista, että fossiilienergiateollisuus löytyy myös EU:n 202020-sopimuksen taustalta? Toki yhteistyössä ympäristöjärjestöjen kanssa. Siinäpä olisi taas mielenkiintoinen liitto.

  Tykkää

 2. Kyllä se mahdollista on, mutta sen todistaminen tai kiistäminen voi olla vaikeaa. Etenkin uusiutuvien kohdalla käytännössä monet asiantuntijat ovat alusta asti tienneet uusiutuvien 20 % tavoitteet niin haastaviksi, ja eritoten rajallisiksi, että politiikan kritiikitön suhtautuminen niihin näyttää aika oudolta.

  Yhdysvalloista löytyy merkkejä, miten öljy ja muun fossiiliteollisuuden rahoittamat ympäristöjärjestöt ovat muuttaneet asennoitumistaan etenkin maakaasuun, mutta myös öljyyn. Järjestöjen hiljaisuus esim. Meksikonlahden öljyturmassa on kyllä silmiinpistävää.

  Otetaanpa yksi erimerkki. Käsi ylös, kuinka moni on edes kuullut tästä äskettäisestä maakaasuonnettomuudesta Kaliforniassa?

  Siitä on varmaan ollut maininta meikäläisessäkin mediassa, mutta enpä muista. Asia on joka tapauksessa unohtunut jo. Kuvitelkaa sitten jokin, paljon tuota pienempi tapahtuma ydinvoimalassa. Se olisi ykkösuutinen mediassa kaikkialla maailmassa. Vaikka edes Harrisburgin onnettomuus ei aiheuttanut tuollaista tuhoa, sitä käytetään edelleen esimerkkinä ydinvoimaa vastaan. Tuollainen Kalifornian onnettumuus voi sattua missä vain maakaasulinjalla. Mutta vastustetaanko sen takia maakaasua? No ei.

  Lisää kuvia Kaliforniasta:

  http://www.guardian.co.uk/world/gallery/2010/sep/10/san-bruno-explosion-pictures

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s