Arvoitus: Kenen tekstiä tämä on?

Tämä teksti kuvaa nykytilannetta oikein hyvin:

Ihmiskunnalla on tapana reagoida vasta katastrofin jälkeen. Padot on rakennettu tulvien jälkeen, ei ennen tulvia. Ihmiskunnan historiassa ei toistaiseksi ole tapahtunut maailmanlaajuisia katastrofeja. Siksi meillä ei oikeastaan ole testattua järjestelmää globaalien uhkien, kuten pitkän aikavälin maailmanlaajuisen ympäristön pilaantumisen torjumiseen. Jos emme piittaa nykyisistä varoitusmerkeistä vaan jäämme odottamaan ekokatastrofia, on luultavasti jo liian myöhäistä.

Kuuluisa biologi Garrett Hardin on korostanut, miten vaikeaa on henkisesti todella uskoa, että katastrofi on tulossa. ”Miten joku voi uskoa johonkin – erityisesti epämiellyttävään asiaan – jota ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin?” Tämä on varmasti ollut Nooalle kauhea ongelma. Emmekö voisi vain kuunnella hänen omahyväisiä maanmiehiään: ”Joku on aina pelastanut meidät.” tai ”Älä Nooa ole huolissasi nousevasta vedestä. Kehittynyt teknologiamme varmasti löytää korvikkeen hengitettäväksi.” Valitettavasti Raamattu ei kerro meille paljon Nooan psykologisista koettelemuksista. Mutta viisaus sai Nooan uskomaan aikaisemmin tapahtumattomaan. Meillä olisi sille viisaudelle nyt käyttöä.

Aiheeseen ja ilmiöön liittyvä kirjoitus löytyy mm. Ilmastotieto-blogista otsikolla Järki ja tunne ilmastonmuutoksessa – ilmastonmuutoksen psykologiaa, sekä CO2-Raportissa otsikolla Tämän takia ihmiset eivät usko ilmastonmuutokseen.

Miksi ihmiskunta jatkaa tällä tiellä, ja vielä lisää vauhtiaan, vaikka useat merkit osoittavat meidän olevan matkalla päin seinää? Ehkä keskustelua pitäisi siirtää itse kontekstista tähän ihmisen ja yhteisön käyttäytymisen ymmärtämiseen, jospa ratkaisu löytyykin sieltä. Jotain tämän tapaista lienee yllä olevan englanninkielisen tekstin kirjoittajallakin ollut mielessään.

Mutta kuka tekstin kirjoittaja on? Hän on ilmastopiiteissä hyvin tunnettu persoona. Vastaus tulee perjantaina. Kommenttiosioon voi jättää arvauksia.

Mainokset

7 ajatusta artikkelista “Arvoitus: Kenen tekstiä tämä on?

 1. Ymmärrän hyvin tekstin kirjoittajaa. Tämä kuka lieneekin siis tietää (ei usko tai arvele) ja on tiennyt jo pitkään että ilmastonmuutos on äärimmäisen vakava asia.

  On tuskallista seurata ihmiskunnan ja kaiken elollisen matkaa kohti väistämätöntä tuhoa. Miksi ei tehdä muutosta, tosissaan?
  Joku syy on varmasti olemassa kun päästöt ja väestö vaan kasvavat tiedosta ja puheista huolimatta.

  Tieto lisää tuskaa, ja tuskaa haluaa jokainen yksilönä varmasti välttää. Kuitenkin, historia on täynnä tuskallisia valtioiden välisiä sotia joihin on lähdetty innolla ja raivolla, täysillä kaikki tai ei mitään asenteella. Tätä nyt tarvittaisiin.

  Sota ilmastonmuutosta vastaan on ehkä toivomme. Ehkä ensimmäinen todella paha ilmastokatastrofi johtaa ”ilmastosodan” julistamiseen – ja se sota on pakko voittaa.

  Tuskallista on odottaminenkin, mitä pitempään odotamme ”herätyskatastrofia” sitä tuskallisempi ja vaikeammin voitettava sota on edessä.

  Tykkää

 2. Näistä maailmanlopun ennustelijoista ei pulaa ole 😉 !

  ”Ilmastonmuutos” on suorastaan arkkityyppi sellaisista ja nyt
  kun hallitukset ovat huomanneet, että sillä voi perustella suurta joukkoa uusia veroja,se on tullut jäädäkseen, tosiasioilla ei ole enää väliä. Varautukaa siihen,että uudet
  ”energia” ja ”hiili” -verot ovat vasta käsiraha, kunhan vihreät pääsevät tosi vauhtiin stasialkuisessa länsimaisen elämänmuodon tuhoamisessa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s