Medvedev: ”Se mitä maassamme tapahtuu, on todiste ilmastonmuutoksesta”

Venäjän metsäpalojen savua. Kuva: NASA Earth Observatory, Terra-satelliitti.

Poikkeuksellisen lämpimästä kesäsäästä huolimatta, en huomannut mediassa tästä juurikaan vedettävän johtopäätöksiä ilmastonmuutoksesta. (En tosin seurannut kesällä kirjoittelua niin tiiviisti, saattoi mennä juttuja ohikin.) Hyvä vain, jos turhanpäiväisestä hypetyksestä on mediassa luovuttu. Yksittäisistä sääilmiöistä ei edelleenkään voi päätellä mitään, suuntaan eikä toiseen.

Sitten Medvedev täräytti:

None of us can say what the next summer will be like. The forecasts vary greatly. Everyone is talking about climate change now. Unfortunately, what is happening now in our central regions is evidence of this global climate change, because we have never in our history faced such weather conditions in the past. This means that we need to change the way we work, change the methods that we used in the past.

Vaikka tämä on edelleen yksittäinen tapaus, lienee perusteltua kysyä, mistä kaikki aikaisemmat tilastot ylittävä ilmiö johtuu? Monet tiedemiehet näyttävät pitävän ihmisperäisiä kasvihuonekaasuja syynä. Se on joka tapauksessa täysin varmaa, että jos tämän tyyppiset säätilat yleistyvät ilmastonmuutoksen seurauksena, yhtä laajoja, tai vielä laajempia maastopaloja tullaan näkemään useammin, ja Moskova (tai Helsinki) peittyy savuun tulevina vuosikymmeninä yhä useammin. Kuumuus ja savu yhdessä tappoivat mahdollisesti yli 5000 ihmistä pelkästään Moskovassa.

Pitkään paikallaan pysyneen korkeapaineen muutettua Euroopan puoleisen Venäjän yli 35 asteiseksi pätsiksi, maasto kuivui, maastopalot riistäytyivät käsistä, tuhannet menettivät kotinsa ja viime vuoteen verrattuna lähes 40 % Venäjän viljasadosta menetettiin. Venäjä kielsi viljan viennin ulkomaille, jotta siitä ei tulisi pulaa omassa maassa. Miten tämä vaikuttaa viljatuotteiden hintoihin, ja miten kadon vaikutukset leviävät muualle maailmaan, jää nähtäväksi. Montako tällaista peräkkäistä katovuotta olisi kestettävissä?

On oletettu, että Venäjän pohjoiset, kuivat ja viileät tundrat muuttuvat vehreämmiksi kun ilmasto lämpenee. Venäjää onkin pidetty yhtenä niistä maista, jotka hyötyvät ilmaston lämpenemisestä. Tämän kesäisten kokemusten perusteella tätä hyötymisnäkökulmaa kannattaa ehkä miettiä uudelleen.

Toinen ääriesimerkki tämän vuoden säästä löytyy Pakistanista, jossa viidesosa maan pinta-alasta on veden vallassa ennätyksellisten monsuunisateiden seurauksena.

Pakistan elokuussa 2009 ja 2010. Kuva: NASA Earth Observatory - Aqua-satelliitti.

Ainakin 1600 ihmistä on kuollut, 900 000 kotia on tuhoutunut ja tulvat ovat vaikuttaneet 20 miljoonan ihmisen elämään. Edessä ovat vielä kulkutaudit, joille tuhoutuneiden alueiden huono hygienia on otollinen leviämisympäristö. Monsuunikausi on puolivälissä.

Sekä Venäjän helteet ja palot, että Pakistanin tulvat ovat esimerkkejä katastrofeista, joita on ennenkin tapahtunut, mutta joiden yleistymistä ilmastotutkijat ovat ennustaneet. Jos alle asteen lämpeneminen saa jo aikaiseksi poikkeuksellisia, aiemmin tilastoimattomia ilmiöitä, mitä tekee esim. kaksi astetta, jota pidetään ”vaarallisena rajana”? Tai kuluvan vuosisadan haarukan yläpää, kuusi astetta? Se olisi yli kahdeksan kertaa enemmän kuin tähän astinen 0,7 astetta.

Atte Korhola kirjoitti täällä:

Aiemmin esimerkiksi ilmastonmuutoksen positiivisista vaikutuksista – joita on suunnaton määrä – ei ole saanut puhua leimautumatta ”ilmastopetturiksi”, Korhola kertoo.

Mitä tämä ”suunnaton määrä” positiivisia vaikutuksia pitää sisällää, on arvoitus, jonka ilmeisesti vain Korhola tietää. Muttei kerro.

Aiheesta lisää:

Mainokset

10 ajatusta artikkelista “Medvedev: ”Se mitä maassamme tapahtuu, on todiste ilmastonmuutoksesta”

 1. Positiivinen vaikutus lämpötilan noustessa on lämmitystarpeen laskeminen. Ja ehkä Suomen tapaisissa maissa maanviljelysolosuhteet ja metsän kasvu paranevat. Näin siis periaatteessa koska kukaan ei taida tietää mitä muutos tuo tullessaan.
  Venäjän metsäpalojen laajenemiseen vaikutti myös huonosti organisoidut sammutustyöt.
  Joka tapauksessa tämä vuosi jää mieleen säästä puhumisen vuotena.

  Tykkää

 2. ”Ilmastonmuutosta” on helppo syyttää,silloin unohtuvat ne tosiseikat, joita mm. Aarno ”Loka” Laitinen äskeisessä kolumnissaan mainitsi, tupakan tumpit heitetään huolettomasti kuivaan maastoon ja maatuskat keittävät teetä ”piknik”-reissuillaan avotulella. Yleinen ”nitsivoo”-menttaliteetti vallitsee ja kesäkuumalla tietenkin enemmän liikutaan ulkona. Huoltoasemalla,jossa käyn usein aamukahvilla, käy paljon ryssän turisteja. Asemalla on hyvät roskikset,mutta auton tuhkakuppi tyhjennetään säännöllisesti maahan avaamalla ovi siinä missä satutaan olemaan.

  Kiva Kaj, että olet taas ”aktivoitunut”, Tuukka kulkee euron kuvat silmissään vegebusineksensa perässä ja on kokonaan unohtanut ideologian, ikävää,kun ei ole pitkään aikaan löytynyt edes sparrausvastustajia 😉 !

  Tykkää

 3. Ja millä aikavälillä näitä ”ennätyspaloja” ja ”ennätystulvia” katsellaan? Onko jotain luotettavia prokseja menneisyyteen, esim 1900-luvun alkuun saatika keskiajalle? Ja mikä ihmeen asiantuntija Medvedev oikein on?

  Poikkeukselliset sääilmiöt kuuluvat ilmastoon ja ovat aina kuuluneet. Ei mikään yksittäistapaus voi olla eikä ole todiste ilmastonmuutoksesta, PUHUMATTAKAAN ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Ai mutta tosiaan kun Medvedev niin sanoi niin ja tällaista ei ole pariin vuosikymmeneen tapahtunut (naurettavan lyhyt aikaväli) niin kyllähän se on auttamatta yksiselitteinen todiste!

  Katsotaanpa onko tulossa oleva kylmä talvikin Luukon mielestä taas todiste ilmastonlämpenemisestä, ja vieläpä siitä että sen takana on ihminen.

  Tykkää

 4. Tansakanen: kyse lienee siitä, kuinka kuiva maasto on.
  denialisti: Luukko juuri sanoi, että ne eivät ole todiste?

  Tykkää

 5. Pauli Jokisen blogissa on viittaus Dr. Jeff Mastersin sivulle, jossa selvitetään syytä suihkuvirtauksen ’epätavalliselle’ käyttäytymiselle kesän aikana. Mastersin mielestä syynä ovat ’epätavalliset’ SST -kuviot Euroopan ympärillä. Mielestäni noissa SST -kuvioissa ei kuitenkaan ole mitään epätavallista ja odottamatonta, kun otetaan huomioon AMO-syklin meneillään oleva vaihe, jossa Golf-virta vie kiivaimmillaan lämpöä pohjoiseen, mikä pitää nyt Pohjois-Atlantin pohjoisosat selvästi normaalia lämpimämpänä. Suihkuvirtauksen käyttäytyminen on siten täysin luonnollista, kun sitä verrataan edellisiin ajankohtiin, jolloin AMO-sykli oli nykyistä vastaavassa vaiheessa 1860-luvun jälkipuolella ja 1940-luvun alkupuolella. Noina aikoina esiintyi Euroopassa myös runsaasti suihkuvirtauksen aiheuttamia sulkukorkeapaineita, kun muistaa, että niitä esiintyy myös talvisin.

  ”For example, Feudale and Shukla (2010) found that during the summer of 2003, exceptionally high sea surface temperatures of 4°C (7°F) above average over the Mediterranean Sea, combined with unusually warm SSTs in the northern portion of the North Atlantic Ocean near the Arctic, combined to shift the jet stream to the north over Western Europe and create the heat wave of 2003. I expect that the current SST pattern over the ocean regions surrounding Europe played a key role in shifting the jet stream to create the heat wave of 2010. Note that the SST anomaly pattern is quite different this year compared to 2003, which may be why this year’s heat wave hit Eastern Europe, and the 2003 heat wave hit Western Europe.”

  http://www.wunderground.com/blog/JeffMasters/comment.html?entrynum=1576&tstamp=

  Tykkää

 6. Timo K,
  kukaanhan ei varmuudella tiedä mitä mutos tuo tullessaan. Paitsi tietenkin ”skeptikot”, jotka ovat varmoja, että mitään ei tapahdu, tai jos tapahtuu, on tapahtunut aina ennenkin, eikä se sen vuoksi haittaa.

  denialisti,
  Medvedev on suurvaltapolitiikan asiantuntija. Ilmastopolitiikka laahaa 30 vuotta tiedettä pesässä, on korkea aika, että alkaa mennä perille sinne missä päätökset tehdään.

  Miten tiedät tulevan talven olevan kylmä? Viime talvi oli hyvin lämmin. Ks. myös Juuson kommentti.

  Wade,
  Jeff Masters sanoi:

  The Great Russian Heat Wave of 2010 is one of the most intense, widespread, and long-lasting heat waves in world history. Only the European heat wave of 2003, which killed 35,000 – 50,000 people, and the incredible North American heat wave of July 1936, which set all-time extreme highest temperature records in fifteen U.S. states, can compare.

  Ja:

  Human-caused climate change also may have played a role; using climate models, Stott et al. (2004) found it very likely (>90% chance) that human-caused climate change has at least doubled the risk of severe heat waves like the great 2003 European heat wave.

  Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa suoraan näihin SST-kuvioihin. Mitä siitä sitten seuraa, on lukuisten ilmiöiden yhteisvaikutusta, mistä tuskin kukaan pystyy tutkimatta sanomaan juuri mitään. Tässä ilmasto- ja säämallit ovat parhaita käytettävissä olevia työkaluja. Ilmakehän ilmiöt noudattavat tunnettuja fysiikan lakeja, ja niitä voidaan siksi simuloida malleilla.

  AMO-syklit ja muut vastaavat ovat oskillaatiota, joissa lämpöä siirtyy paikasta toiseen ilmastojärjestelmän sisällä, mutta kasvihuoneilmiön voimistuminen nostaa koko järjestelmän lämpötilaa. Jos ja kun se nostaa lämpötilaa hitaammin kuin monet oskillaatiot yhdessä ja erikseen vaikuttavat, syntyy tietenkin tilanteita, joissa lämpötila laskee.

  Tanskasen mielestä Venäjän helleaalto johtuu tupakoinnista ja teenkeittämisestä.

  Tykkää

 7. Heh,ei tietenkään helleaalto johdu tupakoinnista ja teen keittämisestä,vaan tulipalot 😉 !

  Miten Kaj muuten sait yhteyden Roy Spenceriin? Minä olen kuukausia yrittänyt lähettää sähköpostia,mutta postilaatikkonsa on aina täynnä, tällainen tulee vastaukseksi:

  :
  Remote host said: 550 Mailbox quota exceeded [RCPT_TO]

  Ettei tässä nyt piilisi vastaava arvoitus,kuin tuossa organisaatiossa, joka taannoin nimesi blogisi ja Tuukan ja
  Leon blogit ”maailman parhaiksi”. Kas, Google kun ei löydä sanaakaan koko organisaatiosta ….

  Tykkää

 8. Luukko: ”AMO-syklit ja muut vastaavat ovat oskillaatiota, joissa lämpöä siirtyy paikasta toiseen ilmastojärjestelmän sisällä, mutta kasvihuoneilmiön voimistuminen nostaa koko järjestelmän lämpötilaa.”

  Merivirrat, joita AMO:kin kuvaa, pystyvät muuttamaan lämpöjakaumia siten, että se näkyy järjestemän lämpötilamittauksissa. Hadleyn AMO-mallin mukaan, (jonka toimivuutta tutkijat ovat viime vuosinakin vahvistaneet), pelkästään AMO:n vaikutus 1970-luvulta alkaneeseen lämpenemiseen olisi 10 – 25 %. Kielin tutkijan Mojib Latifin mukaan kaikkien merivirtojen oskilointien vaikutus lämpenemiseen on n. puolet.

  ”That (AMO) acceleration could account for about 10% to 25% of the global warming seen since the mid-1970s, they calculate, meaning that rising greenhouse gases haven’t been warming the world quite as fast as was thought.”
  http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/309/5731/41

  Eli ilmastolla on nyt pontentiaalia myöskin viilentyä. Mahdollinen viilentyminen näkyisi kuitenkin (ainakin aluksi) enempi paikallisella tasolla. Pohjois-Atlantin alue on todennäköisempiä paikkoja, jossa viilentymistä tutkimusmiesten mielestä voisi tulevina vuosina alkaa esiintymään.

  Tykkää

 9. Tuota itse asiassa tarkoitinkin. Merivirrat siirtävät lämpöä paikasta toiseen, mutta ainoa asia mikä vaikuttaa maan, meren ja ilmakehän keskilämpötilaan on Maapallolta ulos ja sisään säteilevän energian erotus. CO2 lisäys, eli kasvihuoneilmiön voimistuminen vähentää ulossäteilyä, se on satelliitista mitattu ja se on mielestäni AGW:n ainoa todiste mikä tarvitaan. Siksi Maapallo lämpenee.

  http://agwobserver.wordpress.com/2009/10/16/papers-on-earths-radiation-budget/

  Aika hassua, että yleensä seurataan vain ilmakehän lämpenemistä, vaikka meren ominaislämpökapasiteetti on moninkertainen.

  http://www.skepticalscience.com/translation.php?a=11&l=2
  http://www.skepticalscience.com/translation.php?a=33&l=2

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s