Saksan energia osa 3 – ydin vs. tuuli

Saksa on päättänyt luopua ydinvoimasta. Tilalle rakennetaan mm. tuuli- ja hiilivoimaa. Historia kuitenkin osoittaa, että ydinvoima on neljä kertaa nopeampi tapa vähentää hiilidioksidipäästöjä kuin tuulivoima. Silti ydinvoimasta luopuminen on monien mielestä hyvä asia. Näin esimerkiksi Satu Hassin mielestä, joka kirjoitti aiheesta otsikolla ”Saksassa ydinvoimasta luopumispäätös tarkoittaa yhteiskuntarauhaa”. Sanotaan myös, että ydinvoima ei ”ehdi” apuun, koska päästövähennyksiä pitää saada aikaiseksi heti, eikä vasta 2020.

Saksassa on 17 toimivaa ydinvoimalaa, jotka on rakennettu vuosina 1970-1988. Niiden yhteenlaskettu teho on 20740 MW.

Saksan tuulivoimaloiden nimellisteho vuonna 2008 oli 23903 MW, ja niiden tuotanto oli 43011 GWh. Tästä saamme laskettua kapasiteettikertoimeksi 0,21.

Saksan ydinvoimatuotanto vuonna 2007 oli 141000 GWh, mikä on 3,3 kertaa enemmän kuin tuulella.

Seuraavaksi piirrämme kaavioon tuuli- ja ydinvoiman kasvukäyrät. Tuulivoiman tuotannon tilasto vuosilta 1990-2008 Wikipediasta. Ydinvoimaloiden valmistumisajat saamme IAEA:n tilastosta. Rakentamisajat Ganttin kaaviossa näyttävät tältä:

Valmistumisaikojen ja voimaloiden tehon perusteella saamme määritettyä ydinvoiman kasvukäyrän vuosilta 1970-1990. Käyrä ei ole täysin tarkka, koska se perustuu nimellistehoon ja kiinteään käyttökertoimeen 85 %, mikä on saattanut vaihdella eri vuosina. 70-luvun puolelle ulottuvaa Saksan ydinvoiman tuotantotilastoa ei ollut käytettävissä. Laskennalliseen arvoon perustuva kasvukäyrä riittää tähän tarkoitukseen, joten käytämme sitä.

Sijoitetaan ydinvoiman vuosille 1970-1988 ja tuuvoiman vuosille 1990-2008 sijoittuvat kasvukäyrät alkamaan samasta vuodesta.

Kaavioista voidaan todeta ydinvoiman rakentamisen olevan useita kertoja nopeampaa ja siten tuulivoimaan verrattuna ylivoimainen keino CO2-päästöttömän tuotantokapasiteetin lisäämiseksi.

Tuuli- ja ydinvoiman kasvukäyriä koko maailman tasolla on aiemmin verrattu täällä. Tilanne on samanlainen kuin Saksan tapauksessa.

Tämä vertailu ei ota huomioon tulivoiman tuotannon epätasaisuutta tuulen vaihdellessa. Vaihtelu heikentää tuulivoiman asemaa tasaista tehoa tuottamaan kykenevään tuotantomuotoon nähden.

Seuraavaksi menemme Ranskaan ja katsomme, miten maan hiilidioksidipäästöt vähenivät yli 20 % ydinvoiman käyttöönoton myötä, vaikka sähkönkulutus samanaikaisesti kaksinkertaistui.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s