Kiinalaiset pelkäävät säteilyä

Säteily, säteilevät laitokset, säteilevät aineet ilmassa, meressä ja metsässä, eritoten ”miljoonia vuosia säteilevät jätteet”, ovat aktivistien yksi voimakas argumentti ydinvoimaa vastaan. Asiantuntijoiden mielestä pelko on aiheetonta, mutta se ei vakuuta. Ympäristöliike on surutta käyttänyt pelkoa hyväkseen omia tarkoitusperiä ajaessaan. Säteilyn kanssa ei tietenkään pidä leikkiä, mutta mikään totaalinen mörkökään se ei ole.

Kiinasta kuuluu kummia. Ilmastopoliittisesti merkittävän hankeen käynnistyminen on viivästynyt useaan otteeseen, koska kansalaiset pelkäävät säteilyn olevan vaaraksi ja vastustavat hanketta. Pelon täytyy olla todella voimakasta, jos se Kiinassa aiheuttaa merkittävän, 2,4 miljardin euron hankkeen viivästymistä. Kansalaismielipiteet kun eivät maassa ole koskaan olleet juuri minkään kehityksen esteenä.

Ja tuo säteilevä hanke on? Magneettilevitaatiojuna. Sellainen juna, joka kulkee magneettikentän päällä, muutaman sentin radan pinnasta irti. Vauhtia useita satoja kilometrejä tunnissa, keskipitkilläkin matkoilla lentokonetta nopeampi, mutta käyttää energiaa vain murto-osan mihin tahansa muuhun kulkuneuvoon verrattuna. Kiinalaiset pelkäävät Shanghain ja Hangzhoun kaupunkien välille suunnitellun magneettilevitaatioradan levittävän säteilyä ympäristöönsä. Olisiko säteilypelotteen kanssa puuhastelemaan tottuneet ydinvoima-aktivistien aika rientää Kiinalaisten avuksi torppaamaan uusi ISO PAHA säteilevä juna?

Asiaan. Säteilypelko on kokijalleen todellinen. Pelon tehtävä on suojella ihmistä. Väärä pelko toimii päinvastaisesti estäen tekemästä hyödyllisiä asioita, kuten rakentamasta maglev-junia, ja ydinvoimaloita. Esimerkkejä on muitakin. Tuulivoimaloiden pelätään pilaavan maiseman, meluavan, laskevan tonttien arvoa, yms. Maaperään varastoidun hiilidioksidin pelätään uhkaavan yleistä turvallisuutta, laskevan tonttien arvoa, yms. Uraanikaivosten pelätään levittävän säteilyä ympäristöönsä, laskevan tonttien arvoa, ja pilaavan kaiken muunkin lähiympäristöstään ja kauempaakin. Näille hankkeille yhteistä on niiden hyödyllisyys ilmastotavoitteissa, ja pääosin aiheettomat pelot jotka estävät niitä toteutumasta.

Kummalliseksi Kiinan tapauksen tekee se, että Maglev-junia on maassa jo ennestään.

Ehkä onkin niin, että kansalaisten perehdyttäminen näihin moniin vaikeisiin, ja arkielämässä sinänsä tarpeettomiin asioihin, on yksi suuri este myönteisen kehityksen tiellä, joka pitäisi nykyistä paremmin ottaa huomioon ja pyrkiä poistamaan.

Lue uutinen Kiinasta Iltalehdessä tai Verkkouutisissa.

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Kiinalaiset pelkäävät säteilyä

  1. Aiheellisia seikkoja tuot esille. Tuulivoimasta kommentoisin sen verran, että ympäristöhaittapelko on mielestäni aiheellinen. Propelleista tulee matalan aurinkokulman Suomessa maahan pitkiä varjoja, ja näkökentässä liikkuu koko ajan jotakin outoa – tämä on ihmiselle vaistomaisesti epämiellyttävää.

    Högsåran saari on hyvä esimerkki tuulivoiman haitoista – voimaloiden meteli (hieman omituiselta kuulostava matala ”mongerrus”) kuuluu melkein joka paikkaan, ja pyörivä ”häiriö” on maisemassa koko ajan läsnä.

    Arkkitehtina olen huolissani myös maisemahaitasta, etenkin herkässä saaristomaisemassa.

    Tykkää

  2. On se aiheellinen, mutta hallittavissa jos haitat tiedetään. Myllyjen sijoittelulla voidaan vaikuttaa haittojen ilmenemiseen paljon. Nyt kun tuulivoiman syöttötariffi jää n. 80 euroon, mikä ei riitä merituulivoimalle, maatuulivoimaloita alkaa kyllä varmaan nousta enemmän kuin tähän asti. Haitat on siis tiedettävä. Tästä tulossa oma artikkeli jossain vaiheessa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s