Joulukuun lämpötilat

Joulukuussa 2009 alkoi Suomessa ja muuallakin Euroopassa kovin pakkastalvi pitkään aikaan, joka jatkuu yhä edelleen. Aamulehti ehti jo uutisoimaan tutkijoiden väittäneen 20-30 vuotisen ”minijääkauden” olevan alkamassa. Vain pari päivää myöhemmin ilmastotutkija Mojib Latif ihmetteli, miten hänen lausuntojaan on voitu tulkita taas niin väärin.

Joulukuu ei ollut maailmanlaajuisesti kylmä. Lämpötila oli vain jakautunut epätasaisesti. Tässä kartassa nähdään lämpötilan jakautuminen joulukuun viimeisellä viikolla koko Maan pinnalla.

Kuva 1. Joulukuun 2009 viimeisen viikon lämpötilapoikkeamat vuosien 1961-1990 keskiarvoon verrattuna. Kuva Kuva Metoffice.


Euroopassa, Venäjällä ja osassa Yhdysvaltoja oli keskimääräistä kylmempää, mutta Välimeren alueella, osissa Aasiaa ja Alaskassa oli keskimääräistä lämpimämpää.

Maailmanlaajuiset mittaukset eivät osoita mitään poikkeusta joulukuun lämpötilassa, lämpeneminen jatkuu kuten tähänkin asti. Seuraavassa kaaviossa on vuosien 1970-2009 joulukuun keskilämpötilat.

Kuva 2. Vuosien 1970-2009 lämpötilat GISS:n mukaan. Lähde GISS (Meteorological Station Data, dTs.)

Seuraavassa kaaviossa nähdään jakson 1970-2009 joulukuun lämpötilat Suomessa kolmella paikkakunnalla: Seutulassa, Jyväskylässä ja Sodankylässä.

Kuva 3. Joulukuun keskilämpötiloja. Lähde: GISS Station Data.

Käyrien viimeinen piste kuvaa joulukuun 2009 keskilämpötilaa. Se on alempi kuin muutamien viime vuosien aikana, mutta ei poikkeuksellisen kylmä. Käyriltä löytyy useita kylmempiä joulukuita.

Huomaa kahden yllä olevan kaavion erilainen skaala y-akselilla. Suomessa on lämmennyt enemmän kuin Maapallolla keskimäärin, ja Sodankylässä enemmän kuin eteläisemmässä Suomessa. Tämän voi kaaviosta trendiviivan perusteella myös nähdä.

Talven lämpötila Suomessa ja Länsi-Euroopassa on riippuvainen tuulen suunnasta. Tavallisin tuulen suunta on lännestä ja lounaasta, jolloin lämmin ilma Atlantilta pitää kovimmat pakkaset loitolla. Tämän talven kovat pakkaset johtuvat pohjoisen ja idän puoleisista tuulista, jotka tuovat arktista kylmää ilmaa Eurooppaan.

Kuva 4. Lähde Metoffice.

Arctic Oscillation, suomeksi Arktinen oskillaatio on pohjoisen napa-alueen ja sitä ympäröivän alueen ilmanpaine-eron vaihteluun liittyvä ilmiö. Ilmiöstä lasketaan mittausten perusteella indeksi, joka näkyy alla olevassa kaaviossa. Huomataan, että indeksi painui voimakkaasti negatiiviseksi kohta joulukuun alun jälkeen.

Kuva 5. AO-indeksi. Lähde NOAA.

Arktisen oskillaation vaikutusta hahmotetaan seuraavassa kuvassa. Indeksin ollessa positiivinen, napa-aluetta kiertävä voimakas ilmavirtaus, ns. polaaripyörre, ”lukitsee” kylmän ilmamassan napa-alueelle. Negatiivisen vaiheen aikana kylmä ilmamassa ”vuotaa” napa-alueelta alas eteläisemmille leveysasteille.

Image from NSIDC: artwork by J. Wallace, University of Washington

Kuva 6. Image from NSIDC: artwork by J. Wallace, University of Washington

Kuluvasta tammikuusta on tulossa koko mittaushistorian lämpimin tammikuu. Jos El Ninõ pysyy voimissaan, niin kuin näyttää, koko tästä vuodesta on tulossa mittaushistorian lämpimin vuosi. Arktisen merijään pinta-ala on tällä hetkellä alhaisempi kuin ennätysvuonna 2007. Tuleeko kesällä 2010 uusi ennätys? Näemmekö kokonaan jäättömän jäämeren vielä tämän vuosikymmenen aikana, siltä nyt näyttää. Näistä lisää myöhemmin.

Mainokset

9 ajatusta artikkelista “Joulukuun lämpötilat

 1. Pohjois-Suomessahan tämä on ollut ihan normaali talvi – sellainen joita tapasi olla joka vuosi vielä 1990-luvulla. Arktinen ilmamassa on ilahduttanut tänä vuonna erityisesti eteläsuomalaisia. Oman muistini aikana kylmin talvi on ollut 1998-1999, jolloin meilläkin oli keittiön mittarissa -42.

  Tykkää

 2. Ilahduttanut todella, aivan mahtava talvi! Taidan vielä tästä lähteä iltalenkille -20 asteeseen, todella upeeta!

  Minä muistan kylmimmäksi alkuvuoden 1987. Muista sen erityisen hyvin, koska harrastin silloin telttaretkiä valtion piikkiin.

  Tykkää

 3. Meikäläisellä oli 1987 ensimmäinen auto alla, kuplavolkkari vuosimallia 1969. Vuonna 1987 oli tosiaan melkoinen pakkasjakso Etelä-Suomessakin, lämpötila oli pitkään alle -30 Celsiusastetta. Volkkari lähti tosi hyvin käyntiin silti vaikkei ollut edes lohkolämmitintä. Asuin silloin vielä kotona ja Faijalla oli Skoda aina piuhan päässä, mutta se ei silti enää yhtenä päivänä suostunut starttaamaan. Jouduin lopulta jättämään volkkarinkin seisomaan, koska en saanut enää oikein etuikkunaan raaputettua aukkoa, josta näkisi ulos. Käyntiin se olisi edelleen lähtenyt.

  Ei tämä tämänhetkinen pakkasjakso ole mitään siihen verrattuna, mutta kyllä tämäkin silti paleltaa. 🙂

  Tykkää

 4. Älä, mulla oli myös kupla, vm-67 (hyvä vuosimalli kaiken kaikkiaan), ja samanlaisia käyttökokemuksia. Seiomaan en tosin jättänyt, vaan jaksoin raaputtaa. 🙂

  Tykkää

 5. Joskus 90-luvun puolivälissä käytiin joululomalla mökillä 35 asteen pakkasessa. Siinä oli arktista tunnelmaa, kun ensin hiihdettiin rinkkojen ja ahkion kanssa maantieltä mökille ja sitten ruvettiin lämmittämään. Aika kauan kului ennen kuin sisälämpötila oli plussan puolella. (Minua huvittaa ”talviasuttavien” mökkien demonisointi, kun tuo meidän mökkerökin on täysin talviasuttava, mutta ei kuluta yhtään energiaa, jos ei ole ketään latomassa halkoja kaminaan…”)

  Nyt ei oikeastaan enää palele, kun lapaset, säärystimet, villahousut yms. vaatteet löytyivät. Ne kävivät kadoksissa, kun ei ollut tarvittu noin seitsemään vuoteen.

  Tykkää

 6. Lämpöisiin talviin on täällä Etelä-Suomessa tosiaan jo totuttu. Minä kävin juuri yhdessä tavaratalossa etsiskelemässä kunnon pakkasenpitäviä rukkasia, mutta eihän siellä ollut tarjolla kuin jotain onnettomia sormikkaita. Ei ilmeisesti ole kannattanut pitää kunnon talvivaatteita valikoimassa kun ei ole vuosikausiin ollut niille kunnon menekkiä. No, varmaan täältäkin jostain kaupasta löytyy ne kunnon rukkaset (ja karvahattuakin olen etsiskellyt toistaiseksi turhaan).

  Pysyikö Kaitsu sun kuplassa se tuulilasi sulana sitten kun olit skrapannut? Minulla oli sellainen tilanne silloin, että jouduin koko ajan ajaessa skrapaamaan, että sain pienen aukon josta näki vähän eteenpäin. Kuplassani ei tullut lämmintä ilmaa ollenkaan tuulilasiin, mutten muista oliko se vika vai ominaisuus.

  Tykkää

 7. Talvivaatteiden kanssa on sekin ongelma, että kohta taitaa tavarataloissa olla ensi kevään ja kesän mallistot esillä. Vaikka kohta on vasta helmikuu, joka tilastollisesti on taitaa olla vuoden kylmin kuukausi.

  Kyllä sitä kuplan etuikkunaa joutui välillä skrapaamaan, vaikka henkäys lämmintä tulikin. Eberspächer puhalsi lämmintä jalkatilaan, ehkä sekin vähän auttoi. Kuplan huurteenpoisto on vika, mutta niin tyypillinen, että sen mieltää ominaisuudeksi. Siitähän hitler-tervehdyskin on peräisin, kun kokeillaan kuplassa, että tuleeko lämmintä ilmaa tuulilasille.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s