”Greenpeace kiipesi Olkiluotoon osia kuljettavalle laivalle”

Greenpeace on tampaissut ja kiivennyt Olkiluoto 3:n höyrystimiä kuljettavan laivan kyytiin Tanskan merialueella.

Aktivistit vastustavat ranskalaisen valtionyhtiö Arevan suunnitelmia rakentaa uusia ydinvoimaloita eri puolille maailmaa. Greenpeace vaatii Olkiluoto 3:n rakennustöiden keskeyttämistä ja varoittaa muuta maailmaa tekemästä samaa virhettä kuin Suomi.

..kirjoittaa uutisessaan YLE.

Arevako todella suunnittelee niitä voimaloita rakentavansa, ja pakotti Englannin hallituksenkin rakentamaan kymmenen ydinvoimalaa käytöstä poistuvien hiilivoimaloiden tilalle, kuten T&T viime viikolla kirjoitti?

Artikkelissa kerrotaan brittien energia- ja ilmastonmuutosasioiden varjoministeri Greg Clark kysyneen:

Toimet, joista nyt kerrottiin jotta saamme pidettyä valot päällä sekä päästöt ja hinnat alhaisina olisi voitu esitellä kymmenen vuotta sitten. Miksi kaikki jätettiin näin myöhäiseksi?

Uutisen kuva vastannee osaltaan Clarkin kysymykseen? (Vaikka kuva onkin Meri-Porin piipusta, eikä liity tähän tapaukseen.)

Vuosikymmeniä kestäneen ydinvoiman vastustuksen vuoksi tämä energiateollisuuden ala on jäänyt pahasti fossiiliteollisuuden jalkoihin. Kun ydinvoiman rakentaminen on mm. ympäristöjärjestöjen toimesta tehty liian vaikeaksi, on markkinatalous päätynyt seuraavaksi edulliseen energiamuotoon, kivihiileen. Samasta syystä ydinteknologian kehitys on ollut hidastunut, eikä neljännen sukupolven laitokset ole vieläkään kaupallisella asteella, vaikka tekniset edellytykset ovat olleet olemassa jo vuosikymmenen tai kaksi.

Nykyisellä kaiken vastustamisen linjalla jatkaessaan Greenpeacen toiminnasta on todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä sekä ilmasto- että energiakriisin ratkaisemisessa. Järjestöllä on toimilleen varmasti hyvät syyt, mutta valittu strategia ei toimi tässä maailmassa. Olisi aika heittää ideologiat romukoppaan, päivittää tavoitteet tätä päivää vastaaviksi, ja ryhtyä yhteistyöhön niiden tahojen kanssa, joiden toivotaan korvaavan nykyinen fossiilituotanto jollakin päästöttömällä vaihtoehdolla. Sillä tavalla Greenpeacen energiaosasto voi ehkä saada takaisin osan kadotetusta uskottavudestaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s