Videokuvaa jäävirroista ja kutistuvista jäätiköistä

Valokuvaaja James Balog on viettänyt vuosia kuvaamalla vetäytyviä jäätiköitä time-lapse -tekniikalla automaattikameroiden avulla. Jäätikölle asennetut aurinkosähköllä toimivat kamerat ovat kuvanneet yhden kuvan tunnissa. Koostamalla videota pitkällä aikavälillä kuvatuista still-kuvista Balog pystyy näyttämään sen, mitä silmällä eí näe; jäätikön sulamisen sekä jään virtaamisen mantereelta mereen.

Jää käyttäytyy jäykän nesteen tavoin. Jäätikkö uusiutuu sen päälle satavan lumen ansiosta samalla kun se reunoilta joko sulaa ja/tai ”valuu” mereen. Tämä on jäätikön normaalia kiertokulkua, ja siitä saa hyvän käsityksen Balogin videoista.

Tässä Balog kertoo kuvausprojektista ja esittelee muutamia kuvaamiaan videoita:

Vodpod videos no longer available.

Videoissa näkyy muutakin. Jäätiköiden reuna vetäytyy kauemmas vuosi vuodelta. Jäätiköt kautta Maapallon ovat kutistumassa. Tästä olemme nähneet kuvia mm. aikaisemmassa postauksessa: Kuvia sulavista jäätiköistä.

Videoiden kattama suhteellisen lyhyt aika ei vielä kerro jäätiköiden tilasta mitään, mutta pidempiaikaiset havainnot osoittavat, että lähes kaikki Maapallon jäätiköt menettävät massaansa, kiihtyvään tahtiin.

Grönlannin jäätikkö hajoaa ainakin ainakin kahdella tavalla. Kesällä jää sulaa pinnaltaan, minkä lisäksi se virtaa mereen muodostaen jäävuoria. Havainnot osoittavat, että Grönlannin jäätiköiden virtausnopeus ja massan menetys on yli kaksinkertaistunut vuosikymmenessä. Linkkejä tutkimuksiin löytyy tekstin lopussa.

Lisää Balogin videoita löytyy tästä, sekä tietoa Extreme Ice Survey projektista tästä.

Alla olevat kaksi kuvaa tulevat World Glacier Monitoring Serviceltä. Niihin on kerätty tieto noin sadan jäätikön massatasapainosta. Ylempi kuvaa näyttää, miten jäätiköiden massa on muuttunut vuosittain vuodesta 1980 vuoteen 2007. Sininen pylväs ilmaisee jäätiköiden kasvaneen, punainen vetäytyneen.

Alemmassa kuvassa samat tiedot on ilmaistu kumulatiivisesti.

Jätiköiden vetäytymisen voidaan havaita kiihtyneen vuosituhannen vaihteessa. Vähäistä kasvua niissä havaittiin viimeksi kaksikymmentä vuotta sitten.

Kuvat ja raportti löytyvät tästä.

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Videokuvaa jäävirroista ja kutistuvista jäätiköistä

  1. Vakuuttavaa työtä jälleen Kaj! Todella tärkeitä ja mielenkintoisia lähteitä. Mistä ihmeestä sinä näitä aina löydät? Olen kiitollinen lähdevinkeistä.

    Näitä kun tulee enemmän, ”sekoptikotkin”, joutuvat myöntämään vihdoin että lämpenee se sittenkin. Päästäänpä vihdoin edes inttämään, että miksi se oikein lämpenee.

    Tykkää

  2. Kiitos! Tietoa löytyy seuraamalla linkkejä blogikirjoituksissa, uutisteksteistä yms. Ihmeitä ei tarvita, aikaa kylläkin.

    ”Skeptikoiden” ajatuksia ei kannata yrittää muuttaa, ne ei muutu. Siinä on tieteen ja pseudotieteen ero. Sen sijaan suurille massoille tulee riittävän selkeästi osoittaa, että ”skeptikot” ovat väärässä. Siinäkin on ongelmia, koska suuri osa ihmisistä uskoo muutenkin kaikenlaiseen huuhaaseen, kuten astrologiaan, ufoihin, homeopatiaan jne. jne. USA:ssa on noussus älinä siitä, että joissakin kouluissa on haluttu evoluutioteorian rinnalla opettaa luomisoppia, ja antaa näin lapsille vapaus valita kumpi ”teoria” heistä tuntuu oikealta. Ei minulla valinnavapautta vastaan mitään ole, mutta tuo menee jo liian pitkälle.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s