Energiauutisia

Valikoituja energiauutisia menneeltä viikolta.

 


 

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Energiauutisia

 1. Monipuolisuudessaan hyviä energialinkkejä tosiaan. Mutta haluaisin myös todeta, että kuinka voikaan olla puppua täynnä ”uutinen”. Esimerkkinä tuo Vihreän Langan energiauutinen: Ydinvoiman alamäki jatkuu.

  Ydinvoimalla tosiaan oli hiljainen uudisrakennusjakso Tsernobylin onnettomuuden jälkeen ja on mm. aiheuttanut yksiköiden kokonaismäärän pienenemisen. Se taantuma kuitenkin loppui jo vuosia sitten ja uusia ydinvoimaloita on nytkin rakenteilla enemmän kuin niitä tulee lähivuosina vanhenevina poistumaan. Samaten yksiköiden koko on kasvanut oleellisesti. Siten, vaikka siis ydinvoiman osuus välillä saatoi hiukan supistua sähköntuotanossa, se on taas alottanut kasvun myös suhteellisena osana.

  Erityisen harhaanjohtavaa tyyliä on
  ”Greenpeacen energiakampanjoitsijan Lauri Myllyvirran mukaan ydinvoima on maailmanlaajuisesti pieni asia ilmaston kannalta. ”
  ”Jos kaikki maailman ydinreaktorit korvattaisiin fossiilisia polttoaineita käyttävillä voimaloilla, maailman ilmastopäästöt kasvaisivat vain pari prosenttia”, Myllyvirta sanoo.”

  Jos ydinvoiman merkitys tuossa asiassa on pieni, niin ilmeisesti ns. uusiutuvien yhteisvaikutus on sitten vain siitäkin kymmenesosa?

  Tykkää

 2. Minä naureskelin tuolle samalle uutiselle, vaikka oikeastaan pitäisi itkeä. Maailmalla on rakenteilla 50 uutta reaktoria.

  Ympäristöliikkeiden energiakannanotoissa on nähtävissä samanlaisia piirteitä kuin ”skeptikoiden” ilmastokannanotoissa. Löytyy selkeitä faktavirheitä, osatotuuksia ja muuta harhaanjohtamista. Ydinenergia on sokea piste, jota lähtökohtaisesti vastustetaan. Ei niin, että sille olisi selkeitä syitä, vaan niin, että keksitään kulloiseenkin tilanteeseen sopivat syyt. Ydinvoimaahan on vastustettu mm. siksi, että se on liian halpaa, tai siksi, että se on liian kallista. Kaikki ne vuodet on fossiiliteollisuus nauranut partaansa kun satoja uusia hiilivoimaloita on pystytetty eri puolille maailmaa. Niitä on Euroopassa rakenteilla tälläkin hetkellä n. 50 kpl, eikä se tunnu kiinnostavan ketään. Kaikki kyttäävät yhtä työmaata Olkiluodossa.

  Tästä löytyy eri energiamuotojen osuudet maailmalla:

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:2004_Worldwide_Energy_Sources_graph.png

  Tuosta kuvasta nähdään, miten suuressa kusessa me olemme. On aivan realistista olettaa, että ilman ydinvoiman epäsuosiota hiilen ja ydinvoiman suhteet voisivat olla toisin päin ja lähtökohdat päästövähennyksille aivan toiset kuin ne ovat tänään. Tuulella, auringolla, biomassalla ja geotermisellä on hirvittävän pitkä matka kivuta tuolta yhdestä prosentista mitenkään merkittävään fossiileja haastavaan asemaan. Sellainen energiapolitiikka, joka haluaa lopettaa fossiilisten polttoaineiden käytön samanaikaisesti ydinvoiman kanssa, ei ole kovin vakavasti otettavaa politiikkaa. Harmittavan yleistä se kyllä on.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s