Tätä Anthony Watts ei halunnut sinun näkevän

Anthony Watts on radio/TV-meteorologi. Meteorologi tässä tapauksessa tarkoittanee sääuutisen lukijaa, koska Wattsin tieteellisesta koulutuksesta en ole löytänyt viitteitä. Hänen masinoimansa projektin SurfaceStations.org tarkoituksena on dokumentoida valokuvin kaikki USA:n saasemat, joiden tietoja käytetään pitkän ajan lämpötilan mittaussarjojen koostamisessa. Projektin henki on kuitenkin pyrkimys osoittaa, että USA:n manteeen sääasemaverkoston 1221 sääasemasta valtaosa ei täytä asetettuja vaatimuksia. Asemat ovat lähellä asfaltoituja alueita, rakennusten seinillä tai muissa sellaisissa paikoissa, että niiden tuottama lämpötiladata ei ole luotettavaa. Väite liityy ns. kaupunkisaareke-ilmiöön, jonka kannattajat ovat sitä mieltä, että kaupunkien ja muiden rakennuskeskittymien tuottama lämpö häiritsee mittauksia. Väitteissä voidaan mennä aina niin pitkälle, että väitetään kaupunkilämmön olevan ainoa syy mittausten osoittamalle lämpenemiselle.

Väite voidaan osoittaa vääräksi jo satelliittimittausten avulla, jotka paljastavat samanlaisen lämpenemistrendin kuin pintamittaukset. Väiteet on selittänyt perusteettomiksi myös mm. Tamino omassa blogikirjoituksessaan, jossa paljastuu samalla tiedon vääristelyä, jota suomeksi voisi kutsua myös valehteluksi. Kaupunkisaareke-ilmiö on siis tunnettu tosiasia, jonka vaikutus voidaan poistaa mittauksista.

Tiedetoimittaja Peter Sinclair teki dokumenttisarjaansa Climate Denial Crock of the Week jakson Anthony Wattsin projektista. Jakso julkaistiin YouTubessa sillä seurauksella, että Watts tekijänoikeussyillä petustellen vaati videon poistamista palvelusta, ja saikin sen hetkeksi pois. Nyt se on siellä uudestaan, ja katsottavissa tässä.

Anthony Watts ottaa blogissaan Wattsupwiththat (WUWT) kantaa ilmastonmuutokseen ja -tutkimukseen. Blogi on hyvin aktiivinen, sillä on paljon lukijoita ja keskustelu blogissa on vilkasta. Se on myös lukijaäänestyksellä valittu viime vuoden parhaaksi tiedeblogiksi. Vuonna 2007 tittelin voitti Stephen McIntyre ylläpitämä Climate Audit.

Pitkään, joskin harvakseltaan WattsUpWithThat-blogia seuranneena olen tullut siihen tulokseen, että sen ainoa tarkoitus on tukea kirjoittajansa mielipidettä, aiheuttaa hämminkiä, kiistää tieteen väittämät, kiisää ihmisen osallisuus, tai kiistää koko ilmastonmuutos. Blogin seuraamisesta on jäänyt päällimmäisenä sellainen vaikutelma, että kirjoittaja on onnistunut ymmärtämään kaikki kommentoimansa asiat väärin. Vahingossa vai tahallaan, sitä en tiedä. DavidCOG on ilmaissut asian näin:

For those unfamiliar, Watts is an unqualified radio weather presenter who pretends to do science on his blog. He cherry picks, distorts and lies to further his denial of global warming.

DavidCOG
on ilmaissut asian näin:

Joka tapauksessa, Sinclairin video ilmeisesti osui arkaan paikkaan, koska Watts halusi sen pois YouTubesta. Hän kommentoi asiaa blogissaan, ja kaikki hänen opetuslapsensa blogin kommenteissa ovat rientäneet avuksi ylistyksin ja kannustuksin. Blogin parasta antia onkin yleensä kommentit. Niistä yli 90 % tuppaa olemaan pelkkiä Wattsia ylistäviä vuodatuksia, mutta joukkoon mahtuu yleensä yksi tai muutama helmi. Nyt sellaisen on kirjoittanut Adam Grey (08:28:57)

Yllätys ei liene sekään, että yksi SurfaceStations.org -projektin tukijoista on Stephen McIntyre. Denialistit pitävät yhtä, tietenkin.

Peter Sinclairin Climate Denial Crock of the Week -sarjan dokumentit ovat erittäin suositeltavia. Niissä on asiaa ja denialistien väittämät tulevat niissä yksi toisensa jälkeen hyvin osoitettua ”kokoelmaksi valheita”, joka on käännös sanalle CROCK.

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Tätä Anthony Watts ei halunnut sinun näkevän

 1. Kyllä kaupunkisaareke-ilmiö on ihan todellinen ja se aiheuttaa useiden asteiden tialastonousun.

  Ilmatieteen alitos alkaa mittaamaan ilmiötä.

  http://www.ilmatieteenlaitos.fi/uutiset/index.html?Id=1253684912.html

  Lämpösaarekeilmiön vaikutus Helsingin paikallisilmastoon tutkitaan perusteellisesti
  23.9.2009

  Kaupunkien lämpösaarekeilmiötä on tutkittu kauan, ja sen tiedetään vaikuttavan kaupunkien lämpötiloihin sekä talvella että kesällä. Lämpösaarekeilmiöllä on Suomessa vaikutusta kaupungeissa, joissa on runsaasti rakennuskantaa, mutta myös asfaltti-, kivi- ja betonipintaa. Talvella erityisesti kiinteistöjen lämmitysenergia vapautuu lopulta lämmittämään paikallisesti kaupunki-ilmaa. Lämmitysvaikutus näkyy erityisesti yöllä, kun hukkalämpö kompensoi alhaisten yölämpötilojen vaikutusta. Kesällä kaupungin rakennettu ympäristö imee auringon säteilyä itseensä ja lämpiää ja luovuttaa lämpöä takaisin ilmaan yöllä. Käytännössä ilma siis viilenee ympäröivää maaseutua hitaammin.
  Lämpösaarekeilmiön vuoksi erityisesti yölämpötilat jäävät korkeammiksi tiiviisti rakennetulla alueella. Lämpötilat kuitenkin vaihtelevat eri puolilla kaupunkia.

  Tykkää

 2. Hannu,

  Luitko koko Kaj’n tekstin ja katsoitko tuon linkin Taminon blogiin?

  Väite voidaan osoittaa vääräksi jo satelliittimittausten avulla, jotka paljastavat samanlaisen lämpenemistrendin kuin pintamittaukset. Väiteet on selittänyt perusteettomiksi myös mm. Tamino omassa blogikirjoituksessaan, jossa paljastuu samalla tiedon vääristelyä, jota suomeksi voisi kutsua myös valehteluksi. Kaupunkisaareke-ilmiö on siis tunnettu tosiasia, jonka vaikutus voidaan poistaa mittauksista.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s