Vielä on Toiviainen – Pasi Toiviainen

Pasi_FB

”Pasi Toiviainen (s. 1967) on helsinkiläinen tiedetoimittaja, tietokirjailija ja arkkitehti. Hänen kirjoittamansa tietokirja Ilmastonmuutos. Nyt. – Muistiinpanoja maailmanlopusta (Otava, 2007, taskukirja 2008) on ollut arvostelumenestys. Sitä on kuvailtu suursaavutukseksi ja vuosikymmenen tärkeimmäksi tietokirjaksi. Toiviainen tunnetaan myös ohjaamastaan dokumenttielokuvasta Venus-teoria, joka on palkittu kansainvälisillä elokuva- ja televisiofestivaaleilla. Suurelle yleisölle Toiviainen tuli tutuksi toimiessaan vuosina 1998-2002 Creavideon YLE TV2:lle tuottamien Ympäristöuutisten toimittaja-juontajana. Vuodesta 2004 lähtien hän on työskennellyt YLEn tiedetoimituksessa.”

Tämä esittely suoraan Pasin kotisivulta osoitteesta http://www.pasitoiviainen.fi/

Tunnen Pasin yli 25 vuoden takaa lukioajoilta. Kun hän nyt huhtikuun alussa soitti, kertoi asettuvansa ehdolle eurovaaleissa ja kysyi kiinnostustani lähteä tukemaan häntä, ei vastausta tarvinnut edes miettiä. Aika vähän pystyn asian eteen tekemään, mutta ehkä siitäkin on apua, ajattelin.

Suostuin siis. En siksi, että Pasi on entinen koulukaverini, vaan siksi, että Pasilla on rautainen asiantuntemus aiheesta, johon kansainvälisessä politiikassa ei vieläkään suhtauduta riittävän vakavasti. Hänellä on akateemisen koulutuksen ansiosta hyvä käsitys tieteen toimintatavoista, toimittajana hyvät yhteydet suoraan tiedemaaliman huipulle, ja lisäksi jotain mitä harvalla tutkijallakaan on; laaja-alainen näkemys monesta eri tieteenalasta ja niiden yhteyksistä ilmastonmuutoksen syihin ja seurauksiin.

Pasin kirja – Ilmastonmuutos. Nyt – osoittaa kyllin selkeästi yllä olevat väitteet todeksi. Kirja on saanut erinomaisia arvosteluja, voit lukea niitä täältä ja täältä.

Ilmastokriisin ratkaisemisen pitäisi olla tärkeysjärjestyksessä ensimmäisten joukossa kaikilla poliittisilla agendoilla. Tekemiseen tarvitaan vahvempaa näkemystä ongelmien luonteesta. Uskon, että Pasi omaa ehdokkaista parhaan asiantuntemuksen ilmastoasioissa ja että tuota osaamista tarvitaan EU:ssa.

Tämä video voitti A-tuubin vaalimainoskilpailun:

Tässä Pasin esittäytyminen Vihreiden puoluevaltuuskunnassa 18.4.2009:

Pasi oli Maarit Tastulan haastateltavana Punainen lanka -ohjelmassa 16.4.2008. Ohjelma on katsottavissa Ylen Elävässä arkistossa.

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Vielä on Toiviainen – Pasi Toiviainen

 1. http://koti.phnet.fi/petripaavola/maapallonpelastusoperaatio.html

  Tiedemiesten ja asiantuntijoiden lausuntoja

  Ilmastonmuutos luultua pahempi

  Tutkimukset osoittavat ilmastonmuutoksen olevan huonommalla tolalla kuin mitä ennusteet ovat sanoneet. Lämpötilat ovat nousussa ja jääpeite sulaa nopeammin kuin on ennustettu. Australian kohdalla ilmastonmuutos on hälyttävää. Seurauksena tulee olemaan lisääntyvää kuivuutta sekä suurpalot lisääntyvät. Jäätiköiden nopea sulaminen kohottaa myös merenpinnan korkeutta. Ympäristötutkijoiden mielestä Australian hallituksen täytyy ottaa vastuuta ympäristöstä. Saastuttavaa energiaa ei tule käyttää. On pyrittävä käyttämään puhtaampia energianlähteitä ja uutta puhtaampaa teknologiaa. Marraskuu 15 2007 abc.net.au/news

  Ilmastonmuutoksen monimuotoisuus vaikeuttaa tarkkoja ennustuksia

  Washington, Lokakuu. 25 (Xinhua) Torstaina julkaistiin uusi tutkimus U.S. tieteen aikakauslehdessä, joka osoittaa etteivät ilmastotutkijat kykene määrittelemään arvioita ilmastonmutoksen tulevia vaikutuksia. Washingtonin yliopiston tiedemiesten mukaan on epävarmaa kuinka paljon llmasto tulee lämpenemään. Siksi tulisi rohkaista poliittisia päättäjiä tekemään ratkaisuja sensijaan että odotetaan parempia tutkimustuloksia.

  Tiedemiesten mukaan epävarmuus ilmastonmuutoksen kehittymisessä on todella korkea, koska ilmastomme mekanismi itsessään on herkkä ja riippuu monista tekijöistä, kuten kasvihuonekaasuista sekä atmosfääristen hiukkasten korkeammasta tiivistymisestä, jotka heijastavat auringonvaloa takaisin avaruuteen. Tiedemiehet huomasivat että odotettua enemmän olosuhteet tulevat aiheuttamaan ilmaston lämpenemistä, mutta suurempi epävarmuus on olemassa siitä että kuinka paljon ilmastomme tulee lämpenemään. Tiedemiehet keksivät ja testasivat teoriaa, jonka uskotaan auttavan ilmastotutkijoita ymmärtämään todennäköisiä erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat ilmastomme muuttumista. Lokakuu 26, 2007 news.xinhuanet.com

  Lajien sukupuutto

  Ilmastonmuutoksen aiheuttama nouseva lämpötila tuhoaisi jopa yli puolet maapallon eläinlajeista.Tutkijat ovat päätyneet tutkimuksissaan edellä olevaan lausuntoon. Ilmastonmuutoksen (kasvihuonepäästöjen) arvioidaan nostavan maapallon lämpötilaa 1,8 C asteesta aina 4 C asteeseen saakka vuosisadan loppuun mennessä. Maapallon kohonnut lämpötila tulee hävittämään sukupuuttoon monia eläinlajeja. Lokakuu 25, 2007 planetark.org

  MetOffice Hadley Keskuksen (Englanti) tiedemiehet ovat vahvistaneet sen mitä moni on epäillyt. Jatkuva viivyttely kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi tulee olemaan vaarallista, sillä sen takia ilmaston lämpötilan arvioidaan nousevan parilla asteella yli arvioiden.

  Globaalisen lämpenemisen odotetaan johtavan ”ydinsodan” kaltaiseen tilaan. Maailma on vuosikymmeniä jäljessä niistä toimenpiteistä jotka olisivat johtaneet päästöjen vähentämiseen. Silti on yhä maailmassa johtajia, jotka vielä jossittelevat. Saksa tiedottaa, että vie aikaa saavuttaa Kioton sopimuksen tavoitteet. Australian pääministeri haluaa mieluummin ”pyrkiä päämäärään” kuin sitoutua vähentämään päästöjä. Kansainvälinen politiikka ontuu eteenpäin sillä aikaa kun globaali lämpeneminen tiukentaa otettaan maasta, ekologiasta, eläimistöstä ja ihmiskunnasta. Päästöjen vähentämiseen on kiiruhdettava jos aiomme saada säilytetyksi kelvolliset elinolosuhteet maapallolla. Syyskuu 10 2007 http://www.climateark.org

  Tykkää

 2. Olen lukenut Toiviaisen kirjan. Se on oikein hyvä ja pysäyttävä kirja. Aikaisemmin olin lukenut Tim Flanneryn teoksen ”Ilmastonmuuttajat” sekä James Lovelockin teoksen ”Gaian kosto”. Linkolaakin olen lukenut ja Eero Paloheimoa. Radikaalivihreys ei sovi politiikkaan, joten Linkola ja Paloheimo ovat jo heti alkuunsa jättäneet politiikan ja siirtyneet filosofeiksi. Paloheimo oli kansanedustajana yhden kauden. Kabineteissahan ei ole poliittisesti korrektia rähjätä maailmanlopusta – ei edes kunnon argumenteilla. Politiikka on toissijaisesti kansantalouden hoitelemista ja ensisijaisesti oman asemansa pönkittämistä. Siis työtä ja hyvinvointia kansalle, taloudellista ja poliittista valtaa johtajille. Emme tule saamaan maailmanlaajuista ekokonsensusta, jossa kaikkien valtioiden johtajat yksissä tuumin yhdistäisivät kansojen voimat taistellakseen ilmastonmuutosta tai jotain muuta vastaavaa ongelmaa vastaan. Ilmastonmuutoksen torjumista ei kukaan aja eikä tule ajamaan ensimmäisenä asianaan, vaan jokainen huolehtii ensin itsestään. Politiikka on kuin shakkipeliä, jossa ratkaisee harjaantunut pelisilmä. Esimerkkeinä poliittisesti huonoista siirroista ovat Pentti Linkolan äärimmäisen radikaalit ajatukset. Poliittisesti hyviä siirtoja taas on tehnyt esimerkiksi Vatanen, joka pelaa turvallisesti oikeistostrategialla. Nythän oikeisto on muutenkin vahvoilla niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, joten sen suuntaisen politiikan ajaminen ei ainakaan vaaranna Vatasen asemaa tällä hetkellä, koska enemmistö on samaa mieltä. Poliitikon kannattaa aina uskotella kansalle ajavansa enemmistön asioita. Sen sijaan vähemmistön asioiden ajaja saa myös vähän ääniä. Kukaan järkevä poliitikko ei pitkään aja sellaisia asioita, joilla ei ole kannatusta. Kansa taas kannattaa ihan mitä tahansa, mikä kuulostaa miellyttävältä ja lupaa hyvää elämää. Osa kansasta eli ns. älymystö ajattelee asiaa pitemmälle ja muodostaa oman käsityksensä hyvästä yhteiskunnasta. Mutta älymystö on joko mukana politiikassa, jolloin se voi ajaa vain samoja asioita kuin muutkin joko hallituksessa tai vastustaa ajettavia asioita oppositiossa, tai sivussa politiikasta, jolloin se voi moittia politiikantekijöitä oppositiotakin vapaammin, mutta ilman konkreettisia vaikutusmahdollisuuksia. Kansanedustajat ovat ns. kansakunnan virallista älymystöä, vaikka kaikki eivät aina pidäkään kaikkia kansanedustajia todellisen älymystön edustajina. Käsi sydämelle: kuulunko älymystöön vai en? Jos kuulun, jäänkö kansalaiseksi vai ryhdynkö poliitikoksi? Jos päätän ryhtyä poliitikoksi, mitä minun pitää tietää ja osata?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s