Kokoomuksen Ari Vatanen tietämätön ilmastokysymyksestä

Tiedote 21.5.2009 klo 9 

Eurovaaliehdokas Pasi Toiviainen:

Kokoomuksen Ari Vatanen tietämätön ilmastokysymyksestä

Parhaillaan Saksassa dokumenttielokuvaa ohjaava eurovaaliehdokas, tiedetoimittaja Pasi Toiviainen on tyrmistynyt kuultuaan kilpakumppaninsa Ari Vatasen esittämistä ilmastoskeptisistä lausunnoista.

 

”Tiedän, että poliitikkojen kevyenpuoleiset kommentit mielellään unohdetaan nopeasti, mutta Vatasen viime viikkoisia väittämiä ei voi sivuuttaa ilman kritiikkiä. Ihmiskunnalla ei kerta kaikkiaan ole enää varaa valita päättäjiksi ainuttakaan ilmastokriisiä vähättelevää europarlamentaarikkoa. Ilmastokysymys on ratkaistava nyt valittavan parlamentin kaudella, tai on liian myöhäistä”

Toiviainen huomauttaa.

Esittäessään, että Vihreät haluavat museoida ilmaston ja että IPCC ”ei puhu” ilmaston historiasta eurovaaleissa Kokoomuksen ehdokkaana oleva Vatanen paljastaa olevansa aiheesta täysin tietämätön. Todellisuudessa pelkästään IPCC:n viimeisimmässä arviointiraportissa (AR4) ilmaston historiaa käsittelevä luku on yli 60-sivuinen, täynnä viitteitä alan tutkimukseen ja aihetta sivutaan myös raportin monissa muissa osissa. Itse asiassa ymmärryksemme ilmaston luontaisista muutoksista on yksi syy olla tulevaisuudesta erityisen huolissaan.

 

Tähän mennessä ilman hiilidioksidipitoisuus on ihmisen toimesta hyvin lyhyessä ajassa noussut jo korkeimmilleen ainakin miljoonaan ja todennäköisesti jopa 20 miljoonaan vuoteen. Seurauksien voi olettaa olevan samaa mittakaavaa, ja tähän myös tutkimukset viittaavat”

Toiviainen sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maapallon 2–3 asteen lämpeneminen on jo lähes väistämätöntä. EU:n tutkijat ovat puolestaan todenneet, että mikäli maapallo lämpenee yli 4 astetta, se ylittää niin fysikaalisten, biologisten kuin yhteiskunnallistenkin järjestelmien sopeutumiskyvyn. Pelivaraa ei siis juuri enää ole. ”Ilmastokriisi on otettava vakavasti – nyt”, Toiviainen vaatii.

 

”Euroehdokas Vatanen kutsui Vihreitä ilmastohysteerikoiksi. Toiset ovat puolestaan nimitelleet tavallani ajattelevia ilmastoalarmisteiksi ja ainakin tämän tittelin kannan ylpeydellä. Hälytyskelloa on todellakin tarpeen soittaa. Suosittelen epäilijöille säännöllistä tiedelehtien seuraamista”

Pasi Toiviainen kuittaa Vatasen puheet.

Pasi Toiviainen on toimittajien tavattavissa seuraavasti: Freiburg Im Breisgau 21.5., Zürich 22.-23.5. ja Pariisi 25.-29.5. Hän tutustuu kesän aikana kymmenen euromaan ekologiseen rakentamiseen.

Lisätietoja: Pasi Toiviainen, puh. 040-556 5150, sähköposti pasi.toiviainen@vihreat.fi, internet-sivut http://www.pasitoiviainen.fi

Pasi Toiviainen (s. 1967) on helsinkiläinen tiedetoimittaja, tietokirjailija ja arkkitehti. Hänen kirjoittamansa tietokirja ”Ilmastonmuutos. Nyt – Muistiinpanoja maailmanlopusta” (Otava, 2007, taskukirja 2008) on ollut arvostelumenestys. Sitä on kuvailtu suursaavutukseksi ja vuosikymmenen tärkeimmäksi tietokirjaksi. Toiviainen tunnetaan myös ohjaamastaan dokumenttielokuvasta Venus-teoria , joka on palkittu kansainvälisillä elokuva- ja televisiofestivaaleilla. Suurelle yleisölle Toiviainen tuli tutuksi toimiessaan vuosina 1998-2002 Creavideon YLE TV2:lle tuottamien Ympäristöuutisten toimittaja-juontajana. Vuodesta 2004 lähtien hän on työskennellyt YLEn tiedetoimituksessa. Toiviainen on sitoutumattomana ehdokkaana vihreiden listalla vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s