Vapaaehtoinen päästökauppa

Edellä kuvailtujen yritysten välisen ja henkilökohtaisen päästökaupan lisäksi on olemassa vapaaehtoinen päästökauppa. Sen ideana on tarjota ihmisille mahdollisuus kompensoida omat päästönsä maksamalla tietty summa yritykselle, joka ohjaa kertyneet varat erilaisiin päästöjä vähentäviin projekteihin. Sellaisia voivat olla tuulivoimahankkeet, metsitykset tai biokaasuhankkeet. Yhteistä hankkeille on, että ne vähentävät päästöjä, niiden päästöjä vähentävän vaikutuksen suuruus tiedetään, ja että ne tarvitsevat ulkopuolista rahoitusta toteutuakseen. Yleensä hankkeet toteutetaan kehitysmaissa, tai muuten vähävaraisilla alueilla.

Kehitysmassa ongelmana on esimerkiksi polttopuiden kerääminen ja tästä aiheutuva aavikoituminen. Vapaaehtoisen päästökaupparahan turvin ongelmaa korjataan rakentamalla biokaasun tuotantolaitteita, joilla paikallisen karjan lantaa, ihmisten jätöksiä ja muita biojätteitä käytetään biokaasun tuottamiseen. Tällä tavalla vähennetään polttopuun keräämisen aiheuttamaa aavikoitumista, biojätteistä ilmaan karkaavaa metaania ja sadeveden mukana vesistöön valuvia ravinteita. Biokaasua käytetään korvaamaan polttopuuta mm. ruuanlaitossa.

Vapaaehtoiseen päästökauppaan voi osallistua ottamalla yhteyttä palvelua tarjoavaan yritykseen, ilmoittamalla korvattavat päästöt ja maksamalla summan jolla päästöt tulevat kompensoiduksi. Summat ovat varsin kohtuullisia. Esim. NORDIC OFFSET OY lupaa kompensoida oman autonkäyttöni päästöt 2800 kg vuodessa alle 90 eurolla. Yritys vakuuttaa, että rahat menevät oikeaan tarkoitukseen. Tästä on vakuutena The Gold Standard, eräänlainen päästökompensoinnin laatustandardi, joka kehittämisessä WWF on ollut mukana. Standardin piirissä oleva päästökauppaa valvotaan.

Fossiilisten polttoaineiden ongelma on nimenomaan se, että biosfääristä poistunutta hiiltä palautuu takaisin biosfääriin. Ongelma ei poistu maksamalla rahaa jonnekin, ellei sitten rahaa käytetä suoraan hiilidioksidin poistamiseksi ilmasta ja palauttamiseksi takaisin maankuoreen.

Päästöjä vähentävien hankkeiden rahoittaminen ei itsessään ole huono asia, päinvastoin. Erityisesti köyhillä alueilla se on usein ainoa tapa saada ylipäätään jotain parannuksia aikaan. Siksi suhtaudun vapaaehtoiseen päästökauppaan positiivisesti, mutta varauksella, syystä jonka yllä kerroin. Päästöt eivät maksamalla häviä kokonaan pois, mutta on se kuitenkin askel parempaan suuntaan.

Gold Standard -sertifioitua päästökompensointia myyviä yrityksiä:

Katso myös:

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Vapaaehtoinen päästökauppa

 1. ”Sellaisia voivat olla tuulivoimahankkeet, metsitykset tai biokaasuhankkeet. Yhteistä hankkeille on, että ne vähentävät päästöjä, niiden päästöjä vähentävän vaikutuksen suuruus tiedetään, ja että ne tarvitsevat ulkopuolista rahoitusta toteutuakseen.”

  Kuulostaa hyvältä mutta mitä takeita maksajalla on, että raha menee juuri oikeaan kohteseen ja vähentävät oikeasti päästöjä. Tarkoitan, että pelkkä hyvä tarkoitus ja oma ilmoitus ei riitä takeeksi.
  En siis tyrmää ajatusta, vaan kyseenalaistan toiminnan läpinäkyvyyden. Luottamuksen voi menettää vain kerran. Löytyykö riippumattomia todentajia näihin hankkeisiin?

  Tykkää

 2. Siinäpä se, sama ongelma kuin kaikella hyväntekeväisyydelläkin. Mistä ikinä tietää, menevätkö rahat sinne minne pitäisi vai kääriikö joku ne omaan taskuunsa. Jos hyvänteväisyys menee esim. Punaisen ristin tai Unicefin kaltaisen tunnetun järjestön kautta, minä luotan, että rahat menevät oikeaan paikkaan.

  The Gold Standard Foundation on tässä vapaaehtoisessa päästökaupassa se luotettava taho, joka myöntää sertifikaatin valituille rahoituskohteille ja valvoo niiden toteutumista. Järjestön nettisivuilta selviää, että se myös valvoo yrityksiä, joille se on myöntänyt luvan käyttää sertifikaattia. Järjestön takaa löytyy mm. Saksan ympäristöministeriö ja WWF, joten oletusarvoisesti tuohon voi mielestäni luottaa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s