Mitä yhteistä ilmastonmuutoksella ja evoluutiolla?

Skeptismi, denialismi ja usko. Molemmat kohtaavat vastustusta ja systemaattista, totaalista kieltämistä. Tiede vastaan uskonto, kuten Galieo vastaan kirkko Roomassa vuonna 1633. Ihminen ei ole näköjään kovin paljon muuttunut. Litteän maan kannattajia voidaan nykyaikana kutsua mm. kreationisteiksi ja ilmastoskeptikoiksi, astrologeiksi, telepaateiksi, ufologeiksi  jne. Usko on muuttunut oman aikansa ilmiöitä hyödyntäväksi, mutta suhtautuminen ja asenteet tieteeseen ei. Uskonto ja pseudotiede on lähes sama asia. 

En ole nähnyt julkisia keskusteluja, jossa joku fanaattisesti vastustaisi Einsteinin suhteellisuusteoriaa, kvanttimekaniikkaa, tai mustia aukkoja. Sen sijaan evoluutioteoriaa vastustetaan, äärimmilleen vietynä niin, että Maan uskotaan olevan 6000 vuotta vanha, ja jumalan luoneen fossiilit maan sisään koetellakseen ihmisten uskoa itseensä, tai paholaisen luoneen ne horjuttaakseen ihmisten uskoa jumalaan, ihan miten vain. Tällaisella ajattelutavalla voi päästä jopa USA:n varapresidenttiehdokkaaksi.

Ilmastonmuutosta tutkiva tiede on kohdannut saman vastarinnan. En käsittele sitä nyt enempää, mutta löysin mainion kirjoituksen, joka pistää ajattelemaan yhtymäkohtia. Mikä ihme voi yhdistää ilmastonmuutosskeptikoita ja luomisoppiin uskovia? En tiedä, paitsi tietysti paha harhakäsitys ja silmien ummistaminen, oman itsenäisen, rationaalisen ajattelun lopettaminen, jne jne. Mutta alkusyytä  tieteen kieltäville opeille en tiedä. En todellakaan tiedä. 

Lue, miten isä haluaa tyttärensä pois koulusta, jossa opetetaan evoluutiota: http://scienceblogs.com/pharyngula/2009/02/i_get_email_28.php

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Mitä yhteistä ilmastonmuutoksella ja evoluutiolla?

 1. ”En ole nähnyt julkisia keskusteluja, jossa joku fanaattisesti vastustaisi Einsteinin suhteellisuusteoriaa, kvanttimekaniikkaa, tai mustia aukkoja”

  Fyssan opiskelijana voin sanoa et nää jutut menee meiltäki välil yli hilseen, höyrypäiltä luultavast aina x)

  Mutta näinhän se ikävä kyl on, pohdiskelin kerran asiaa tämän esimerkin kautta: ”Roisto hakkaa sinua päähän pampulla ja pyydät häntä lopettamaan, koska päätäsi särkee. Roisto vastaa, että päänsärky johtuu huonoista elämäntavoistasi ja pakoilet vastuuta omasta ruumiistasi. Vastaat: ”Jospa sitten lopettaisit pamputtamisen niin nähtäisiin, loppuuko päänsärky?””

  Samalla tavalla voitaisiin kokeilla, mitä tapahtuisi, jos lakattaisiin syytämästä ties mitä dioksedeja ilmakehään, tuskinpa siitä haittaakaan olisi??

  Tykkää

 2. Ensi viikolla 9.-13.2.2009 vietetään EU:n uusiutuvan energian viikkoa. Koska aihe on sydäntä lähellä, postaan siitä ensi viikolla lastun pari ja haastan sinut mukaan talkoisiin!

  Vastaus: Kiitos, otan haasteen ilman muuta vastaan!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s