Fortum hakee lupaa kuudenteen

Fortum jätti tänään lupa-hakemuksen kuudennelle ydinvoimalalle. Kooltaan 1200-1800 MW:n laitos sijoittuisi Loviisaan Hästholmenille, LO1:n ja LO2:n viereen. Selvityksen alla on viisi reaktorivaihtoehtoa Venäjältä, Ruotsista, Etelä-Koreasta, Japanista ja USA:sta.

Kilpailijoitaan mielenkiintoisemmaksi Fortumin vaihtoehdon tekee suunniteltu yhteistuotanto. Sähkön lisäksi LO3 tuottaisi kaukolämpöä etelärannikon asutuskeskuksiin aina Helsinkiä myöten. Näin sillä olisi muita selvästi enemmän potentiaalia hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Vähennyspotentiaali on 4 miljoonaa tonnia, mikä on 6 % Suomen päästöistä.

Idea kaukolämmön johtamiseksi Loviisasta Helsinkiin ei ole uusi. Se ei ole aikaisemmin ollut kannattava, mutta ilmastokorttiin yhdistettynä se voi sitä olla.

Perinteiseksi lauhdelaitokseksi rakennettu ydinvoimala hukkaa kaksi kolmasosaa reaktorin lämpötehosta mereen. Hukkalämpö poistuu niin matalassa lämpötilassa, ettei sitä voida hyödyntää mihinkään. LO3 suunnitellaan tuottamaan arvatenkin 80-120 asteista vettä kaukolämmitykseen. Tämä verottaa vähän sähkötehoa, mutta mahdollistaa kokonaishyötysuhteen nostamisen 80…90 % tasolle.

LO3 pystyisi lämmittämään Helsingin lähes kokonaan, ja asettaisi Helsingin sinänsä tehokkaan yhteistuotannon hankalaan asemaan. Fossiili-yhteistuotantoa ei voi käyttää ilman lämpökuormaa. Näin ollen Helsingin energian n. 1000 MW:n sähköteho jäisi pois kokonaan tai osittain, jolloin OL3:n lisäys valtakunnan sähköntuotantoon olisi vastaavasti pienempi. Päästövähennyksen ja ilmaston kannalta lopputulos olisi tietysti hyvin edullinen.

Mielenkiintoinen kysymys olisi myös varatehon tarve. Yli 3000 MW kaukolämmöntuotantoa ei voi jättää yhden laitosyksikön varaan, vaan 100 % varateho koko toiminta-alueella olisi jollakin tavalla turvattava.

Fortumin suunnitelma tulee varmasti herättämään keskustelua, jota voimme mielenkiinnolla jäädä odottamaan. 

Jos joku tietää toisen vaihtoehdon, millä 4-6 miljardin investoinnilla päästään yhtä suureen päästövähennykseen, voi jättää kommentin tähän viestiin.

Tänään uutisoitiin lisäksi, että Ruotsi on luopumassa jo 30 vuotta jatkuneesta (tuloksettomasta) yrityksestä luopua ydinvoimasta:

 


Fortumin tiedote:

http://www.fortum.fi/news_section_item.asp?path=14020;14028;14029;25800;5533;46651

Videotallenne Fortumin tiedotustilaisuudesta:

http://qsb.webcast.fi/f/fortum/fortum_2009_0205_lehdistotilaisuus/

Ruotsin ydinvoima:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ruotsi+hyväksymässä+ydinvoiman/1135243293717?ref=rss

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s