Biohajoava muovikassi on huonompi kuin tavallinen

Kaupoissa on yleensä tarjolla kolmen- tai neljänlaisia ostoskasseja: Tavallisia muovikasseja, biohajoavia muovikasseja, paperikasseja sekä kangaskasseja. Mistä tietää, mikä niistä on paras? Ilman tutkimuksia, ei mistään.

Suomen ympäristökeskus yhdessä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa on tutkinut, ja tulos saattaa yllättää. Kierrätysmuovista valmistettu kassi todettiin parhaaksi ja biohajoava muovikassi huonoimmaksi:

”Biohajoava ostoskassi todettiin huonoimmaksi vaihtoehdoksi. Nykyisellään niihin lisätään lujuuden parantamiseksi seosaineita, jotka ovat fossiilisperäisiä. Niiden biohajoaminen kiihdyttää ilmastonmuutosta, kun pusseja kompostoidaan tai viedään kaatopaikalle. Biohajoava ostoskassi oli päästöiltään vertailukelpoinen muihin kasseihin ainoastaan, jos se poltettiin tai mädätettiin biokaasuksi.”

Yllättäen kangaskassi rankattiin tavallista muovikassia huonommaksi, mitä en ensi kuulemalta usko. Kokemusteni mukaan kangaskassia voi käyttää hyvin monta kertaa ja sen voi helposti pestä muun pyykin joukossa. Koska olen skeptikko, en luota uutisjuttuihin. Aion ehtiessäni lukea 66-sivuisen tutkimusraportin, palaan asiaan sen jälkeen.

Luulen, että mielikuva ihmisillä keskimäärin on aika erilainen kuin kassitutkimuksen tulos. Erinomainen osoitus jälleen, että valintoja, eikä varsinkaan ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa pidä ikinä tehdä sen perusteella, mikä tuntuu tai vaikuttaa hyvältä. Tarvitaan tutkimuksia. Kassien kohdalla pitää selvittää koko elinkaaren ilmastovaikutukset, niin kuin nyt on tehty.

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=311278&lan=fi&clan=fi

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=311210&lan=fi&clan=fi

http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=97581&lan=fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s