Aasian ruskea pilvi peräisin pääosin biomassasta

dn10722-1_5401Maailmankuulu Aasian ruskea pilvi on uutisen mukaan paljastunut biopolttoaineiden ”aiheuttamaksi”. Radiohiilitutkimusten mukaan kaksi kolmasosaa pilven alkuperästä selittyy puun, lannan ja muun biomassan poltolla, loput arvatenkin fossiilisilla polttoaineilla. Biomassa-luvuissa on mukana tietenkin myös metsäpalojen päästöt.

Pilvi on valtavan kokoinen, pari-kolme kilometriä paksu peittäen alleen suuria alueita Kiinasta, Intiasta ja Intian valtamerestä. Pilvi koostuu pienhiukkasista, lähinnä noesta ja muista palamistuotteista. Se vaikuttaa alueiden sateisuuteen ja valon määrään. Pilvi vähentää valon määrää maanpinnalla jopa useita prosentteja. Yhdessä nämä ilmiöt muuttavat mm. viljelyolosuhteita. 

Tummat hiukkaset imevät itseensä Auringon säteilyä, mikä nostaa ilmamassa lämpötilaa. Hiukkaset laskeutuvat aikaan alas, yleensä sateen mukana, ja tahrivat mm. Himalajan vuoristojäätiköitä, jonka seurauksena jäätiköiden sulaminen nopeutuu. Satojen miljoonien ihmisten vesihuolto ja maanviljely on vuoristojäätiköistä peräisin olevan sulamisveden varassa, ja mikäli jäätiköt sulavat kokonaan, joet kuivuvat ja vesi loppuu, maatalous käy mahdottomaksi.

Lisäksi pilvi aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, kuten mikä tahansa hiukkassaaste.

Tiede.fi uutisoi asian otsikolla “Biopolttoaineet tappavan saastepilven syy.” Asia ei ole aivan niin. Ongelmana on pääasiassa huono polttotekniikka, josta kirjoitin jo aiemmin. Alueella poltetaan paljon puuta ja lantaa pienissä, epämääräisissä tulisijoissa, tai avonuotioissa, joita käytetään ruuan valmistukseen. Ne paitsi tuhlaavat puuta, tuottavat paljon hiukkaspäästöjä. Sinänsä yhdentekevää käytetäänkö nuotiossa polttoaineena puuta, kivihiiltä vai öljyä, jos se palaa huonosti, lopputuloksena on runsaat hiukkaspäästöt. Biomassaa ei pidä leimata pilven aiheuttajaksi.

Ongelmaan voisi vaikuttaa paljon pienellä rahalla. Pitäisi suunnitella yksinkertainen, helposti valmistettava puuliesi, joka polttaa puun puhtaasti. Niitä voitaisiin valmistaa paikallisissa metallipajoissa ja myydä edullisesti. Ihmiset saisivat hyviä liesiä, säästäisivät polttopuuta ja tuottaisivat vähemmän hiukkaspäästöjä. Kaupan päälle aavikoituminen vähenee, koska puuta kuluu vähemmän. Liesiä voisi sisälle asennettuna käyttää ruuan laiton lisäksi lämmitykseen.

Toinen mahdollisuus ruuan laittoon kyseisillä alueilla on aurinkoliesi. Peileillä Auringon säteet yhteen pisteeseen keräävä laite, jossa voi keittää vettä. Aurinkoisella säällä aurinkoliesi eliminoisi polttopuun tarpeen kokonaan.

Suuren ruskean pilven pienentämiseksi voi siis löytyä halpoja ja tehokkaita ratkaisuja. 

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=3648

http://en.wikipedia.org/wiki/Asian_brown_cloud

http://www.nasa.gov/centers/goddard/earthandsun/brown_cloud.html

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/11/749559

http://global.finland.fi/public/default.aspx?contentid=114965&nodeid=32316&contentlan=1&culture=fi-FI

http://takku.net/article.php/20070801213239612

http://www.ias.ac.in/currsci/sep102002/586.pdf

http://www.rrcap.unep.org/issues/air/impactstudy/index.cfm

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s