Mies joka tuhosi Maapallon?

bush

Otsikko ei ole minun keksintöni, mutta ostan tuon ajatuksen. Osittain. Bush lienee ollut maailman pahimman ja vaikutusvaltaisimman denialisti-organisaation johdossa kahdeksan vuotta. Yhdysvaltain liittovaltion hallitus ei ole tehnyt ilmaston suojelemiseksi yhtään mitään koko hallintokautensa aikana. Toimikautensa alussa Bush kielsi ihmisen vaikutuksen ilmastoon kokonaan, ja kieltäytyi Kioton sopimuksesta, perustellen sen haittaavan talouskasvua. Jo silloin perustelu tuntui minusta absurdilta. Miten lähitulevaisuuden talous voi olla tärkeämpi kuin lastemme ja tulevien sukupolvien maailma? Myöhemmin julkaistu Sternin raportti vahvisti käsitykseni tavalla, jonka talousoppineetkin ymmärsivät.

Sittemmin Bush joutui myöntämään, ilmeisesti yleisen painostuksen takia, että ihmisen tekosilla voi sittenkin olla vaikutusta ilmastoon. Vahinko oli siinä vaiheessa jo tapahtunut.  

Sitä ei korjannut älytön esitys kasvihuonepäästöjen kasvun pysäyttämisestä vuoteen 2025 mennessä, eikä haparoivat ehdotukset vapaaehtoisuuteen perustuvista toimista ja yhteistyöstä suurimpien päästömaiden kanssa. 

On toisaalta ollut hämmentävää huomata, miten puolet USA:n osavaltioista ovat ilmastonsuojelussa olleet omatoimisia, Bushin hallinnosta välittämättä. Kalifornian toimet Iso Arskan johdolla ovat tästä näkyvin esimerkki.  

Muissakin osavaltioissa on laadittu ilmastotavoitteita. Ilman liittovaltion johtoa ja koordinointia nykyinen tilanne on hajanaisempi kuin se voisi olla. Nämä ovat asioita, jotka toimivat vain kun ne sovitaan yhdessä, niin ison porukan kesken kuin mahdollista. Osa osavaltioista on yhtä passiivisia kuin Bushkin.  

Vielä hämmentävämpää on ollut todeta, että Yhdysvalloissa on ilmastotutkijoiden raportteja yritetty sensuroida, lieventää.  Asian toi näyttävästi julkisuuteen Nasan johtaja ja hyvin tunnettu ilmastotukija James Hansen kolmisen vuotta sitten.  Sensuuri on arkipäivää eri puolilla maailmaa, mutta USA:ssa tällaista valtion rahoittaman tieteen tulosten sensurointia, tai edes sensuroinnin yritystä ei heti osaisi odottaa.  

Tässä on kello, joka laskee aikaa taaksepäin. Kellon käynnistyessä siinä oli aikaa sata kuukautta, nyt enää 95. Kun kellosta loppuu aika, olemme saattaneet ylittää pisteen, jonka jälkeen paluuta ei entiseen ilmastoon enää ole. Positiiviset palauteilmiöt ovat kasvaneet niin voimakkaiksi, että ihmisen toimilla ei ole enää mitään vaikutusta. Maa on peruuttamattomasti muuttumassa erilaiseksi planeetaksi, sellaiseksi, jota yksikään ihminen ei ole koskaan nähnyt. Muutos voi olla saman suuruinen kuin siirtyminen jääkaudensta nykyiseen interglasiaaliin.

Maailmanlaajuinen muutos ilmaston tilaan vaikuttaviin ihmiskunnan toimiin on saatava aikaiseksi ennen kuin kellosta loppuu aika. Voi tietenkin olla, että aikaa on enemmän kuin 95 kuukautta, tai vähemmän. Voi olla, että kulminaatiopiste on jo ylitetty, emme varmuudella tiedä. Eikä meillä ole varaa kokeilla.

Sata kuukautta on 8 vuotta, yhtä paljon, kuin Bush oli tekemättä mitään. Hän tuhlasi puolet vuosituhannen alussa käytettävissä olleesta ajasta. Ilman Bushin hallinnon määrätietoista hidastelua ja estelyä, olisimme nyt kenties puolivälissä tavoitetta, nyt emme ole edes aloittaneet.

Bushin sotimiseen tuhlaamilla rahoilla olisimme luultavasti voineet perustaa pysyvästi asutun kaupungin Kuuhun, rakentaa pienen siirtokunnan Marsiin, tai kehittää lopulliset ratkaisut hiilivapaaseen energiatalouteen.

Ostan otsikon ajatuksen silti vain osittain. Tieteellinen näyttö ilmasto-ongelmasta oli selvillä jo kolme vuosikymmentä sitten. Muu maailma olisi voinut toimia USA:sta huolimatta. Silti monessa yhteydessä juuri USA:n passiivisuutta on käytetty verukkeena olla tekemättä mitään. On todettu, että turha tehdä mitään, jos USA, Kiina ja Intia eivät tee mitään. Kun USA alkaa vasta nyt Obaman johdolla tosissaan tekemään jotain, olemme pahimmassa tapauksessa ratkaisevan muutaman vuoden myöhässä. Otsikon kysymys on siten aiheellinen.

Kahdeksan vuotta kestänyt pimeyden aika päättyy tänään.

 

http://climateprogress.org/2008/12/13/bush-will-go-down-in-history-as-possibly-a-person-who-has-doomed-the-planet

http://oversight.house.gov/story.asp?id=1653

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ilmastonmuutos/article77346.ece

http://www.guardian.co.uk/environment/2009/jan/18/jim-hansen-obama

http://images1.americanprogress.org/il80web20037/ThinkProgress/2006/60minutes.320.240.mov

http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=20062 

http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=22131 

http://www.americanprogress.org/issues/2007/01/warming.html

http://thinkprogress.org/2007/01/30/scientists-warming/

http://thinkprogress.org/2006/03/20/administration-muzzles-scientist/

http://www.msnbc.msn.com/id/16886008/

http://wonkroom.thinkprogress.org/2008/06/20/bush-hides-epa-documents/

http://wonkroom.thinkprogress.org/2008/04/16/earth-to-bush/

http://www.nytimes.com/2006/02/17/politics/17nasa.html?_r=1 

http://www.independent.co.uk/environment/climate-change-on-the-edge-466818.html 

http://lieberman.senate.gov/documents/letters/060606nasaliebermanresponse.pdf 

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Mies joka tuhosi Maapallon?

  1. Bush Jr:n aikainen liittovaltiotason ympäristönsuojelun alennustila on oikeastaan vielä masentavampi, kun muistaa kuinka monissa ympäristöasiossa USA on ollut johtamassa ratkaisuyrityksiä, ei hidastamassa niitä. Esimerkiksi otsonikatoa rajoittava Montrealin Pöytäkirja solmittiin käsittääkseeni pitkälti USA:n painostuksesta (nykyisten EU-maiden haratessa vastaan), ja Bush Sr oli kai aika voimakkasti sitä myöhemmin tiukentavien lisäysten kannalla. Kärjistäen voisi otsikkoasi mukaillen väittää että isä pelasti ja poika taas tuhlasi maapallon… (No joo, toisaalta ilmastonsuojeluunhan Bush Sr kyllä Rion kokouksessa suhtautui aika nihkeästi.)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s