70 000 euroa vessasta alas?

 

nuppi

Taloussanomat julkaisi tänään aivan uskomattoman jutun, jonka mukaan vuotava vessanpönttö tuhlaisi vuodessa jopa 70000 euroa! Juttu on alun perin julkaistu Kuluttaja-lehdessä. Kuullostaa uskomattomalta, ellei sitten vessassa käytetä pullovettä.  Mistä ihmeestä on kysymys? 

Koska vessa aiheuttanee kustannuksia ainoastaan vesilaskun muodossa, voidaan helposti vähän laskeskella. Jos kuutiometri vettä maksaa 3 euroa, pitäisi vessan vuotaa 70000 e / 3 e/m3 = 23333 kuutiometriä vuodessa. Se tarkoittaa 64000 litraa vuorokaudessa, 2600 litraa tunnissa, 44 litraa minuutissa, 0,7 litraa sekunnissa. Selälleen avatusta vesihanasta voi juuri ja juuri saada näin paljon vettä ulos, yleensä ei. Sellainen ”vuoto” vessassa ei taatusti jää keneltäkään huomaamatta, eikä myöskään korjaamatta.

Selitys voi olla niinkin yksinkertainen, että toimittajalta ovat menneet eurot ja litrat sekaisin. 70000 litraa vuodessa, eli  8 litraa tunnissa on jo aivan mahdollinen vuoto. Näin ollen jutussa oli yli 300 kertainen virhe. Nyt kysymys olisikin vain 210 euron vuosikulusta. Ei mitätön sekään, paljon vettä ihan hukkaan, ja pöntön korjauttaminen vaikuttaisi olevan  jopa rahallisesti kannattavaa.

Tämän tarinan ainoa opetus oli, että asiallisessakin julkaisussa (=Kuluttaja-lehti) voi toisinaan olla aivan huuhaa-juttuja. Tämä tapaus oli helppo, koska kuka tahansa huomaa älyttömyyden. (Paitsi lehden toimittaja?) Entä jos samanlainen virhe olisi kirjoituksessa, jonka aihepiiri on lukijalle tuntematon? Silloin ne menevät sellaisenaan läpi.

Tämä vain osoituksena siitä, että kaikkeen uutisointiin kannattaa edelleen suhtautua kriittisesti. Samassa jutussa voi aivan hyvin olla oikeaa ja väärää tietoa, ja lisäksi vielä kirjoittajan mielipiteitä. Niiden erottaminen toisistaan voi aihetta tuntemattomalle olla mahdotonta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s