Diesel-öljyä tuottava sieni löytynyt

Useat tiedotusvälineet uutisoivat tänään öljyä tuottavan sienen löytymisestä. Löytöä pidetään jopa siinä määrin merkittävänä, että mm.  aiemmat teoriat maaöljyn alkuperästäkin voivat joutua tarkastelun kohteeksi. Sinänsä aiheellinen kysymys, tuottavathan pieneliöt metaaniakin, jota myös öljyn lisäksi esiintyy syvällä maaperässä suuria määriä.

Sienen tuottamat hiilivedyt ovat lähellä diesel-öljyn koostumusta ja sopivat sellaisenaan diesel-moottorin polttoaineeksi. Hiilivetyjen tarkoituksena on tuhota muita, kilpailevia eliöitä sienen kasvupaikalla.

Lähitulevaisuus näyttää, miten merkittävästä löydöstä on kysymys. Parhaimmillaan sientä voidaan käyttää teollisen mittakaavan öljyntuotannossa. Sienen ravinnoksi kelpaa selluloosa, jossa on runsaasti hiilivetyjä, mutta joiden muuttaminen nestemäisiksi tai kaasumaisiksi nykytekniikalla on kallista.

Nykyistä bio-polttoaineiden käytön lisäämistä on vahvasti kritisoitu juuri sen vuoksi, että tuotantoon käytetään elintarvikkeiksi kelpaavia raaka-aineita, kuten maissia ja viljaa. Tuotannon vaatima peltoala on pakostakin pois ruuantuotannosta, jonka takia ruuan hinta nousee. Toinen raaka-aine, palmuöljy, uhkaa sademetsiä, koska öljypalmujen viljelyalaa raivataan juuri sademetsistä.

Jo ennestään on tiedetty, että nopeakasvuiset levät voivat tuottaa jätteistä öljyä. Politiikassa on jo tunnustettu bio-polttoaineiden käytön lisäämisen ongelmat. Asiantuntijat ovat varoittaneet tästä jo aikaisemmin, mutta mm. EU:n politiikan suuntaan sillä ei ollut silloin vaikutusta. Tämä on jossain määrin liannut bio-polttoaineiden mainetta ja suhtautumista niihin. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että bio-polttoaineet olisivat itsessään jotenkin huonoja. Ne ovat oikein tuotettuina tehokas keino CO2 päästöjen pienentämiseksi ja öljyriippuvuudesta eroon pääsemiseksi.

Uusi sienilöydös on joka tapauksessa selkeä osoitus siitä, että läpimurto bio-energian tuotannossa voi tapahtua milloin vain. Yllättäviä keksintöjä voi syntyä siitäkin huolimatta, että mitään mullistavaa energia-alalla ei ole tehty sitten polttomoottorin keksimisen vuonna 1876.

Aiheesta lisää:

http://www.guardian.co.uk/environment/2008/nov/04/biofuel-plants-biochemistry-science

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article152757.ece

http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/40106-biobensaa-tuottava-sieni-hammastyttaa

http://fi.wikipedia.org/wiki/Gliocladium_roseum

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Raportti+Biopolttoaineet+suurin+syy+ruuan+hinnannousuun/1135237647939

http://www.nesteoil.fi/default.asp?path=35,52,88,286,7849,10411

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article61308.ece

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article53587.ece

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article54787.ece

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article29544.ece

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s