Sternin raportti julkaistiin kaksi vuotta sitten

Nicholas Stern

Päivälleen kaksi vuotta sitten julkaisi maailmanpankin entinen pääekonomisti  Nicholas Stern kuuluisan ”Sternin raportin”, jossa ensimmäistä kertaa arvioitiin ilmastonmuutoksen seurauksia maailmantalouteen. 700-sivuisessa raportissa todetaan, että maailmantalous voi kääntyä 5..20 % laskuun vuosittain, mikäli ilmastonmuutoksen torjumiseksi ei tehdä mitään. Ilmastonmuutoksesta voi tulla kaikkien aikojen suurin markkinahäiriö, joka johtuu siitä, että haittoja, tässä tapauksessa kasvihuonekaasupäästöjä ei ole sisällytetty hintoihin. Raportti siirsi ilmastokeskustelun painopistettä välittömästi ympäristöväen keskuudesta talouden puolelle, jossa aikaisemmin asiaa ei oikeastaan oltu huomioitu mitenkään.

 

Brittannian hallituksen tilaamassa raportissa todetaan yksiselitteisesti, että ilmastonmuutoksen torjuminen tulee huomattavasti halvemmaksi kuin vahinkojen korjaaminen myöhemmin. Sikäli kuin niitä voidaan edes korjata, sillä muutokset voivat olla peruuttamattomia ekä pahimpiakaan katastrofiskenaarioita ei voida poissulkea. Jos tulevaisuudessa kohtaamme ilmastokatastrofin, on sen hinnoittelu mahdotonta, ja periaatteessa sen torjuminen nyt tulee äärettömän paljon halvemmaksi, eli saamme nyt tehdyille torjuntainvestoinneille äärettömän suuren koron.  Sternin mukaan hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen maksaisi yhden prosentin maailman bruttokansantuotteesta seuraavan noin 50 vuoden ajan.

 

Alkuvuodesta 2008 Stern julkaisi uuden raportin. Siinä hän korjasi edellistä raporttiaan, koska oli uusimpien tutkimustuloksien perusteella todennut aliarvioineensa päästöjen kasvunopeuden ja lämpenemisen aiheuttamat uhat. Stern esittää, että rikkaiden maiden tulee vähentää hiilidioksidipäästöjään 80 % vuoteen 2050 mennessä, ja että myös kehittyvien maiden tulee sitoutua päästövähennyksiin viimeistään vuonna 2020. Näin toimien Maan keskilämpötilan nousu voisi olla mahdollista pysäyttää alle kahteen asteeseen.

 

Muutama päivä sitten Stern piti Hong Kongissa puheen, jossa varoitti jälleen ilmastonmuutoksesta tulevan nykyistä finanssikriisiäkin pahempi kriisi, jos asiaan ei puututa. Ilmastoriskien ylenkatsominen on tuhoisampaa kuin finanssikriisien sivuuttaminen.

 

Stern pitää ilmastosopimuksen aikaansaamista erityisen tärkeänä. Hyviksi torjuntakeinoiksi Stern mainitsee ilmastopäästöjen hinnoitelun joko päästökaupan tai -veron avulla, syöttötariffit sekä metsien suojelun. Huonona keinona hän pitää biopolttoaineiden valmistamista viljasta.

 

Sternin sanat kannattaa pitää mielessä, kun seuraavan kerran uutisoidaan jonkin teollisuuden alan tai tehtaan taas valittavan, kuinka päästövähennykset tulvat liian kalliksi, tai että ne eivät ole kannattavia. 

 

Aiheesta lisää:

http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/39257-varoitus-”tulossa-finanssikriisiakin-pahempi-katastrofi”

http://fi.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Stern

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sternin_raportti

http://www.vihrealanka.fi/uutiset/talouskriisi-ei-horjuta-nicholas-sternin-uskoa-ilmastosopimukseen

http://www.vihrealanka.fi/ymparisto/koopenhaminan-kokous-tarkein-sitten-toisen-maailmansodan

http://www.wwf.fi/tiedotus/tiedotteet/tiedotteet_2006/raportti_ilmastonmuutoksen_taloudellisista.html

http://www.taloustieteellinenseura.fi/Liski.pdf

http://www.kauppapolitiikka.fi/netcomm/news/ShowArticle.asp?intNWSAID=56908&intToPrint=1&LAN=FI

http://www.kauppapolitiikka.fi/netcomm/ImgLib/6/139/Stern%20review%20The%20economics%20of%20climate%20change.pdf

http://www.yle.fi/uutiset/ymparisto/oikea/id88176.html

http://afp.google.com/article/ALeqM5jZ2JTeYw3AxrfoDmrSZuPb0RUprw

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s