WWF: Ekologinen velkakriisi uhkaa

WWF:n tänään julkaiseman Living Planet 2008 -raportin mukaan Maapalloa uhkaa ekologinen velkakriisi, jonka rinnalla nykyinen talouskriisi jää kakkoseksi. Kulutamme luonnonvaroja kolmanneksen enemmän kuin Maa pystyy niitä tuottamaan.
 
Raportista löytyy luettelo, jossa 140 maata on sijoitettu suuruusjärjestykseen asukasta kohti määritetyn ekologisen jalanjäljen perusteella. Suomi sijoittuu listalla sijalle 16, kun vuonna 2006 julkaistussa raportissa olimme sijalla 3. Muutos johtuu uusista laskentaperusteista; ydinvoima rinnastettiin aikaisemmin hiilivoimaan, mutta lasketaan nyt CO2-päästöttömäksi. Ehkä ympäristöjärjestöt vihdoinkin alkavat ymmärtää ja hyväksyä ydinvoiman mahdollisuudet CO2-päästöjen vähentäjänä? Tämä laskentaperusteiden muutos tulee kohtelemaan kaltoin mm. Saksaa, jossa ollaan korvaamassa ydinvoimaa hiilellä.
 
WWF:n raportin sanoma on täsmälleen sama kuin Global Footprint Networkin, joka vuosittain julkaisee päivämäärän jolloin kyseisen vuoden luonnonvarat on käytetty loppuun. Tänä vuonna tuo päivä oli 23.9.2008.
 
Earth Over Shoot Day, WWF:n Living Planet -raportti 2008, Sternin raportti ja IPCC:n raporttien sisältö ja sanoma on yksi ja sama asia eri näkökulmista tarkasteltuna. Pitäisikö asialle tehdä jotakin?
 
Aiheen pitäisi olla sekä kansallisen että kansainvälisen politiikan asialistoilla ensimmäisenä. Skeptikkotahot yleisesti tyrmäävät nämä kaikki raportit tarkoitushakuiseksi pelotteluksi omine salaliittoteorioineen, mutta kysymys on kuitenkin hyvin yksinkertaisesta, mitattavissa olevasta asiasta: Rajaton kasvu rajallisessa tilassa on mahdotonta. Mitä nopeammin ihmiskunta sen tajuaa, sen helpommalla pääsemme. En lukeudu maailmanlopun ennustajiin, mutta meidän tuntemamme maailman ja elintapojen loppu kyllä lähestyy kiihtyvällä vauhdilla. Voimme itse päättää, otammeko tilanteen hallintaamme, vai annammeko sen tapahtua ja hallita meitä sitten kun raja oikeasti tulee vastaa. Lienee päivänselvää, kumpi vaihtoehdoista on helpompi? Suurimpina kärsijöinä tulevat olemaan meidän lapsemme ja tulevat sukupolvet.
 
Raportin suomenkielinen tiivistelmä löytyy osoitteesta:
 
Tiedote ja raportti:
 
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s