WWF ilmastonmuutoksesta: Nopeampi ja voimakkaampi

Näin kirjoittaa WWF 20.10.2008 julkaistussa katsauksessaan. Neljäs ja uusin IPCC:n arviointiraporttiraportti julkaistiin vuonna 2007. Raportin koostivat 3800 tutkijaa 150 maasta, ja se perustuu pääosin vuoteen 2006 mennessä tehtyihin tutkimustuloksiin. Ilmastotiede on kuitenkin sen jälleen edennyt ja nyt julkaistu WWF:n katsaus arvioi IPCC:n raporttia uusimpien tutkimustuloksien valossa. Yhteenvetona todetaan, että muutos näyttää etenevän nopeammin ja rajumpana kuin IPCC:n raportissa osoitetaan. Tämä edellyttää, että päästövähennystavoitteita tulee lisätä, ja että torjunta- ja sopeuttamistoimien tulee myös olla nopeampia ja kattavampia kuin tähän asti on suunniteltu.

Pohjoinen napajäätikkö

Pohjoisen merijään sulaminen on vähintään 30 vuotta etuajassa IPCC:n raporttiin verrattuna. Tämän arvellaan johtuvan mm. palauteilmiöstä, joiden merkitystä on pahasti aliarvioitu. Merijään sulaessa paljastuva jäätön meri imee itseensä Auringon säteilyä moninkertaisesti valkoiseen jäähän verrattuna. Sulamisen kiihtyy ja uuden jään muodostuminen arktisen talven aikana hidastuu. Mahdollisesti napajäätikön sulaminen on saavuttanut tai jo ylittänyt käännekohdan, jonka jälkeen sulaminen kiihdyttää itse itseään ja jäätikkö sulaa kesäisin kokonaan. Se voimistaisi positiivisia palauteilmiötä, jotka puolestaan kiihdyttää ilmaston lämpenemistä maailmanlaajuisesti.

Merenpinta

Vuoden 1990 jälkeen valtameren pinta on noussut puolitoista kertaa enemmän kuin IPCC:n kolmannessa raportissa vuonna 2001 ennustettiin. Näin ollen meren pinta näyttäisi nousevan tämän vuosisadan loppuun mennessä yli kaksi kertaa enemmän kuin ennustettu 0,59 metriä.

CO2 päästöjen kasvu

Hiilidioksidin päästöt kasvoivat vuosina 1990..1999 keskimäärin 1,1 % vuodessa. Vuosina 2000..2004 ne kasvoivat 3 % vuosittain, joka on enemmän kuin IPCC:n käyttämä suurimman kasvun skenaario.

Hiilinielut

Viimeisen 15 vuoden aikana noin puolet ihmisen tuottamasta hiilidioksidista on sitoutunut hiilinieluihin maalla ja merellä. Nielujen kyky sitoa hiiltä on heikentynyt ennustettua nopeammin. Yhdessä päästöjen kasvun kanssa tämä kiihdyttää ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvua.

Päästövähennystavoitteet

Tuoreimmassa IPCC:n raportissa todetaan, että kasvihuonepäästöjen on vähennyttävä 80 % vuoteen 2050 mennessä, jotta lämpeneminen jää alle kahden asteen. WWF toteaa, että tässäkin tapauksessa lämpeneminen aiheuttaa huomattavaa vahinkoa, ja että tarvitaan suunniteltua enemmän sopeuttamistoimenpiteitä. WWF esittää EU:lle nollapäästötavoitetta vuodelle 2050.

Elintarvikkeet

Joidenkin tutkimusten mukaan vehnän, maissin ja ohran tuotanto on vuoden 1981 jälkeen maailmassa jo vähentynyt 40 miljoonaa tonnia ilmaston lämpenemisen takia. Vuosittaiset taloudelliset menetykset ovat 3,2 miljardia euroa.

Terveys

Lämpeneminen tulee vaikuttamaan terveyteen. Haavoittuvimpia ovat lapset, jotka ovat herkempiä tietyille sairauksille, ja toisaalta ovat riippuvaisia aikuisista.

Ekosysteemit

Lämpeneminen vaikuttaa maailmanlaajuisesti sekä fysikaalisiin että biologisiin järjestelmiin ekosysteemeissä. Jäätiköt sulavat ja vesistöt lämpenevät. Vuodenaikojen pituudet muuttuvat, ja vuodenaikasidonnaiset eläin- ja kasvilajien toiminnot muuttuvat. IPCC:n neljäs raportti osoitti 30 % eliölajeista olevan vaarassa kadota jo 1,5..2,5 asteen lämpenemisellä.

Vaikutukset Euroopassa

Vuoden 2003 poikkeuksellisen kuuma kesä aiheutti Euroopassa 35000 kuolemantapausta. Vuosisadan loppuun mennessä yhtä kuumien tai kuumempien kesien todennäköisyys kolminkertaistuu.

Sademäärät lisääntyvät suurimmassa osassa Eurooppaa. Tulvavahingot lisääntyvät. Sademäärät vähenevät Etelä-Espanjassa. Pitkät kuivuuskaudet lisääntyvät muuallakin Välimeren rannikolla, jossa aavikoituminen lisääntyy.

Sveitsin Alppien jäätikön sulaminen on kiihtymässä, eikä muutosta tähän kehityssuuntaan ole näköpiirissä. Vesivoiman tuotanto alueella voi kasvaa 36 % tulevaisuudessa.

Pohjanmeren myrskyjen esiintymistiheys ja voimakkuus kasvaa, minkä johdosta myrskyvahingot kasvavat 37 % vuosien 2060..2100 välisenä aikana. Rannikoiden eroosio lisääntyy.

542 kasvi- ja 19 eläinlajin seuranta on kiistattomasti osoittanut, että lämpeneminen on muuttanut lajien vuodenaikasidonnaista toimintaa, kuten kukintaa, satokautta ja lintujen muuttoaikoja. Meriekosysteemit Pohjanmeressä ja Itämeressä kohtaavat lämpötiloja, jotka ylittävät kaikki koko tähänastisen mitatun ajan lämpötilat. Lämpeneminen ylittää monien eliölajien sopeutumiskyvyn, mikä johtaa suuriin muutoksiin kyseisissä ekosysteemeissä. Pohjoisen Euroopan koivumetsät kärsivät lehtiä syövien hyönteisten lisääntymisestä.

Englanninkielinen katsaus on neljän sivun mittainen, jonka yhteydessä on kahden sivun mittainen lähdeluettelo. Teksti löytyy osoitteesta:

http://assets.panda.org/downloads/wwf_science_paper_october_2008.pdf

 

https://planeetta.wordpress.com/2008/05/27/ilmaston-palauteilmiot/

http://panda.org/eu

http://panda.org/about_wwf/where_we_work/europe/what_we_do/wwf_europe_environment/index.cfm?uNewsID=148141

http://www.wwf.fi/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s