Tämän vuoden luonnonvarat loppuvat tänään

Jo vuosia on Global Footprint Network tehnyt laskelmia ihmiskunnan luonnonvarojen käytöstä ja suhteuttanut ne Maan vuodessa tuottamiin luonnonvaroihin. Niinkin myöhään kuin vuoteen 1986 luonto tuotti yhtä paljon luonnonvaroja kuin ihmiskunta kulutti. Sen jälkeen olemme eläneet velaksi, ja Global Footprint Networkin selvitys on tuottanut päivämäärän, mihin mennessä sen vuoden luonnonvarojen tuotto on käytetty loppuun. Tämän vuoden luonnonvarat loppuvat tänään, joten kulutus ylittää tuotannon 40 % !

Päivämäärän yksiselitteisyydestä voidaan tietysti olla monta mieltä, mutta on myös itsestään selvää, että rajallinen Maapallo tuottaa rajallisen määrän luonnonvaroja vuosittain ja kykenee käsittelemään vain rajallisen määrän jätteitä. Luonto kestänee jopa tietyn määrän hiilidioksidipäästöjä ilman haittavaikutuksia, kuten muitakin saasteita, öljypäästöjä yms. Selkeinä esimerkkeinä luonnonvarojen liikakäytöstä voitaneen pitää metsäpinta-alan pienenemistä maankäytön ja luonnonvarojen käytön seurauksena, viljelymaiden aavikoitumista Afrikassa eroosion ja polttopuiden keräilyn takia, sekä kalakantojen ehtymistä liikakalastuksen seurauksena.

Oma lukunsa ovat uusiutumattomat luonnonvarat, kuten kaivos- ja maaöljytuotteet. Miten ne arvotetaan selvityksessä, en tiedä. Selvityksen päivämäärää on pidettävä yleistason, ihmiskunnan luontoon kohdistamaa kuormitusta ilmaisevana mittarina.

Yli varojensa eläviä yrityksiä kutsutaan ennen pitkää konkurssipesiksi. Mitä suuremmat kassavarannot ja realisoitavissa oleva omaisuus yrityksellä on, sen pidempään menot voivat ylittää tulot. Lopulta kuitenkin varat loppuvat ja seuraa vararikko. Luonnon varallisuus on valtavan suuri, jonka vuoksi koko ongelmaa voi olla vaikea mieltää todeksi. Luonnonvarojen käytön yhä lisääntyessä kasvun raja tulee joka tapauksessa varmuudella vastaan, ennemmin tai myöhemmin. Yksikään liikeyritys ei ajaisi itseään tähän jamaan. Siksi markkinataloudessa on joku vika, koska luonnon rajallisuus ei ohjaa sitä.

Huomionarvoista on, että luonnonvarat loppuvat jo nyt siitäkin huolimatta, että suuri osa ihmiskunnasta elää edelleen köyhyysrajan alapuolella. Toisaalla onkin arvioitu, että jos koko ihmiskunta saavuttaisi länsimaisen elintason, tarvittaisiin viisi Maapalloa tuottamaan vaadittu määrä luonnonvaroja.

Yksittäisen ihmisen on mahdotonta arvioida missä mikäkin luonnon kantokyvyn raja kulkee. Siihen tarvitaan tutkimusta ja monen alan tietämystä. Siksi tällaisiin selvityksiin tulee suhtautua vakavasti. Esimerkiksi ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kiihtyvä kasvu osoittaa selvästi, että siedettävä päästöraja on roimasti ylitetty jo kauan sitten. Hiilidioksidi muodostaakin valtaosan ekologisesta jalanjäljestämme.

Luonnossa eläinpopulaatioiden koko määräytyy ravinnon määrän ja elinolosuhteiden perusteella. Jos emme reagoi varoituksiin, luonto alkaa säädellä myös ihmispopulaation kokoa. Ympäristöpakolaisuus on todellisuutta jo nyt. Yli varojemme eläminen on sama kuin varastaisimme lapsiltamme, heidän tulevaisuuttaan ja elinolosuhteitaan.

September 23 is Earth Overshoot Day: The day our demand surpasses nature’s budget

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article138869.ece

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kulutus+ylitt%C3%A4%C3%A4+luonnon+rajat+enn%C3%A4tysaikaisin/1135239639610?ref=rss

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s