Miksi blogi?

Elämä Maapallolle ilmaantui lähes neljä miljardia vuotta sitten. Alussa tarvittiin sattumaa: Täällä oli vettä ja muita elämän rakennusaineita sopivassa suhteessa, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Maa oli juuri sopivalla etäisyydellä Auringosta, joten vesi oli nestemäisessä muodossa ja Aurinko tarjosi juuri sopivasti energiaa elämän syntymistä varten. Tämän jälkeen Gaia alkoi aktiivisesti toimia. Sillä näyttää olevan ilmiömäinen kyky ylläpitää elämälle sopivia olosuhteita ja siten elämää. Gaian itsesäätelykyky on sen keskeisimpiä ja tärkeimpiä ominaisuuksia. Vaikka ilmasto on muuttunut laidasta laitaan, mannerlaatat liikkuneet, vuoristoja noussut ja kadonnut, ja Auringon säteilyteho lisääntynyt 25 % elämän syntymän jälkeen, elämä on säilynyt. Se on vain muuttanut muotoaan ollen aina sellainen, joka parhaiten turvaa Gaian elinvoiman. Katastrofeja, kuten tulivuorenpurkauksia, meteoriittien ja asteroidien törmäyksiä on Gaian historiassa tapahtunut useita, mutta yksikään niistä ei ole lopullisesti sammuttanut Gaian elinvoimaa. Monia lajeja on näissä katastrofeissa hävinnyt, tunnetuimpina niistä dinosaurukset, mutta monia on tullut taas tilalle olosuhteiden jälleen vakiinnuttua.

Viimeisen jääkauden jälkeisen ajan, eli interglasiaalin aikana, olosuhteet Maassa ovat pysyneet hyvin vakaina. Esimerkiksi keskilämpötila on pysynyt yhden asteen sisällä. Emme ymmärrä kaikkia niitä ilmiöitä joilla Gaia tätä olosuhdetta ylläpitää, mutta ymmärrämme tarpeeksi tietääksemme, että kaikki ei ole kunnossa ja tasapaino on muuttumassa. Syynä tähän on ihmisen toiminta. Olemme muun muassa palauttaneet kiertoon suunnattoman määrän hiiltä, jonka Gaia on vuosimiljoonia sitten poistanut kierrosta turvatakseen oman olemassa olonsa ja elämän Maassa. Ihminen on myös kasvillisuutta ja meriä tuhoamalla heikentänyt Gaian kykyä poistaa hiiltä kierrosta ja näin ollen olemme aiheuttaneet kaksinkertaisen vahingon. Tästä vallitsee tiedeyhteisön keskuudessa selvä ja kiistaton yhteisymmärrys.

Gaian toimintaperiaatteisiin kuuluu edistää hyödyllisten, ja heikentää haitallisten eliöiden elinmahdollisuuksia. Tämä johtaa hyödyllisten eliöiden menestymiseen, ja haitallisten vähenemiseen, tai katoamiseen. Me ihmiset olemme teollistumisen myötä muuttuneet Gaialle haitallisiksi ja siksi se pyrkii pääsemään meistä eroon. Ilmasto on muuttumassa oman toimintamme johdosta sellaiseksi, joka voi hävittää sivilisaatiomme. Ihminen ei välttämättä lajina kokonaan katoa, mutta populaatiomme koko pienenee tasolle, joka on tasapainossa Gaian kanssa. Nykyinen sivilisaatiomme ei voi säilyä ilman radikaaleja muutoksia.

Jos jatkamme muuttamatta tapojamme, tulemme kohtaamaan yhä nousevan keskilämpötilan, Maapallon hedelmällisimpien alueiden kuivumisen ja aavikoitumisen, tappavan kuumuuden, vedenpaisumuksen, näistä seuraavan nälänhädän, sairaudet ja sekasorron. Gaia joutuu itsekin lujille tässä uudessa tilanteessa, jollaista ei ole ollut kymmeniin miljooniin vuosiin, mutta se selvinnee kyllä ja jatkaa elämäänsä, ilman meitä ja monia muita nyt eläviä lajeja. Ihmisen kaikkien jälkien korjaamiseen voi kulua tuhansia, tai satoja tuhansia vuosia, emme tiedä. Jos ilmasto ajautuu johonkin nykyistä selvästi kuumempaan tasapainotilaan, Maa ei välttämättä koskaan palaa ennalleen.

Meidän on turha taistella vastaan, koska emme voi voittaa Gaiaa. Ainoa mahdollisuutemme on oppia elämään sovussa sen kanssa. Emme saa ottaa enemmän kuin Gaia pystyy antamaan. Monet nykyiset tapamme ja tottumuksemme ovat ristiriidassa tämän ainoan mahdollisen, kestävän tilan kanssa. Liian harva ihminen toistaiseksi ymmärtää mitä on tapahtumassa, voidakseen tehdä asialle jotakin.

Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi on tehtävä kaikki voitava, sillä eihän voi olla mitään tärkeämpää kuin turvata tulevien sukupolvien elinmahdollisuudet Maassa. Maassa, jota emme ole perineet esi-isiltämme, vaan joka on lainassa lapsiltamme ja heidän lapsiltaan.

Toivoisin olevani väärässä, mutta pelkään etten ole. Asioiden on muututtava. Jotain on tehtävä. Siksi tämä blogi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s